Home / Energies comunitàries per fer front a la pandèmia

Energies comunitàries per fer front a la pandèmia

Acció comunitària. Resum de la taula rodona sobre la importància de les respostes del teixit comunitari a aquesta crisi.

Quines són les respostes comunitàries que s’han donat en aquesta crisi sanitària, social i econòmica? Aquest és el tema principal de la taula rodona en línia sobre energies comunitàries que es va celebrar l’11 de juny a través de la pàgina d’“En comunitat Decidim Barcelona”. La trobada també va servir per presentar el llibre Retrats de la Barcelona comunitària, escrit pel periodista João França, que va fer de moderador de l’acte.

Al debat hi van participar diferents veus que formen part d’experiències del teixit comunitari de la ciutat que apareixen a la publicació: Amparo Iturriaga, de l’organització veïnal Més amb menys Roquetes i membre de la Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona, Nacho Quadras, membre de Ràdio Nikosia, una de les primeres emissores realitzades per persones que han estat diagnosticades de problemes de salut mental, Clara Maristany, mestra d’infantil a l’institut escola Trinitat Nova i Pura Rojas, del projecte Mujeres Pa’lante i membre també de la Xarxa de Dones Cosidores de Barcelona.

Els ponents van començar explicant les afectacions que havia tingut el confinament en la seva comunitat. Amparo Iturriaga va destacar que de seguida van néixer molts vincles solidaris entre els veïns i veïnes i projectes molt potents. “Roquetes era un dels barris més afectats pel coronavirus i no hi havia suficients mascaretes. Aleshores, la Xarxa de Dones Cosidores n’hem fet unes 13.000. Això és un exemple del que podem fer en comunitat”, explica.

Nacho Quadras, de Ràdio Nikosia, opina que l’aïllament va ser un daltabaix important, perquè a la ràdio tothom s’abraça i es dona suport mutu presencial. Tot i això, han seguit produint el programa telemàticament. “És important que hàgim pogut emetre les nostres idees tot i el confinament”, apunta.

Clara Maristany recorda que a l’institut escola Trinitat Nova es van acomiadar el 13 de març amb un “ens veiem d’aquí a 15 dies!”, que, finalment, s’ha convertit en mesos, i això emocionalment ha estat dur tant per a les criatures, com per a mestres. “Al principi, necessitàvem parlar amb tots els infants per garantir la seva estabilitat i salut i la de les seves famílies per davant de tot”, assegura la mestra, que s’ha coordinat amb Serveis Socials i altres professionals per garantir l’estabilitat emocional de l’alumnat.

Per la seva banda, l’activista de Mujeres Pa’lante, Pura Rojas, lamenta que amb el tancament del taller de Mujeres Pa’lante, que es troba en un equipament comunitari a l’Hospitalet de Llobregat, i el confinament, la situació de moltes dones migrants és molt més precària. “Ens hem trobat sobretot amb necessitats alimentàries i amb qüestions psicològiques o dubtes jurídics que hem hagut d’atendre per fer front a la pandèmia”, relata.

La necessitat d’espais de trobada

Tots els ponents van coincidir a assenyalar la necessitat dels espais físics de trobada per al teixit comunitari en moments com aquests. “Moltes persones utilitzen els equipaments del barri per relacionar-se, conèixer-se, reunir-se… Són espais on no ens sentim soles i sentim que som importants per a algú, els necessitem”, reconeix l’activista veïnal de Més amb menys Roquetes. Iturriaga no entén que estiguessin tancats els centres cívics del barri, però sí que deu persones puguin anar a consumir a una terrassa. “Passen coses molt incongruents”, lamenta.

Maristany té clar que és abismal “la diferència entre treballar de manera telemàtica o presencial” amb els infants, per molt que hàgim adaptat les eines tecnològiques. “Hem de començar a pensar com afectarà això a aquesta generació, que ha viscut un confinament i també viurà un desconfinament molt surrealista”, apunta. La mestra reconeix, en una de les seves intervencions, que és clau “escoltar les necessitats de cadascú per aplicar solucions concretes i no preteses solucions universals que posen en relleu les desigualtats”, assenyala.

Per a altres com el Nacho Quadras, l’estudi de ràdio és un espai lliure. “És un espai de llibertat on podem sentir-nos realitzats i que no t’obliga a comportar-te i a pensar d’una manera determinada, com succeeix en espais institucionalitzats de salut mental més rígids”, reconeix.

Pura Rojas lamenta que el taller de costura, que de moment està tancat, era un espai que permetia a moltes dones portar uns ingressos a casa i també socialitzar-se. Rojas recorda que estaven a punt d’acollir un grup d’aprenentatge de costura abans de l’estat d’alarma. “Sense això, estem més perdudes”, afirma la membre de Mujeres Pa’lante.

Juntes, més fortes

En aquesta pandèmia, tal com assenyalen els ponents de la taula, la comunitat ha estat imprescindible en la resposta col·lectiva. “El neoliberalisme ens aïlla, ens individualitza i ens estigmatitza. Cal trencar amb això i unir-nos i compartir espais i experiències”, afirma Nacho Quadras, de Ràdio Nikosia. “El teixit comunitari, la solidaritat i el suport mutu són ara més visibles i han arribat on les administracions de vegades no arriben”, apunta. “Hem aconseguit que tornin les relacions més humanes i és el moment en què hem de fer tot el que sigui necessari per anar juntes, com ja hem anat a parar desnonaments”, assenyala Amparo Iturriaga.

Tant la Pura Rojas com la Clara Maristany destaquen la importància de les cures als espais comunitaris per sortir d’aquesta crisi. “Hem de respectar els ritmes i acompanyar les criatures”, assenyala la mestra. L’activista de Mujeres Pa’lante recorda, també, que hem après a valorar la nostra vida en societat i el contacte amb els nostres éssers estimats.

L’aparició del llibre Retrats de la Barcelona comunitària també va servir, el 5 de juny passat, per establir un espai de conversa i de reflexió entre l’autor,João França, i el director d’Acció Comunitària, Óscar Rebollo. Pots recuperar el vídeo en aquest enllaç.

Segueix-nos a les xarxes

Casal de Barri Can Rectoret

Sarrià-Sant Gervasi | Adreça: C/ Via Làctia, 4 | Tlf: 932520849