Esteu aquí

Cultura i tradició

Versió per a imprimirSend by emailPDF version
Catalunya té una gran riquesa de costums i tradicions, i les festes del calendari litúrgic o locals omplen d'animació les places i carrers al llarg de l'any.

La sardana és considerada la dansa nacional catalana. Es balla en rotllana i al so dels típics instruments de vent de la cobla. El ball de bastons i la jota de les Terres de l'Ebre són altres danses populars, mentre que les cantades d'havaneres, pròpies de la costa, recorden el passat de les colònies d'ultramar.

Una altra manifestació cultural molt rellevant és l'aixecament de castells humans, costum originari del Camp de Tarragona que s'ha anat estenent a altres racons del país. Les colles de castellers rivalitzen per formar els castells de millor estructura i major alçada, de fins a nou pisos, que es coronen amb l'enxaneta, un infant que, enfilat a dalt de tot, aixeca el braç mentre sona la gralla.

Una combinació perfecta de sentiment i cultura és la celebració de Sant Jordi, patró de Catalunya. Cada 23 d'abril els carrers s'omplen de flors i de llibres. Pocs dies després, el 27 d'abril, s'honora la patrona de Catalunya: la Mare de Déu de Montserrat.

Audiovisual La Diada de Sant Jordi, patró de Catalunya

El capvespre del 23 de juny, la nit més curta de l'any, coincidint amb el solstici d'estiu, comença la revetlla de Sant Joan. És l'època en què el sol està en la seva posició més alta, i arreu cremen les fogueres que, diuen, allunyen dimonis, malalties i desgràcies, i s'escolten coets mentre es menja la coca i es beu cava.

Les festes de Nadal (Nadal, Cap d'Any i Reis), de caire especialment familiar, són molt celebrades al nostre país, com també ho són, a la primavera, la Setmana Santa, amb la representació de les "passions" i la Pasqua.

A més de totes aquestes festes, cal esmentar també les festes majors que cada poble o ciutat té assenyalades per recordar els seus patrons, amb elements comuns com les desfilades de gegants i capgrossos, els correfocs amb diables i petards, bandes de música, focs artificials, etc.

Cultura Catalana