Un BCNegra dedicat a la doble vida

24/01/2023 - 12:00 h

El festival celebra la 18a edició amb una vuitantena d'activitats i El Molino i Aribau Multicines com a escenaris principals.

Majoria d’edat per al BCNegra, el Festival Internacional de Novel·la Negra. La 18a edició tindrà lloc del 6 al 12 de febrer, i hi haurà 125 participants convidats i una vuitantena d’activitats entre la programació oficial i la paral·lela. La doble vida serà l’eix temàtic principal: “Un dels objectius del festival és explorar i exhaurir totes les possibilitats del doble, el desdoblament de personalitats i vides, ja sigui espia, assassí, adúlter, malalt mental, somiador o personatge famós rere una màscara”, s’apunta des de l’organització. L’escriptor Carlos Zanón repeteix com a comissari d’aquest exitós esdeveniment dedicat al gènere negre i criminal que fa divuit anys posava en marxa l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i del programa Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO.

El festival s’inaugurarà amb l’anunci del Premi Carvalho 2023. L’escriptora Claudia Piñeiro, que el va rebre el 2019, donarà el nom del guanyador o guanyadora. La cerimònia de lliurament tindrà lloc tres dies després, dijous 9 de febrer a les 18 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Pel BCNegra 2023 hi passaran noms d’autors i autores com ara Dominique ManottiLeonardo Padura, Dolores Redondo,Yousseff El Maimouni, Laura Lippman, Petros MarkarisDror MishaniJuan Gómez-JuradoRafael VallbonaMargarida Aritzeta Marina Sanmartín, entre molts d’altres. El Molino i Aribau Multicines seran els punts centrals de trobada d’un esdeveniment que, a més d’actes protagonitzats per escriptors i escriptores, inclou música, cinema, rutes literàries i clubs de lectura. L’exposició del festival té per nom El món de l’investigador, i es podrà visitar a la Biblioteca Jaume Fuster entre el 7 de febrer i el 3 d’abril. El dia de la inauguració de la mostra hi haurà una taula rodona organitzada per Biblioteques de Barcelona amb la participació de Jordi Canal, Rafael Guerrero, Lilian Neuman i Màrius Serra, i moderada per Joaquim Noguero, comissari de l’exposició.

Destacar també que en cada edició el BCNegra recupera un llibre, un autor i un personatge. Aquest 2023 són, respectivament, El Dr. Jekyll & Mr. Hyde, Leonardo Sciascia i John Blacksad. I que, per segon any, la plataforma de cinema online Filmin col·laborarà amb el BCNegra; ho farà amb dos projectes: per una banda, dissenyarà una llista de pel·lícules amb el doppleganger com a eix central i, per una altra, oferirà una selecció de pel·lícules vinculades al noir per als seus usuaris.

El cartell del festival és obra de Keko. El protagonitza un personatge serè i flegmàtic i que suggereix una elegància pròpia dels anys 20 o 30 del segle passat. Però el personatge troba el contrapunt, el doble, en un monstre amb un ull ben obert i amenaçador que ens contempla i anuncia una irrupció imminent per substituir aquest cavaller tranquil que és a la vegada una criatura perillosa.

Trobareu tots els detalls del BCNegra 2023 en aquest enllaç.