Home / Exposició 'El Mur geològic'

Saps què són els processos geològics? Quin és l´efecte de l´erosió, sedimentació o vulcanisme? Ho descobriràs al Mur geològic de CosmoCaixa.

El Mur geològic de CosmoCaixa està format per set grans peces reals originades per processos geològics diferents, que han contribuït a modelar l´estructura del planeta.

l Mur geològic és un dels elements emblemàtics de CosmoCaixa. Cada tall il·lustra una estructura geològica i va acompanyat d'un experiment que mostra els processos geològics que l'han originat. Alguns són superficials, com l'erosió i la sedimentació, i altres són processos interns, com el vulcanisme, les falles o els plecs.

Amb la geologia a l'abast de la mà, podrem gaudir de la bellesa de set peces de roca procedents de diversos indrets, amb una longitud total de 24 metres i un pes conjunt de més de 90 tones. Cadascuna il·lustra un procés geològic que ha estat d'importància fonamental en l'estructura i la formació del planeta.

Les set peces que formen el Mur geològic mostren com els processos geològics modelen l´orografia terrestre. Les sals potàssiques de Súria i les pissarres de Lleó són el resultat dels plecs que pateixen les roques, i les fractures o diàclasis del gres de Puig-Reig ens permeten entendre com es formen. D´origen més llunyà, les varves glacials d´Itú són capes primes que mostren el procés de sedimentació ocorregut al fons d´un llac glacial brasiler. Les dunes fòssils de Palma, formades per carbonat càlcic procedent de fragments de closques d´animals, formen la pedra arenosa de les Illes Balears. Finalment, podem veure com el volcà Croscat ha format les gredes volcàniques d´Olot, i com, quan els sediments es mouen i la roca no es pot deformar, la pedra es trenca i apareix una falla, com la que s´aprecia al bloc de pedra de Crespià.

Dos tipus de processos geològics esculpeixen el territori. Uns són d´origen extern, es produeixen a la superfície terrestre. Inclouen la pròpia descomposició de les roques, anomenada meteorització, l´erosió, que implica el desgast del sòl i de les roques i el transport d´aquest material d´un lloc a un altre del paisatge, i la sedimentació, fase en què aquests materials tornen a ser dipositats a la superfície. Són diversos els agents físics involucrats: l´efecte de l´aigua en tots els seus estats, el vent, la temperatura, la humitat o els propis éssers vius. D´altra banda, els processos geològics d´origen intern es desencadenen a partir de moviments que tenen lloc sota l´escorça, com les erupcions volcàniques o els terratrèmols. A través de la història de la Terra, tots aquests fenòmens han anat modelant un paisatge eternament canviant i han determinat, en gran part, les característiques de les roques.

Horaris

CosmoCaixa Barcelona

Adreça:
Carrer d'Isaac Newton, 26
Districte:
Sarrià-Sant Gervasi
Barri:
Sant Gervasi - la Bonanova
Població:
Barcelona

Segueix-nos a les xarxes

Casal de Barri Espai 210

Sagrada Família | Adreça: C/ Padilla, 210 | Tlf: 930153733