Home / Exposició "Brigitte Baer. Picasso i els gravats"

 El maig de 2015, David Leclerc, nebot de Brigitte Baer, va fer donació al Museu Picasso de Barcelona de l’arxiu personal de Brigitte Baer aconsellat per Paco Rebés, galerista i amic de Brigitte. Paral·lelament, la Galerie Kornfeld, editora del catàleg raonat de l’obra gràfica de Picasso, va fer donació dels documents de treball que havia concebut Bernhard Geiser per a la publicació dels dos primers volums del catàleg i de les fotografies de les obres emprades per a l’estudi dels gravats, tot dos conservats a l’arxiu de Brigitte Baer, ja que, quan Geiser va morir, ella va continuar la tasca de catalogació i, per tant, havia heretat el seu material de treball.

Brigitte Leclerc, coneguda com a Brigitte Baer, va néixer el 9 de juny de 1931 a París, filla de la nissaga d’editors parisencs Armand Colin, amb qui va treballar des dels 18 anys. El 1975 Maurice Rheims, comissari-taxador de subhastes encarregat del llegat de Picasso, li proposa treballar amb ell, i és així com passarà cinc anys inventariant obres. És llavors quan es familiaritza amb l’obra de Picasso i quan descobreix també la seva passió pel gravat. Un cop executat el llegat, Claude Picasso presenta Brigitte Baer a Eberhard Kornfeld. Kornfeld confia a Brigitte Baer l’encàrrec d’enllestir el catàleg raonat. Convertida en l’experta en l’obra gràfica de Picasso reconeguda a tot el món, es va encarregar d’organitzar diverses exposicions a Dallas, Roma, París, Nova York i Barcelona. Va publicar nombrosos articles per a catàlegs d’exposicions. Baer mor el 15 de novembre del 2005 a París, a l’edat de 74 anys

L’arxiu de Brigitte Baer és un viatge a través del seu treball de recerca de l’obra gràfica de Picasso. Les fitxes catalogràfiques de les obres gràfiques de Picasso, juntament amb les mes de dotze mil fotografies que reprodueixen les obres de l’artista, són el nucli de l’arxiu. A partir d’aquí es desenvolupa la investigació de Baer i, de retruc, creix l’arxiu: els catàlegs raonats publicats amb anotacions de l’autora, els més de trenta manuscrits originals de Baer, un important corpus de documents de referència o un significatiu volum de correspondència completen el fons documental i mostren la feina minuciosa, exquisida i intel·ligent de Brigitte, així com el seu entusiasme pel gravat.

Comissariat: Emmanuel Guigon, Sílvia Domènech i Núria Solé Bardalet

Horaris

Museu Picasso

Adreça:
Carrer de Montcada, 15 - 23
Districte:
Ciutat Vella
Barri:
Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera
Població:
Barcelona

Segueix-nos a les xarxes

Casal de Barri Espai 210

Sagrada Família | Adreça: C/ Padilla, 210 | Tlf: 930153733