Vés al contingut

Consells de salut

#Covid19

Consells generals de salut

 • Per tal d’evitar el contagi del coronavirus, cal que prenguis les següents mesures generals de protecció:

  • Mantén la distància física amb les altres persones.
  • Evita el contacte estret amb les persones que tenen símptomes d’infecció respiratòria, com ara tos o esternuts, mantenint-hi una distància mínima de seguretat (1,5 - 2 metres).
  • Renta’t les mans freqüentment (amb aigua i sabó o solucions a base d’alcohol), especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn. Pots obtenir més informació sobre la higiene de mans consultant els enllaços següents:
  • En cas de tos o esternuts, cobreix-te la boca i nas amb la part interna del colze o amb mocadors d’un sol ús —que després has de llençar a les escombraries—, i renta’t les mans de seguida.
  • Evita compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.
  • Després de manipular objectes, sobretot a llocs públics, no et toquis la boca, el nas ni els ulls sense haver-te rentat abans les mans.
  • Cal protegir especialment els grups més vulnerables: les persones d’edat avançada i les persones amb malalties cròniques.

  Preguntes i respostes sobre la covid-19

  Última actualització: 28/05/2020

 • Les mascaretes són una mesura de protecció addicional, sempre que s’utilitzin correctament, però en cap cas no substitueixen les mesures de prevenció més efectives: mantenir la distància de seguretat respecte a les altres persones i la higiene de mans freqüent.

  Actualment és obligatori l’ús de mascareta per a totes les persones més grans de 6 anys:

  • Al transport públic, tant dins dels vehicles com a les estacions o parades.
  • A la via pública i en espais a l’aire lliure, sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal de com a mínim 2 metres.
  • En qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobi obert al públic, sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal de com a mínim 2 metres.

  Cal recordar que la mascareta també s’ha de portar en els centres sanitaris.

  No serà obligatori per a aquelles persones amb una dificultat respiratòria que pugui agreujar-se per l’ús de la mascareta, ni per a aquelles persones que ho tinguin contraindicat per raó de salut o discapacitat.

  I es recomana portar mascareta:

  • A casa, quan s’estigui en situació d’aïllament o s’hagi de cuidar i atendre una persona malalta o sospitosa d’estar malalta.

  Com s’ha de posar i treure la mascareta?

  • Abans de posar-te-la, renta’t les mans i col·loca-te-la de manera que cobreixi bé la boca i el nas.
  • Un cop posada, no la toquis. Si la toques, renta’t bé les mans.
  • Per treure’t la mascareta, cal fer-ho des de la part del darrere o per les cintes que la subjecten sense tocar la part que pugui estar contaminada. Després, renta’t de seguida les mans.

  És necessari canviar-se la mascareta tan aviat com estigui humida.

  Canal Salut

  Última actualització 22/05/2020

 • S’han de netejar i desinfectar les superfícies (manetes, portes, mobiliari en general, etc.) amb les quals ha estat en contacte la persona afectada i/o les seves secrecions. La persona que neteja ha d’anar protegida amb mascareta i guants, i després de fer la neteja, s’haurà de rentar les mans.

  La neteja i la desinfecció s’han de fer amb un desinfectant domèstic que contingui lleixiu en una dilució 1:100 (1 part de lleixiu i 99 parts d’aigua), preparat el mateix dia que s’hagi d’utilitzar.

  Aquest virus s’inactiva 5 minuts després del contacte amb desinfectants normals com el lleixiu domèstic o amb una solució d’hipoclorit sòdic que contingui 1.000 ppm de clor actiu.

  Última actualització 13/05/2020

 • Durant l’etapa de preparació del desconfinament, procura mantenir un estil de vida saludable. És important seguir una dieta adequada, dormir, fer exercici i mantenir contactes socials, tant amb les persones amb les quals convius com amb altres familiars i amics, per telèfon o per internet.

  També és recomanable que segueixis certes rutines. Convé llevar-se cada dia aproximadament a la mateixa hora, dutxar-se diàriament, reservar unes hores concretes per fer determinades activitats (teletreball, estudi, activitats artístiques…) i intentar mantenir els teus horaris habituals.

  Consells per a un confinament saludable [PDF]


  Última actualització 06/05/2020

 • Tot i que es permet fer exercici al carrer, és molt recomanable que també facis activitat física des de casa. Si tens bicicleta estàtica o cinta per caminar, aquest és un bon moment per utilitzar-les. També pots fer algun programa d’exercici físic suau amb l’ajuda del mòbil o l’ordinador.

  Una altra manera de mantenir-se físicament actiu és fer tasques domèstiques (escombrar, fregar, netejar vidres, endreçar armaris...), ballar, fer estiraments, caminar mentre parles per telèfon o utilitzar les escales quan vagis a comprar o a passejar el gos. No estiguis més de dues hores seguides assegut/uda.

  Per la seva banda, l’eina digital “Barcelona des de casa” —que es vehicula des de la plataforma Decidim Barcelona i neix de l’organització de la ciutadania— agrupa diferents iniciatives relacionades amb l’esport i ofereix recursos digitals en obert perquè els puguis consumir durant els dies de confinament.

  Iniciatives relacionades amb l’esport. #desdecasa Decidim Barcelona

  Última actualització 28/05/2020

 • Les circumstàncies que vivim a causa de la pandèmia estan agreujant les sensacions d’aïllament i soledat, sobretot entre la gent gran.

  Internet, els ordinadors, les tauletes, els dispositius mòbils i el telèfon et poden ajudar a estar en contacte amb les teves amistats i la teva família. Truca’ls, envia’ls missatges, feu videoconferències, etcètera. Us sentireu menys aïllats i més a prop de les persones que trobeu a faltar.

  El Servei de Teleassistència Municipal, que atén unes 88.095 persones, s’ha reforçat amb 13 nous professionals per garantir l’atenció durant la crisi del coronavirus i per atendre dubtes i preguntes sobre la malaltia i l’estat d’alarma. Si en formes part, pots preguntar tot allò que et preocupi als professionals del servei.

  Per la seva banda, el servei Vincles, adreçat a persones grans que se senten soles, ha creat un nou canal de salut dins l’aplicació, a través del qual un equip sanitari transmet informació d’interès i atén les consultes individuals. Si n’ets usuari/ària, pots utilitzar l’eina per comunicar-te amb professionals, altres usuaris, familiars o amics, i si ets una persona del cercle de confiança d’algun membre del servei, pots descarregar l’aplicació Vincles al teu dispositiu mòbil per mantenir-hi el contacte.

  Encara des de casa

  Última actualització: 28/05/2020

 • En una situació excepcional com la que estem vivint és probable que estiguem exposats a una sobreinformació sobre el coronavirus i els efectes que la Covid-19 té sobre la salut, la societat i l’economia. Aquesta exposició constant a la informació ens pot provocar ansietat o una preocupació excessiva.

  Per això es recomana dosificar el temps d’exposició als mitjans de comunicació i a les xarxes socials, així com evitar les informacions que no provenen de fonts oficials.

 • Actualment no hi ha evidència científica que indiqui que els animals domèstics puguin infectar-se amb el SARS-CoV-2, i tampoc que aquests puguin desenvolupar ni transmetre la covid-19 a persones ni altres animals.

  Tot i així, els animals poden ser portadors passius de partícules del virus (a la pell, al nas, etcètera) si han estat en contacte amb persones infectades. Recorda rentar-te les mans amb aigua i sabó després de tenir-hi contacte i, sobretot, no et toquis la boca, el nas ni els ulls.

  A l’hora de treure un gos a passejar, assegura’t que l’animal respecti també la distància de seguretat recomanada (1,5 - 2 metres) amb altres persones.

  les àrees d’esbarjo de gossos, es demana la màxima responsabilitat i compromís de totes les persones propietàries de gossos perquè cullin els excrements dels animals i netegin els orins amb aigua.

  Si has de portar el teu animal al servei veterinari, és recomanable que l’acompanyi únicament una persona i que demanis cita prèvia abans d’anar a la consulta.

  En cas que una persona estigui infectada amb el coronavirus, pot mantenir a casa la seva mascota però cal que segueixi una sèrie de mesures d’higiene i precaució.

  Preguntes i recomanacions en relació amb la covid-19 i els animals domèstics​ [PDF]

  Última actualització: 28/05/2020

 • La covid-19 va acompanyada de molta informació falsa que circula per les xarxes socials i que fomenta la por i dificulta l’eficiència de les mesures de prevenció. Per no contribuir a difondre aquesta informació, és important que no comparteixis continguts que no provinguin de fonts oficials.

  Als enllaços següents pots trobar informació actualitzada i de qualitat:

Consells per a les persones grans

  • Desconnectar
   • Reduïu el nombre de vegades que mireu, llegiu o escolteu notícies que us poden produir angoixa.
   • Feu tècniques de relaxació diàriament: respiracions profundes, escoltar música o fer activitats o moviments que us facin sentir bé.
  • Parlar cada dia amb persones de confiança
   • Parleu per telèfon, per WhatsApp o feu videotrucades cada dia amb les persones que estimeu, de confiança, sobre les preocupacions, sobre les activitats que feu i sobre com us sentiu.
   • Tingueu a mà una llista amb els telèfons del CAP, dels familiars, del taxi...
   • Demaneu que us comprin les coses que necessiteu (menjar, medicació, etcètera) i que us les portin a casa i les deixin al replà.
  • Cuidar-se i gaudir
   • Centreu-vos en el dia a dia, viviu el moment, busqueu les coses positives, penseu que tot això passarà.
   • Dutxeu-vos diàriament, vestiu-vos i arregleu-vos.
   • Feu activitats que us agradin: llegir, cosir, fer passatemps, cuinar, escoltar música, ballar, escriure, pintar, mirar pel·lícules…
   • Si en teniu, sortiu a la terrassa o al balcó. Obriu les finestres diverses vegades al dia i que us arribi directament l’aire i el sol (és necessari per produir vitamina D).
   • Dormiu entre vuit i nou hores.
   • Preneu la medicació habitual i feu els mateixos controls a casa que feu normalment.
  • Menjar sa
   • Prepareu àpats saludables, amb hortalisses, fruites fresques i de temporada, llegums i aliments integrals.
   • Tingueu molta cura amb la higiene de mans, aliments i superfícies de la cuina.
   • Netegeu fruites i verdures afegint a l’aigua unes gotes de lleixiu segons les recomanacions habituals.
   • Cuineu bé la carn.
   • Beveu aigua sovint. També infusions, brous o sucs de verdures.
   • És millor no beure alcohol. No fumeu.
   • Planifiqueu els àpats i feu una llista de la compra setmanal per donar a la persona que us doni suport per anar a comprar.
  • Moure’s
   • Camineu pel passadís i les habitacions diverses vegades cada dia.
   • Aixequeu-vos de la cadira cada hora i moveu-vos un parell de minuts.
   • Feu estiraments o exercicis flexionant els turmells i els genolls.
   • Feu una taula d’exercicis físics diaris senzills.
  • Demanar ajuda
   • Si us sentiu angoixats o estressats, demaneu ajuda (a la família, a les amistats o al vostre centre de salut de referència).

  Canal Salut. Consell per a les persones grans

  Última actualització 17/04/2020

 • Les persones grans, especialment les que presenten deteriorament cognitiu o demència, poden estar més ansioses, irritables, estressades, desorientades o absents quan estan confinades.

  En aquestes situacions, és fonamental mostrar suport continuat, transmetre’ls calma i tenir paciència.

  • La gent gran pot tenir més risc de patir quadres greus per coronavirus. Sigues extremadament curós/a amb les mesures d’higiene recomanades.
  • Intenta que la persona estigui ben informada del que passa i entengui el motiu del no poder sortir de casa i de l'absència de visites.
  • Dona-li informació clara sobre com reduir el risc de contagiar-se, amb paraules que pugui comprendre.
  • Repeteix-li la informació sempre que sigui necessari. Comunica-li les instruccions de manera clara, concisa, respectuosa i pacient.
  • Facilita-li el contacte virtual freqüent amb la família i els amics i amigues.
  • Busca coses que la il·lusionin. Parla amb ella dels temes que li preocupen, però també d’altres temes que la distreguin i li facin passar el temps d’una manera més agradable.
  • Cuida’t: tant el confinament com la cura de les persones suposen un esforç emocional.
  • Si tens símptomes de Covid-19, procedeix segons els protocols oficials recomanats i busca una alternativa per encarregar-se les cures.

  Canal Salut. Consell per a les persones grans

  Última actualització 17/04/2020

Què puc fer si em trobo malament?

 • En el 80% de les persones infectades, els símptomes més comuns de la covid-19 inclouen febre, tos o sensació de dificultat per respirar. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, fracàs renal i altres complicacions. Aquests casos més greus afecten generalment persones d’edat avançada o persones que pateixen algun trastorn crònic com ara malalties cardiovasculars, pulmonars o alteració de la immunitat.

  Més informació

 • Els grups de més risc davant la covid-19 són les persones d’edat avançada i les persones amb malalties cròniques (com ara trastorns cardiovasculars, pulmonars, càncer, immunodeficiències, hipertensió arterial o diabetis). També es consideren un col·lectiu de risc les dones embarassades, pel principi de precaució.

  Última actualització 13/05/2020

 • Si tens símptomes lleus de covid-19 o has estat en contacte amb alguna persona diagnosticada, queda’t a casa i aïlla’t de la resta de convivents.

  El Departament de Salut recomana que facis el seguiment dels símptomes a través de l’aplicació STOP COVID19 CAT. El sistema sanitari farà la vigilància del teu cas a partir de les dades enviades per l’aplicació i, si cal, activarà els serveis d’emergències mèdiques.

  Si és necessari, pots trucar al 012 per fer consultes generals sobre el sistema sanitari, al 061 per urgències sanitàries i per coronavirus i al 112 per emergències. A causa de la saturació de trucades al telèfon 061, també pots trucar al teu centre d’atenció primària.

  Preguntes freqüents sobre l’accés als centres sanitaris [PDF]

 • Tant les persones amb símptomes lleus compatibles amb la malaltia covid-19 com els contactes estrets d’aquestes persones que hi conviuen han d’aïllar-se de la resta de convivents i prendre les mesures que els indiquin els professionals sanitaris. L’objectiu fonamental de les mesures d’aïllament és mantenir aïllat el virus i evitar la propagació de la infecció.

  Els professionals sanitaris són els que decideixen si la persona és candidata a l’aïllament domiciliari (casos confirmats, possibles i contactes estrets), avaluant els criteris clínics i les circumstàncies de l’entorn sanitari i social. Els professionals sanitaris estaran en contacte amb la persona afectada i en faran seguiment.

  Les condicions de l’habitatge han de permetre l’aïllament de la persona en una estança ben ventilada i, si és possible, la disponibilitat d’un bany propi. La persona aïllada ha d’estar disponible per a les avaluacions mèdiques que siguin necessàries i tant ella com els seus convivents han de ser capaços d’aplicar de manera correcta i consistent les mesures bàsiques d’higiene, prevenció i control de la infecció. Els serveis sanitaris proporcionaran totes les indicacions necessàries.

  Si no tens símptomes ni ets un contacte estret de persones diagnosticades amb covid-19, has de seguir les mesures generals indicades per a la resta de la ciutadania, que inclouen quedar-se casa sempre que sigui possible, respectar les mesures d’higiene i mantenir les distàncies de seguretat.

   

  Més informació sobre l’aïllament domiciliari

  Programa municipal de suport a les quarantenes

   

 • En cas de tenir símptomes, pots trucar al teu centre d’atenció primària per rebre assistència mèdica. En cas d’urgència, truca al telèfon 061.

  Última actualització 28/05/2020

Impacte de la covid-19 a Barcelona

 • L’Ajuntament de Barcelona ha creat un web amb els principals indicadors de l’impacte de la pandèmia a la ciutat.

  El nou web ofereix informació actualitzada a diari sobre l’abast i l’impacte de la covid-19 entre la població de la ciutat i en àmbits com ara el sistema sanitari, les defuncions, la mobilitat, l’economia o la qualitat de l’aire. Ofereix una visió global sobre com era la ciutat, com és ara i com es preveu que es vagi recuperant.

  El web facilita dades sobre els àmbits següents:

  • Covid-19: Evolució dels casos de covid-19 (persones diagnosticades amb PCR positiu), distribució territorial per barris i impacte en el sistema sanitari (nombre de persones ingressades als hospitals i de professionals inhàbils).
  • Defuncions: Nombre de persones que moren diàriament i serveis fets als cementiris, a més de les defuncions observades i esperades.
  • Meteorologia i qualitat de l’aire: Informació diària sobre els contaminants ambientals i acústics, i dades meteorològiques de temperatura, precipitació i vent a la ciutat.
  • Mobilitat: Demanda de transport públic i mobilitat de vehicles.
  • Economia: Preus dels aliments a l’engròs i de la benzina; mercat de treball (atur, contractació, afiliació a la seguretat social, expedients de regulació temporal d’ocupació), mercat borsari i consum (electricitat, aigua i matriculació de vehicles).
  • Opinió: Principals resultats de l’enquesta d’opinió de seguiment de la crisi de la covid-19 a Barcelona.
  • Xarxes de suport veïnals: Recull de diferents xarxes i espais de suport veïnal, amb descripció, localització territorial i contacte.
  • Decidim Barcelona: Iniciatives de l’àmbit de la cultura, cures i suport mutu, educació, infància i esports.

  Aquest web complementa el de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), centrat en l’impacte sanitari de la covid-19.

  D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona elabora setmanalment una enquesta, dirigida a la ciutadania, per seguir la incidència de la covid-19 i la crisi que està generant.

  Les enquestes recullen l’impacte del coronavirus en els àmbits de la salut, la feina, la situació de confinament i la percepció de la crisi i de la gestió que en fan les institucions de govern. Els resultats es poden consultar a la secció d’opinió del web de l’Oficina Municipal de Dades.

  Ves al web municipal sobre l’evolució de la pandèmia

  Més informació sobre les enquestes a la ciutadania

  Última actualització 20/04/2020

 • L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha elaborat un web que permet fer un seguiment diari de l’evolució de la pandèmia de la covid-19 a la ciutat de Barcelona i de la distribució de la malaltia per edat, sexe, barri i secció censal.

  L’eina, oberta a tota la ciutadania, també mostra la distribució segons el nivell socioeconòmic de l’àrea de residència i l’excés de mortalitat entre la població resident a Barcelona a partir de les dades d’enterraments.

  El web inclou sobretot els casos greus hospitalitzats amb una prova PCR positiva feta al laboratori, entre els quals hi ha també el personal sanitari. Per aquesta raó, les dades no representen una mostra de tots els casos de covid-19, ja que no inclouen informació sobre les persones amb simptomatologia lleu o els casos asimptomàtics.

  El nou web de l’ASPB és un instrument que permet valorar les necessitats en cadascun dels territoris i pot ajudar a prioritzar zones concretes d’actuació a l’hora de posar en marxa programes i intervencions des dels àmbits de la salut pública, el social o l’econòmic.

  #Covid19aldiaBCN

Anar al principi