Entrevista #enscuidem: El vídeo participatiu del Casal de Gent Gran Navas

Els projectes en xarxa amb persones grans i veïnat al barri s'han incrementat aquests dies per acompanyar els col·lectius més vulnerables durant el període del confinament.

Els projectes en xarxa amb persones grans i veïnat al barri s'han incrementat aquests dies per acompanyar els col·lectius més vulnerables durant el període del confinament.

Parlem amb l’equip gestor del Casal de Gent Gran Navas perquè ens expliqui quina és la tasca que estan realitzant aquests dies per millorar la qualitat de vida de les persones usuàries i voluntàries.

Com esteu portant la situació, tant des de la gestió del centre com per part de les persones usuàries?

Realment són moments molt difícils per tota la societat, les persones professionals que ens dediquem al tercer sector i, concretament, amb el col·lectiu de Gent Gran estem fent una tasca de suport emocional aquest dies que ajuda a pair les situacions de solitud no volguda, aïllament i inclús patiment de la malaltia directament o de familiars i amics. Tècnicament és agradable saber que ets de gran ajuda amb accions senzilles com pot ser una trucada, que és el moment de connexió amb l’exterior i de saber que algú hi és pendent. Continuem treballant el projecte del centre des de casa, utilitzant tots els ventalls que ofereixen les noves tecnologies. Així, la coordinació amb la resta d’entitats i xarxa comunitària és clau per mantenir-nos cohesionades amb el territori i donar continuïtat al projecte fins que puguem reprendre la normalitat del funcionament.

Com surt la idea de fer el vídeo i com ha anat el procés?

Es va iniciar amb el projecte per part de la ONG T’Acompanyem, que es dedica a treballar per la inserció sociolaboral de les persones a l’atur, amb la campanya “ Jo també t’acompanyo”, al qual ens vam afegir tant nosaltres com el casal de gent gran La Palmera. Davant de la gran resposta de persones usuàries, voluntàries, talleristes i resta de professionals vam apostar per fer un altre projecte en el qual es recollissin els missatges de suport i ànims en aquests moments de confinament. De la mà de les tècniques del Pla Comunitari Navas i les dinamitzadores dels dos casals es va activar la recollida, l’edició i la difusió dels vídeos.

Quines iniciatives heu engegat o voleu engegar per engrescar les persones usuàries que estan tancades a casa?

Vídeos tutorials: hem engegat un projecte intergeneracional d’alfabetització de la gent gran en noves tecnologies amb la col·laboració del Pla Comunitari Navas.

Sant Jordi: treballarem la jornada del 23 d’abril conjuntament amb el Centre Cívic Navas amb els tallers de poesía (recital virtual), pintura (roses i dracs), cuina (tutorial recepta) i manualitats.

Trucades de seguiment a persones usuàries i voluntàries de les diferents comissions de treball del Pla de Millora.

Creació de grups de whatsapp per temàtiques i tallers per afavorir també la comunicació entre els membres dels grups.

L’objectiu és mantenir viu el projecte i engrescar a la gent gran motivant-la en aquests moments també a continuar aprenent i creixent.

Quines respostes rebeu per part d’aquestes persones usuàries a les que intenteu engrescar amb projectes com el vídeo?

La resposta és molt positiva, ja que tothom desitja continuar treballant i engegar projectes nous. També hi ha ganes de sentir-nos en contacte amb la resta de companys i companyes i de tornar a trobar-nos aviat tots i totes al casal. Tota la proposta que puguem posar en marxa telemàticament és molt ben rebuda perquè som conscients de que no podrem reprendre els tallers aquest trimestre. Amb les persones més grans i que no disposen de coneixements per fer ús de les noves tecnologies costa una mica més , però utilitzem la trucada telefònica i els hi alegra molt saber per nosaltres de la resta de persones del grup del casal.

Teniu perfils d’usuaris i usuàries sensibles, en el sentit de que estan molt sols o soles o amb problemes de salut? En cas afirmatiu, feu seguiment de la seva situació?

El col·lectiu de gent gran ja de per sí és vulnerable. Part de la població té malalties afegides i riscos que fan encara més delicada la seva situació. Són les persones prioritàries en el nostre seguiment diari i la nostra atenció com professionals. A més, la solitud s’ha convertit en el factor comú a tots i totes, tant pels que estan sols i soles com pels qui tenen família però en aquests dies no poden veure ningú.

Comparteix aquest contingut