Els Cors Muts tornen als carrers de la Barceloneta

03/06/2019 - 13:06 h

Festes. El dissabte 8 i el dilluns 10 de juny el barri mariner s’omplirà d’agrupacions corals humorístiques en una celebració centenària.

Cada any per la segona Pasqua una vintena d’agrupacions corals humorístiques desfilen pels carrers de la Barceloneta disfressats i brandant objectes d’una mida desmesurada. La festa es coneix amb el nom de ‘Cors Muts’ i se celebra durant aquest cap de setmana llarg.

La festa, que dura tres dies, començarà el dissabte 8 de juny al matí amb la primera cercavila, que comença a les vuit del matí i s’acaba al migdia i serveix per acomiadar les colles que se’n van del barri el cap de setmana. Al ritme de diverses agrupacions de carrer, els membres dels Cors Muts, que es diuen “muts” perquè ja no es dediquen al cant, ballen pels carrers del barri portant l’emblema de la seva agrupació sota una pluja de confeti.

La celebració es reprendrà el dilluns 10 de juny a la tarda. Cap a les cinc tindrà lloc la segona desfilada, que té un aire més disbauxat. Encara impregnats de l’ambient de festa de la sortida, els membres de les agrupacions desfilen disfressats, i la gresca dura ben bé fins a mitjanit.

Aquesta celebració és una evolució festiva de la tradició coral catalana, que des del segle XIX està molt arrelada a la ciutat. Ara, però, la festa dels Cors Muts se centra més en la part lúdica i social, perquè la majoria de les corals han abandonat el vessant musical.

Un dels trets més característics de la festa és la indumentària dels participants. Cada agrupació coral es diferencia de la resta amb samarretes amb estampats vistosos o mocadors de colors que solen complementar amb barrets, ventalls, collarets i ulleres de sol. El més cridaner de la festa, però, són els objectes de fusta que branden la majoria de participants i que representen destrals, timons, arpons, tridents, rems… Això explica molt bé l’origen de la festa, quan les corals s’agrupaven per gremis i en un barri mariner com la Barceloneta abundaven els oficis relacionats amb el mar.