Vés al contingut

Com hi puc col·laborar?

#Covid19

 • L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa un projecte per documentar i conservar les experiències i vivències personals i col·lectives del confinament.

  Tal com es va fer després d’episodis com l’atemptat de la Rambla o l’1 d’octubre de 2017, s’ha obert un espai virtual, anomenat “Memòries del confinament”, en què es convida la ciutadania a compartir les seves experiències.

  A “Memòries del confinament” es poden enviar testimonis escrits, fotogràfics, sonors o en vídeo.Aquest llegat passarà a formar part de l’Arxiu Municipal de Barcelona com a fons documental que cal preservar i difondre.

  L’arxiu servirà per explicar, tant a nosaltres com als que vindran, la memòria popular d’uns dies que ens han canviat la vida en totes les dimensions: la política, la social i l’emocional.

  Com a part d’aquestes memòries del confinament, es recolliran també els testimonis dipositats als altres espais de memòria oberts per l’Ajuntament: el llibre de condol virtual Barcelona recorda” i l’espai infantil Estimat diari”. També es documentaran les dades obtingudes amb les enquestes a la ciutadania del consistori i el testimoni dels serveis essencials municipals durant les setmanes de la crisi per la Covid-19.

  Així mateix, es farà una cerca a les xarxes socials per arribar a tenir una visió el més completa possible.

  Amb “Memòries del confinament” Barcelona garanteix el dret dels veïns i les veïnes de la ciutat a explicar la pròpia història i que aquest testimoni s’escolti i es reculli.

  La iniciativa comença amb aquesta primera fase, de crida a la ciutadania, i continuarà amb una segona fase, un cop s’acabi la pandèmia de la Covid-19, de devolució, estudi i anàlisi del patrimoni recollit i documentat com a memòries del confinament.

  Paral·lelament a les memòries populars, l’Arxiu Municipal de Barcelona documentarà també el testimoni dels serveis essencials municipals durant les setmanes de la crisi sanitària.

  Memòries del confinament

  Última actualització 27/04/2020

 • L’espai web “Barcelona recorda”, de l’Ajuntament de Barcelona, és un llibre de condol virtual i col·lectiu en què tota la ciutadania és benvinguda a compartir les experiències pròpies relacionades amb la malaltia provocada pel coronavirus. Un espai per poder compartir el dol, els sentiments i les emocions provocades per la pandèmia.

  Bona part de la població coneix alguna persona que ha patit la malaltia o, fins i tot, que no ha pogut superar-la. El dol individual i familiar per la pèrdua d’una persona estimada, tot sovint agreujat per la distància, i l’angoixa de patir la malaltia esdevenen durant aquesta crisi una experiència col·lectiva.

  “Barcelona recorda”, a més d’experiències doloroses, vol recollir les històries, vivències i records de suport col·lectiu, en reconeixement de les persones que treballen als sistemes sanitari i de cures, i també de totes les persones que, mogudes per l’empatia i la solidaritat, ajuden i acompanyen veïns i veïnes en situacions més desafavorides.

  Us convidem a expressar-vos lliurement i amb respecte, i a omplir de records, també esperançats, aquest espai virtual.

  Pots enviar els teus missatges mitjançant un text, o bé amb una imatge o un vídeo, directament a barcelona.cat/recorda

  Si no tens accés a internet, també s’habilitarà una adreça postal perquè hi puguis participar.

  “Barcelona recorda”

 • Des que es va decretar l’estat d’alarma, l’impuls dels veïns i les veïnes de Barcelona ha generat iniciatives comunitàries de cures i suport mutu i coneixement col·lectiu. La plataforma de participació ciutadana Decidim Barcelona ofereix un espai digital per posar aquests recursos al servei de la ciutadania. A més, també hi pots proposar activitats culturals, educatives o esportives. Participa-hi!

  #desdecasa Decidim Barcelona

 • Són dies estranys per als nens i les nenes, però alhora és una experiència que val la pena plasmar. És per això que convidem els nens i les nenes de Barcelona a participar en el projecte Estimat Diari, un relat col·lectiu per compartir tot el que estem vivint.

  Participa en el projecte Estimat Diari

  Última actualització 27/04/2020

 • El projecte Radars t’ofereix recomanacions per tenir cura de les persones vulnerables i més grans de l’escala de veïns i veïnes, durant la situació d’emergència generada per la covid-19.

  Així, pots oferir-te per donar suport a la gent més gran que no pot sortir de casa, portant-los aliments quan vagis a comprar, traient-los a passejar el gos quan vagis amb el teu, baixant-los les escombraries o trucant a les persones en risc de vulnerabilitat que viuen soles.

  Si detectes alguna situació greu que afecta una persona gran, et demanem que et posis en contacte amb els Serveis Socials o bé que escriguis un correu a radarsgentgran@bcn.cat.

  A més, si vols col·laborar, pots descarregar-te aquest cartell i penjar-lo al vestíbul, a l’ascensor o en algun altre lloc visible de la teva comunitat.

  També pots descarregar aquesta plantilla, que et servirà com a graella per posar en contacte els veïns i veïnes que volen ajudar i les persones de la comunitat que necessiten ajuda. Penja-la en un lloc visible, a dins de l’edifici, on tinguin accés tots els veïns i veïnes, però evitant que es pugui llegir des del carrer.

  I per ajudar les persones grans a combatre l’avorriment i a exercitar la ment, Radars ha elaborat un recull de passatemps per exercitar la ment i passar millor les hores.

  Pots imprimir els passatemps i fer-los arribar a algun veí o veïna gran que visqui a la teva escala. Només els has de penjar a la seva porta o deixar-los-hi a la bústia, seguint sempre les instruccions de seguretat (manipulant el material amb mascareta i guants).

  Si no tens impressora, pots copiar els passatemps més fàcils a mà, o inventar-te’n de nous. Les persones grans del teu entorn ho agrairan!

  Més informació

  Última actualització 23/04/2020

 • L’app VinclesBCN té com a objectiu reforçar les relacions socials de les persones més grans de 65 anys que se senten soles. Aquesta aplicació, que ara ha incorporat un canal de salut per informar sobre la Covid-19, permet a l’usuari/ària comunicar-se i interactuar mitjançant videotrucades i missatges de vídeo o veu, tant amb la seva família i amics com amb les persones grans que formen part del grup d’usuaris i usuàries.

  En aquesta situació de confinament, VinclesBCN pot ser una eina molt valuosa per mantenir el contacte amb les persones més vulnerables i ajudar-les emocionalment, saber com es troben i si necessiten alguna cosa.

  Els familiars i amics de la persona usuària poden descarregar l’aplicació VinclesBCN al seu telèfon intel·ligent, disponible per a Android i iOS.

  VinclesBCN

 • L'Ajuntament de Barcelona, en el marc de les mesures excepcionals per fer front a la covid-19, ha posat en marxa un procediment específic per acceptar les donacions de diners destinades al finançament dels programes d'assistència social, sanitaris i de promoció econòmica, així com aquells altres que es considerin adients, que es duguin a terme per l'Ajuntament, amb la finalitat de pal·liar els efectes de la pandèmia.​

  Com hi puc col·laborar?

  El procediment és molt senzill. Per fer una donació amb targeta de crèdit o dèbit només cal que segueixis els passos que s’indiquen en l’enllaç següent:

  Fes una donació

  També pots utilitzar l’aplicació Bizum per fer la donació, adreçant l’enviament al número 00148.

  Puc sol·licitar un certificat de la meva donació?

  El certificat de la donació feta, que permet acollir-se als beneficis fiscals establerts a la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge, es pot obtenir de les maneres següents:

  • Si la donació s’ha efectuat mitjançant l’enllaç directe, en les properes setmanes i sense necessitat que fer cap altra gestió ni tramitar cap sol·licitud, s’enviarà el certificat acreditatiu de la donació.
  • Si la donació s’ha efectuat mitjançant l’aplicació Bizum, la sol·licitud s’ha de fer des de la mateixa aplicació Bizum, on consta el correu electrònic municipal al qual s’adreçaran totes les sol·licituds. En les setmanes vinents, s’enviarà el certificat acreditatiu de la donació.

  En ambdós casos, la persona titular de la donació farà constar, en la sol·licitud de certificat, que dona el seu consentiment perquè l’Ajuntament de Barcelona tracti les seves dades amb la finalitat de comprovar que són correctes i d’enviar el certificat a l’adreça electrònica designada.

  Per resoldre qualsevol dubte, cal adreçar-se a tresoreria@bcn.cat.

  Consulta el decret

  Per tal de donar compte de les donacions i de la seva aplicació, l'Ajuntament elaborarà una memòria que estarà disponible al web ajuntament.barcelona.cat.

  Última actualització 25/05/2020

 • Agraïm la solidaritat de totes les entitats, empreses i particulars que han fet donacions de tota mena amb motiu de la crisi sanitària provocada per la Covid-19.

  Aquí podreu consultar-ne la llista.

  Si estàs interessat o interessada en col·laborar, pots fer donacions de material sanitari o desenvolupar solucions empresarials per donar resposta als reptes de la crisi sanitària:

  Donar material sanitari

  Per reforçar el material del personal sanitari i de serveis socials, s’obre un canal municipal perquè les entitats, les empreses i les persones particulars puguin fer donacions de material homologat com ara mascaretes, desinfectants i equips de protecció per fer front al coronavirus. Suma-t'hi!

  Recollida de material sanitari

  Crida de la fundació BIT Habitat a empreses emergents

  A més a més, l’Ajuntament de Barcelona, a través de la Fundació BIT Habitat, busca empreses emergents o pimes que hagin desenvolupat solucions o propostes, especialment de caire sociosanitari, per donar resposta als reptes de la crisi sanitària actual.

  Els tipus de solucions que cerquem són:

  • Material o dispositiu
  • Solució logística
  • Monitoratge o verificació
  • Solucions per a la gent gran

  Les pimes o les empreses emergents interessades han d’enviar un vídeo explicatiu de les seves propostes al correu electrònic info@bithabitat.barcelona.

  Crida a empreses emergents

  Última actualització 05/05/2020

 • A tots els barris de la ciutat s’han creat xarxes de suport comunitàries que porten els aliments a casa a les persones que ho necessiten. Informa-te’n i participa-hi!

  Xarxes de suport comunitari per a cada barri

  Els eixos comercials, les associacions de comerciants, els mercats municipals i els gremis de la ciutat també mostren la seva cara més solidària impulsant iniciatives de suport arran de la irrupció de la Covid-19. Des de repartir els aliments de manera gratuïta a les persones més grans de 65 anys del barri fins a campanyes específiques per facilitar a la ciutadania el contacte de les botigues de primera necessitat que ofereixen servei a domicili. Col·labora-hi!

  Accions solidàries del teixit comercial

 • La xarxa de televisió comunitària La Veïnal accelera el seu desplegament arran de la crisi provocada per la Covid-19 per donar visibilitat als veïns i les veïnes dels barris de la ciutat.

  La Veïnal està impulsada per diversos col·lectius de vídeo participatiu i comunicació comunitària de Barcelona. L’objectiu és construir un espai virtual per divulgar, en format audiovisual, les iniciatives i propostes que sorgeixen des de la base, des del teixit comunitari de cada barri.

  Aquesta iniciativa compta amb el suport de Cultura Viva, un programa de l’Institut de Cultura de Barcelona que té com a finalitat promoure processos de democràcia cultural en el marc del bé comú.

  Com s’hi pot participar?

  Pots enviar els teus continguts al correu electrònic femlaveinaldesdecasa@laveinal.cat en qualsevol de les categories següents: art i cultura, curtmetratges socials, poesia, feminismes, formació, gent gran, laboral, psicologia i cures o ràdio tubers
   

  També pots participar i seguir el projecte a través de l'etiqueta #femlaveinaldesdecasa.

  La Veïnal

  Última actualització 04/05/2020

 • Anterior
Anar al principi