Esteu aquí

La Targeta Sanitària

Versió per a imprimirSend by emailPDF version

El document que permet l'accés al sistema de salut públic és la targeta sanitària individual (TSI), per això cal portar-la sempre que es vagi a un centre sanitari. També és necessària per adquirir medicaments a les farmàcies a preus subvencionats, prèvia entrega de la recepta oficial que ens ha lliurat el metge.

La TSI és una targeta amb una banda magnètica, personal i intransferible. La TSI garanteix la confidencialitat de les dades personals i s'obté de manera gratuïta. Cada membre de la família, amb independència de l'edat, ha de disposar de la seva pròpia TSI.

La targeta sanitària individual s'obté al Centre d'Atenció Primària (CAP). L'únic requisit previst per obtenir-la és estar empadronat al municipi on es resideix i identificar-se (passaport o NIE).

Qui la pot demanar?

Tohom que estigui empadronat al municipi, independentment de l'edat i de l'estat de documentació en el cas de les persones estrangeres

Per a que serveix?

Obre l'accès a la sanitat pública de manera normalitzada per a totes les persones. Permet tenir un metge de capçalera i història clínica pròpia al Centre d'Atenció Primària (CAP) de la zona corresponent i exercir el dret a l'assistència sanitària gratuïta. És imprescindible per poder comprar medicaments a les farmàcies amb descompte a càrrec de la Seguretat Social.

On es demana?

Si l'interessat té permis de treball i treballa: l'empresa donarà d'alta al sistema sanitàri la seva història clínica i es podrà escollir un metge de capçalera. D'aquesta manera se li tramitarà la targeta sanitària de manera automàtica.

Si no té permís de treball o de residència: cal presentar personalment al CAP el passaport, NIE o DNI i el volant de l'empadronament per fer la sol·licitut de la targeta d'identificació sanitària (TIS) al mostrador de recepció.

Inicialment es pot facilitar una TIS provisional (document de paper) a l'espera de poder tenir la definitiva (targeta de plàstic). La targeta definitiva es rep al domicili on s'està empadronat, si no es pot anar a sol·licitar-la al CAP.

IMPORTANT: la targeta sanitària es personal i intransferible. L'ús d'una targeta d'una altra persona pot posar en perill la vida d'aquesta persona. Aquesta targeta te un pin on consta l'historial de la persona titular (inclòs al·lèrgies a medicaments, entre d'altres)

Organització i serveis que ofereixen els centres  sanitaris

Informació referent al sistema organitzatiu de la salut pública per tal de millorar l'ús dels serveis per part de la població:

  • Hi ha diferents professionals treballant en un centre sanitàri (administratius, infermeres i metges); cadascú té assignades tasques diferents.
  • Els metges s'especialitzen en diferents àmbits: pediatria, ginecologia, oftalmologia, cirugia, etc
  • Els usuaris tenen dret a escollir el metge de capçalera de referència dins de l'equip del centre.
  • Cal demanar cita prèvia abans d'anar al metge excepte en els casos d'urgències. Es important assistir a les cites concertades amb puntualitat. Els menors han d'anar sempre acompanyats d'un adult.

Dret Universal d'accès a la sanitat

Independentment del seu estat de documentació, TOTES LES PERSONES tenen dret a l'assitència sanitària en cas de:

  • Urgències, mamaltia greu o accident.
  • Menors de 18 anys.
  • Embarassades, part i postpart.