Home / Nou curs, nova vida comunitària als casals de barri!

Nou curs, nova vida comunitària als casals de barri!

Equipaments. Expliquem els canvis que han hagut de fer per continuar sent un punt neuràlgic de la vida dels barris i de la comunitat.

La represa de les activitats amb modificacions, l’orientació de projectes cap a les noves necessitats dels veïns i veïnes i el reforç de les xarxes comunitàries amb les entitats i equipaments locals marquen el nou curs dels casals de barri, que volen continuar sent un punt de trobada i d’acompanyament per a la comunitat.

Des del 15 de juny, els casals de barri han anat a poc a poc reobrint les portes després de tres mesos de confinament en què, tot i estar amb la persiana abaixada, van seguir oferint activitats i obrint-se al món virtual. Ara comencen un nou curs en el qual recuperen bona part de l’activitat amb els protocols de seguretat corresponents, però també han hagut de fer canvis per adaptar-se a la nova normalitat.

Quatre casals ens expliquen com estan afrontant aquesta etapa i amb quins reptes es troben per continuar sent un espai comunitari de trobada.

 

Casal Can Baró – El Pirineu: punt d’acompanyament obert a les xarxes

El Casal de Barri Can Baró – El Pirineu va reobrir el 8 de juliol, i des d’aleshores ha esdevingut un punt de trobada clau per informar i assessorar els veïns i veïnes del barri, sobretot per fer tràmits d’ajuts econòmics, per derivar-los als menjadors socials o a les xarxes de suport del barri. Des del setembre ja tornen a oferir tallers, concerts i l’activitat habitual amb els protocols d’aforament i seguretat establerts, però s’han obert al món digital per poder arribar a tothom.

“Hem notat que alguna gent gran té més por de venir. Per exemple, teníem un grup relacional, un grup de puntaires i altres grups de persones grans que no estan venint, i per això retransmetem totes les activitats en línia”, explica Miquel Roc Morcillo, director del Casal Can Baró – El Pirineu. Morcillo assegura que tenen presència a totes les xarxes socials: “Hem obert un canal de YouTube, un canal d’Instagram, tenim el Facebook, hem actualitzat el web. El casal va molt més enllà del que passa portes endins, ara”, afirma.

Morcillo espera que el centre es mantingui obert si arriba un altre confinament. “El casal és un espai bàsic per orientar, assessorar i informar la gent. Quan un territori es queda sense els serveis públics a l’abast, ho passa malament. Tot i que no s’hi facin activitats, és molt important poder mantenir aquest punt d’informació i d’acompanyament perquè la gent no se senti sola”, apunta.

 

Casal de Barri de Verdun: assessoraments telemàtics i un banc de recursos

El Casal de Barri de Verdun va obrir les portes l’1 de juliol i ha optat per seguir amb la programació de tallers i activitats, però les ha hagut d’adaptar a les circumstàncies. “Hi ha aforaments restringits i activitats més espaiades en el temps per evitar que es trepitgin. D’altres, com el punt d’assessorament energètic, han passat a ser per via telemàtica, amb consultes telefòniques o per correu electrònic”, explica Enric Carpio, coordinador del Casal de Barri de Verdun.

El centre ofereix activitats en línia com ara xerrades o el club de lectura, i també ha elaborat un banc de recursos culturals per veure materials des de casa (pel·lícules, obres de teatre, etc.), però es vol apostar, sempre que es pugui, per la presencialitat. “Ens hem obert Instagram, un canal de YouTube i de Spotify per poder arribar a més gent. Però la nostra raó de ser és estar presents al territori. Hi ha encara molta població al barri que no té aparells tecnològics i té mancances a l’hora d’utilitzar-los”, remarca el coordinador del casal.

Des del casal treballen amb la xarxa de suport mutu i l’associació de veïns i veïnes per detectar necessitats de la població i orientar-la en la solució de problemes amb l’habitatge, l’ocupació, subministraments com l’aigua i l’electricitat…

 

Casal de Sant Cristòfol: el combat contra la bretxa digital

Al barri de la Marina, el Casal de Barri de Sant Cristòfol ha engegat noves activitats. “Hem obert cursos de castellà i tenim més demanda d’activitats físiques, com ioga o zumba, que podem oferir perquè tenim espais grans que compleixen amb la normativa” explica Alicia Calvo, dinamitzadora del casal.

Calvo destaca que el públic ha canviat. “Hi ha gent gran que no està venint per por, i d’altres sí que s’apropen al centre perquè s’ha reduït l’aforament en altres espais de socialització del barri com el casal de gent gran”, apunta la dinamitzadora. Destaca que a bona part d’aquest públic gran, abans majoritari al casal, encara li costa adaptar-se a les activitats en línia. “Hi ha una bretxa digital i molta gent gran no disposa de dispositius per connectar-se o no sap com fer-ho, cal que fem un acompanyament important en això. També ens expliquen que troben a faltar reunir-se presencialment amb els amics i amigues i fer activitats quotidianes que tenien incorporades al seu dia a dia”, apunta.

El Casal de Sant Cristòfol s’ha focalitzat també a cobrir necessitats dels veïns i veïnes derivades de la situació de crisi de la covid-19. Per exemple, continuen amb un projecte que van engegar a l’estiu consistent a teixir mascaretes amb filtre juntament amb l’associació de dones del barri Àncora i repartir-les a col·lectius vulnerables del barri.

 

Torre de la Sagrera: reforç de les xarxes comunitàries

El Casal Torre de la Sagrera proposa tallers i activitats per al nou curs, però ha deixat d’oferir els que estaven orientats només a la gent gran. “No hem pogut oferir tallers d’entrenament de la memòria, de gestió de les emocions per a gent gran o de capacitació tecnològica per temes de seguretat”, explica Carla Fontanella, dinamitzadora d’aquest centre de gestió comunitària.

Fontanella apunta que, tot i que durant el confinament van ser un dels casals més actius a l’hora d’oferir activitats en línia, ara aposten per la presencialitat sempre que es pugui. “Hem preparat adaptacions de tots els cursos al format en línia, ja sigui amb vídeos o documents per mirar a casa o amb activitats a través de Zoom, i també estan funcionant bé els espais de participació a les comissions del centre. Però no hauríem de perdre el casal com a espai relacional, tot i que ara no ho pugui ser com abans”, adverteix la dinamitzadora.

D’altra banda, Fontanella sí que destaca que després del confinament s’ha multiplicat el treball en xarxa al barri. “Treballem conjuntament amb la xarxa d’aliments, amb la biblioteca i el centre cívic que han hagut de tancar, amb el CAP i els serveis socials o amb escoles. Per exemple, els infants de l’escola venen a fer servir el pati de la Torre, i això ens permet també explicar-los l’hort comunitari i generar altres energies comunitàries”, explica.

Aquests són només alguns exemples de com, malgrat la situació actual, els casals de barri continuen sent un punt neuràlgic a la vida dels barris de la ciutat i de la comunitat.

Segueix-nos a les xarxes

Casal de Barri La Pau

La Verneda-La Pau (Sant Martí) | Adreça: c/Pere Vergès,1,1.º / C.P. : 08020 / Barcelona | Tlf: 932780535