Passejades participades a les VilaVeïnes: transformem l’espai públic per cuidar-nos millor

VilaVeïna. L’objectiu és dissenyar una Barcelona del futur més amable i preparada per cuidar i rebre cures.

El projecte VilaVeïna ha organitzat diverses passejades pels barris per proposar millores en l’espai públic des d’una mirada participada i amb l’acompanyament dels serveis tècnics municipals.

Cada dia, milers de persones recorren els carrers de Barcelona i fan ús dels elements urbans que hi ha a les places i parcs. La disposició de l’arbrat, l’accessibilitat de les voreres o la conservació dels parcs infantils són qüestions que afavoreixen o dificulten la vida en comunitat, i això els veïns i veïnes de la ciutat ho saben molt bé. En aquest sentit, l’espai públic esdevé una peça clau per aconseguir que la cura de les persones sigui viscuda d’una manera més satisfactòria i menys en soledat, tal com proposa la iniciativa pionera VilaVeïna.

Així, el passat mes de març una quinzena de veïns i veïnes es van aplegar al barri del Congrés i els Indians, on hi ha ubicada una VilaVeïna des de fa uns mesos, per reflexionar col·lectivament i recollir aquells elements de l’espai públic considerats poc segurs o no confortables. La passejada va comptar amb l’acompanyament de professionals municipals i referents del territori, així com tècnics de Territoris XLM, l’empesa SIRESA i l’Oficina Tècnica del Canvi Climàtic.

“Els temps canvien i els espais s’han de saber adaptar a les necessitats de les persones que hi fan vida”, comenta Anna Puigdemassa, veïna del Congrés i els Indians i presidenta de l’AFA de l’Escola Doctor Ferran i Clua. Ella mateixa explica que veu molt interessant “poder voltar pel barri per valorar quines coses no estan bé i quins elements de l’espai podrien millorar per fer més agradable el barri”.

Com ella, la Maria Teresa, veïna del barri des de fa anys, creu que “caldria pacificar més carrers i ubicar els contenidors més a prop per no haver de caminar tant”. Ella es va assabentar del projecte VilaVeïna quan, després de patir un accident domèstic, va tenir necessitats de cures i es va adreçar al servei per rebre orientació sobre com podia contractar alguna persona cuidadora.

Aquestes passejades participades, que s’aniran desplegant als quatre barris de la ciutat que compten amb una VilaVeïna, (Vilapicina i la Torre Llobeta, Provençals del Poblenou i la Marina) tenen la voluntat de millorar l’adequació i manteniment de l’entorn urbà per afavorir espais públics més humans i més sensibles a les necessitats de les persones, alhora que faciliten la trobada i el diàleg entre persones que viuen al mateix barri.

A partir de la diagnosi resultant s’elaborarà un pla d’accions d’adeqüació urbana que incorporarà la visió feminista i de les cures, amb l’objectiu de dissenyar una Barcelona del futur més amable i preparada per cuidar i rebre cures.

Comparteix aquest contingut