“La criança és una finestra oberta a noves oportunitats d'aprenentatge”

Criança. MamaG, 10 anys teixint una xarxa de suport mutu, responsabilitat i igualtat en l’etapa de la criança.

La cooperació i la responsabilitat compartida en l’educació i la criança dels infants són els valors que sustenten, des de fa deu anys, l’associació MamaG, arrelada al barri barceloní de Rocaguinarda. L’entitat ha esdevingut una xarxa d’ajuda mútua en l’acompanyament basat en l’empatia i el vincle amb els infants des d’una voluntat de transformació econòmica, social i ambiental.
Maria Folch i Anita Locher són membres de MamaG i han consensuat les respostes a aquesta entrevista:

Quan i com us vau crear com a xarxa?
MamaG va néixer inicialment el 2009 dins de la cooperativa Rocaguinarda, com un grup dedicat als temes de criança, amb el nom MamaGuinarda, i el 2010 es va constituir com a associació independent, però sempre mantenint un lligam estret amb el barri i el seu teixit associatiu. La creació de comunitat ha anat des de l’inici de la mà de la voluntat de fer compatibles la criança amb el creixement personal i la cura del nostre entorn.

A nivell públic o privat no trobàveu l’acompanyament que volíeu per als vostres fills i filles?
La manca d’espais on compartir vivències, crear comunitat i aprendre sobre temes cabdals durant la criança va ser la principal motivació inicial. Barcelona ja disposava d’alguns espais però, o no es trobaven en el barri o no cobrien totes les necessitats que consideràvem importants durant aquesta etapa. MamaG parteix de la base que la criança és una etapa altament sensible no només per als infants, sinó també per als adults que els acompanyen. És una finestra oberta a noves oportunitats d’aprenentatge: quan ens convertim en pares i mares tots desitgem un món millor per als nostres fills.

Quin model d’educació i criança seguiu?
El model educatiu no és unitari perquè depèn de cada família. Sí que tenim en comú l’interès per construir un clima familiar saludable, a nivell físic i psíquic, per oferir oportunitats d’aprenentatge a petits i a grans. Creiem en una criança en la que la família ha de ser sostinguda per una comunitat, i que no ha d’estar aïllada ni del seu entorn, ni del seu temps. Entenem que la criança inclou diversos aspectes que en altres temps no es consideraven tan centrals, com la salut, el creixement personal o l’ecologia.

I respecte a la salut i a la nutrició infantil?
En aquest àmbit tampoc tenim una visió unitària perquè cada família pren les seves decisions. Però pensem que les decisions són més lliures si són informades i meditades. Per això, intentem compartir informació actualitzada sobre temes clau durant aquesta etapa a través de xerrades impartides per professionals sobre aspectes com la lactància, l’alimentació sana i natural i altres temes de l’educació i la criança.

El model econòmic sostenible amb que funciona MamaG xoca amb el dia a dia?
El model econòmic de MamaG es basa en el voluntariat, la cooperació i l’intercanvi de coneixements, bens i serveis. Combinem aquestes eines amb l’ús tradicional dels diners, a través d’una petita quota de soci anual, i oferint alguns bens i serveis a un preu accessible o, fins i tot simbòlic, com en el cas de la roba de segona mà. Evidentment, hi ha molt potencial encara en la divulgació dels beneficis d’aquest sistema alternatiu.

Quin tipus d’activitats programeu per al creixement personal?


Ens interessa crear espais on els adults interaccionin amb els infants, reforcin el vincle i descobreixin noves eines per a relacionar-se. Per això, la majoria de les activitats les fem en família. Tenim tallers regulars de psicomotricitat, música en família, ioga prenatal, jocs per a la petita infància, pilates-hipopressius i ciència en família. Intentem, si sorgeix una necessitat concreta entre les persones associades, organitzar xerrades puntuals.

Comparteix aquest contingut