"Qui podria anar a treballar si no hi hagués algú que es fes càrrec de les persones més fràgils i/o de les llars?"

Entitats de cures. Més que cures és una entitat de dones que ofereix i dignifica els treballs de cures que aporten benestar a la comunitat.

Més que cures és una entitat de dones que ofereix i dignifica els treballs de cures que aporten benestar a la comunitat.

Més que cures és una associació de dones expertes en la cura i el benestar de les persones. Ofereix serveis per millorar la qualitat de vida: neteja de cases, finques, comerços i oficines; cures i acompanyament a persones grans i dependents; canguratge i servei domèstic. L’associació va néixer dins de la Xarxa CooperaSec per a la promoció de l’economia social i solidària al Poble Sec.
Després d’una conversa amb les membres de Més que Cures, Julie Marquiset, acompanyant del projecte, respon l’entrevista:

Com i quan vau crear l’Associació Més que Cures?
Vam crear l’associació Més que cures al juliol del 2018, després d’un procés intensiu de tres mesos de formació i d’acompanyament del nostre grup de 9 dones. Ens van acompanyar des de la xarxa Cooperasec formant-nos sobre l’economia de les cures, l’economia social i solidària, les possibilitats de dignificar el mercat gràcies a l’auto-organització i l’emprenedoria col·lectiva.

Amb quins objectius?
Els nostres objectius són: dignificar l’àmbit de les cures gràcies a la provisió de serveis a domicili de qualitat i a preu just, que permeten garantir els drets socials i laborals de les dones treballadores i, alhora, que garanteix la qualitat del servei a les persones i a les llars, gràcies a una plantilla preparada i amb una mirada respectuosa i individualitzada. Prestem serveis d’acompanyament a persones dependents, neteja de la llar i altres espais, oferim espais de cura d’infants per a esdeveniments… Amb una mirada de consum responsable i dins de l’Economia Social i Solidària.

«Els treballs de cures són aquelles tasques invisibles sense les quals la societat no podria funcionar».

Quin paper tenen els treballs de cures a la societat? Quin haurien de tenir?
Els treballs de cures són imprescindibles per a la sostenibilitat de la vida. Són aquelles tasques invisibles sense les quals la societat no podria funcionar. Qui podria anar a treballar si no hi hagués algú que es faci càrrec de les persones més fràgils i/o de les llars? Aquestes tasques les assumeixen majoritàriament les dones, i en general de manera gratuïta, invisible o a costa dels seus propis drets socials i/ o laborals (treball submergit, règim especial del treball de la llar, llei d’estrangeria, jornades parcials forçades…). S’han de dignificar, socialitzar i democratitzar perquè el treball de les cures no es faci a costa de la pròpia salut i drets de les dones.

Quins valors compartiu respecte al què entenem per cures?
Lluitem per unes cures dignes, respectuoses de les persones i del medi ambient, reconegudes i centrals. Posem les persones al centre, la persona cuidada sempre amb respecte a les seves voluntats i capacitats, fomentant la seva autonomia; la família que necessita fer-se càrrec d’una nova situació de dependència i necessita acompanyament; la persona treballadora, perquè el seu benestar també compti.

Com us organitzeu?
Funcionem de manera horitzontal i caminem cap a l’autogestió. Totes les decisions es prenen entre totes i ens beneficiem del suport tècnic d’una persona a mitja jornada que podem contractar gràcies al suport de Barcelona Activa. Cada vegada més assumim col·lectivament les tasques de gestió de la nostra entitat: atenció al client, relació amb la gestoria fiscal i laboral, facturació etc.

Quines activitats feu?
A més a més de la prestació de serveis a la comunitat, ens centrem en donar suport a les persones cuidadores i en lluitar per socialitzar i democratitzar les cures. Hem creat el “Racó de les Cures” al nostre local per poder acollir, informar, derivar, formar i capacitar a totes les persones cuidadores que ho necessitin. És un espai obert d’apoderament al barri del Poble Sec. Volem participar del canvi de mirada imprescindible perquè la societat funcioni d’una manera més humana i igualitària.

Quin és el repte d’aquest 2020 com a entitat?
El nostre gran repte per l’any 2020 és consolidar l’entitat mitjançant una estratègia comercial renovada, que ens permetrà consolidar la plantilla i ampliar-la. Volem donar-nos més a conèixer i transmetre de manera clara la nostra mirada i tot el que aporta treballar amb nosaltres.

Contacte de Més que cures:
mesquecures@gmail.com
 o 685 095 324 (per concertar cites)

Comparteix aquest contingut