Home / La Nevera Solidària

Nevera Solidària és un projecte de lluita contra el malbaratament d'aliments. Segons la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació) un terç dels aliments produïts per al consum humà es perd o es desaprofita a tot el món, cosa que equival a prop de 1.300 milions de tones a l'any, una dada que donades les condicions socioeconòmiques en les que viu gran part de la població resulta inadmissible. A més, molts d'aquests aliments rebutjats són perfectament aprofitables. Els estàndards estètics per comercialitzar els aliments i el fet que la data de consum preferent estigui a prop o fins i tot que hagi expirat no vol dir que l'aliment estigui en mal estat. Pot continuar sent útil, és a dir, aprofitat per qui ho necessiti.

D'altra banda, aquest és un projecte de caire comunitàri, no assistencialista. És a dir, que no només en poden fer ús les persones “necessitades”, doncs la intenció va més enllà. Es tracta, com dèiem, de recuperar aliments que d'altra manera acabarien a les escombraries. Per tant, la crida és a la població en general, a incloure la lògica de l'intercanvi, ja sigui d'aliments, roba o altres materials (Punt Circular de Roba, Banc de recursos per la criança).  Així, el projecte està pensat en clau comunitària doncs va nèixer dins del marc de la prova pilot "Casals Comunitaris" l'any 2021 impulsada per l'Ajuntament de Barcelona.

Actualment hi ha 5 comerços del barri adherits i un grup de persones voluntàries organitzades en una comissió que es troben periòdicament per decidir el funcionament de la Nevera, plantejar els reptes i les possibles solucions, vincular activitats del barri o proposar-ne i realitzar setmanalment l'espigolament als comerços (la recollida dels aliments als comerços adherits). Actualment el projecte es troba en creixement i consolidació, amb només 6 mesos de funcionament els aliments han tingut molta entrada i sortida i és una de les neveres que millor funciona a tot Espanya. També formem part de la Xarxa de Neveres Solidàries del territori espanyol. 

Si t'interessa la idea de participar al barri i treballar en xarxa, busquem persones voluntàries per sumar-se a la Nevera! Sí, t'estem esperant!! Pots contactar amb nosaltres al 930153733 o a informacio@espai210.org. 

 

 

Segueix-nos a les xarxes

Casal de Barri Espai 210

Sagrada Família | Adreça: C/ Padilla, 210 | Tlf: 930153733