Vés al contingut

Nens i nenes

#Covid19

La situació actual és un repte enorme per a totes les famílies amb nens i nenes, que s’han hagut d’adaptar a l’emergència sanitària i als seus requeriments. Ara podem remar plegats i convertir aquest repte en una oportunitat per cuidar-nos i aprendre junts.

Comparteix i expressa

 • L’“Estimat diari” conclou, un cop iniciat el camí de recuperació de la normalitat.

  La plataforma, que ha estat oberta del 30 de març al 3 de juliol, ha donat veu als nostres infants i els ha ofert un espai per expressar i compartir el seu estat d’ànim i les seves inquietuds i experiències durant l’estat d’alarma, mitjançant dibuixos, escrits o fotografies.

  Ara, l’“Estimat diari” es transforma en un espai on podeu veure totes les creacions que els nens i nenes de la ciutat han compartit durant aquests mesos.

  El material rebut esdevindrà material pedagògic per treballar les emocions i estarà disponible el curs vinent a les escoles de primària de la ciutat. Aquest material didàctic anirà dirigit a l’alumnat dels cicles mitjà i superior de primària, d’entre 8 i 12 anys, amb l’objectiu de facilitar-los eines i acompanyament per treballar les experiències, les emocions i les sensacions viscudes durant el confinament.

  A més, les creacions formaran part d’una exposició itinerant que s’estrenarà coincidint amb les Festes de la Mercè i que després es podrà veure en diferents barris de la ciutat. I es dipositaran a les “Memòries del confinament” com a testimoni d’aquest període més enllà de les mirades dels adults.

  estimatdiari.barcelona

  Última actualització: 03/07/2020

   

 • El programa “L’alcaldessa respon als infants” es pren un descans estival i tornarà al setembre.

  A més, l’Estimat Diari obre una finestra per posar en contacte els infants amb l’alcaldessa, Ada Colau.

  A partir del setembre, tots els infants de la ciutat que ho vulguin poden fer arribar els seus missatges sobre la situació que estem vivint a l’alcaldessa, que respondrà regularment en un programa a través de Youtube i IGTV. 

  Tots els nens i nenes podeu enviar missatges a l’alcaldessa, en vídeo i en format horitzontal, per Whatsapp, al número 670245967. L’alcaldessa els respondrà des de l’Ajuntament, a l’estil de les rodes de premsa telemàtiques celebrades des que es va decretar l’estat d’alarma.

  Nens i nenes de BCN, volem sentir la vostra veu. Teniu alguna pregunta per l’alcaldessa? 

  L’alcaldessa respon als infants

  Última actualització 26/06/2020

 • Els alumnes que han participat en el programa “Barcelona i el turisme: demanem la paraula” han fet un treball molt especial aquest any.

  A causa del confinament per la pandèmia de la covid-19, les seves càmeres han enfocat els espais que es podien mirar des de casa i les seves reflexions han passejat pel trosset de barri que es pot albirar des dels balcons, els patis o els terrats.

  Al vídeo Barcelona a vista de balcó descobriràs nous indrets des de la perspectiva d’aquests nois i noies.  Ells i elles dibuixen el retrat íntim d’una ciutat buidada de la voràgine del moviment, conviden a fixar la mirada en allò que l’entorn els revela i comparteixen les emocions que van sentir en aquells moments en què només ens podíem relacionar amb la ciutat des de casa.

  Barcelona a vista de balcó

  Última actualització 14/07/2020

Preguntes freqüents dels nens i nenes

Som un grup d’experts i expertes de diferents camps i volem ajudar-vos a resoldre alguns dubtes sobre la situació actual! Dubtes de tota mena, sobre el coronavirus, sobre els vostres sentiments, sobre les vostres idees i propostes... i sobre tot allò que se us pugui acudir!

Volem saber com esteu vivint els nens i les nenes aquesta situació del coronavirus. Una situació que a tots i totes ens ha agafat de sorpresa, i que ni el millor guionista de cine hauria pensat que podia passar a la realitat, oi?

Hi ha moltes coses que encara no sabem, sobre la malaltia o la seva vacuna. Però a poc a poc es va avançant en la cura del coronavirus i, a mesura que en sabem més, anem modificant les mesures del confinament.

En aquesta nova manera de viure, segur que teniu moltes preguntes i voleu saber les respostes de totes elles. És per això que hem dedicat aquest espai especialment per a vosaltres, per acompanyar-vos en el vostre nou dia a dia.

Nen i nenes, teniu dubtes sobre tot el que ens està passant?  Seguiu llegint i us respondrem

Activitats d’estiu

 • Barcelona impulsa un pla extraordinari d’activitats d’estiu per als infants, adolescents i joves de la ciutat amb l’objectiu de donar resposta a l’impacte sanitari, social i econòmic que la crisi de la covid-19 ha provocat en les famílies.

  El pla extraordinari “100% Estiu” disposa d’un pressupost de 7,4 milions d’euros (un 37% més que l’any passat) i ofereix 387.754 places d’activitats de lleure educatiu amb inscripció (40.139 més que el 2019), amb equipaments oberts excepcionalment a l’agost i programes d’activitats per tota la ciutat amb l’objectiu de donar una resposta extraordinària a les circumstàncies excepcionals que viuran les famílies aquest estiu, especialment les més vulnerables.

  Així, s’ha adjudicat beca a tots els infants, adolescents i joves que complien els requisits, sense limitació pressupostària. Un total de 14.911 infants i joves es beneficiaran d’aquests ajuts, als quals s’hi ha destinat 2.940.021 euros.

  A més, s’ha ampliat el nombre de places de les activitats de preu assequible o gratuïtes organitzades en els barris d’acció prioritària emmarcats en el Pla de barris.

  Les activitats cobreixen tots els mesos d’estiu i aniran acompanyades de l’obertura excepcional, durant el juliol i l’agost, de prop de 60 equipaments (biblioteques, centres cívics i patis escolars), que oferiran activitats per contribuir a millorar la conciliació familiar i promoure la participació cultural d’infants, adolescents i joves.

  Les activitats lúdiques incorporaran continguts que reforcin aprenentatges instrumentals com ara l’expressió oral i la lectura.  Els monitors i monitores disposaran d’orientacions per a l’acompanyament emocional dels infants i adolescents i d’una línia telefònica específica d’assessorament.

  Totes les activitats s’han adaptat a les mesures de seguretat fixades per les autoritats sanitàries.

  L’objectiu del pla és que els infants, adolescents i joves gaudeixin de les activitats d’estiu; contribuir al seu benestar i a la seva salut física i emocional després de tres mesos de confinament; ajudar a pal·liar les mancances educatives que els infants han acumulat durant els mesos en què no han pogut anar a l’escola, especialment els de les famílies més vulnerables, i afavorir la conciliació familiar i la cura dels infants en moments de gran dificultat per a moltes famílies.

  Casals Baobab

  Els casals urbans Baobab 2020 han sigut reforçats pel Pla 100% Estiu. El pressupost s’ha incrementat en un 43% per poder inscriure els infants que havien quedat en llista d’espera i per introduir les noves mesures d’higiene i seguretat sanitària, passant dels 349.956,5 euros previstos inicialment als 500.959,32 euros. Enguany hi participen 1.161 infants, 446 més que l’any 2019. 

  A causa de la crisi de la covid-19, aquest estiu els casals inclouen activitats d’acompanyament emocional i continguts de competències bàsiques amb l’objectiu d’ajudar els nens i nenes a pal·liar els dèficits escolars i emocionals dels mesos sense escola, especialment greus entre les famílies més vulnerables. 

  Els barris on tenen lloc aquests casals són el Raval Sud i el Gòtic Sud, la Marina de Port, la Teixonera, Sant Genís dels Agudells, la Trinitat Nova, Baró de Viver, el Bon Pastor, la Trinitat Vella, el Besòs i el Maresme, i la Verneda i la Pau.

  100% Estiu

  Mesura de govern. Pla extraordinari d'estiu

  Última actualització: 04/08/2020

 • L’Ajuntament de Barcelona, dins del Pla d’Estiu Extraordinari, organitza “100% estiu adolescent”, un programa de prop de 200 activitats gratuïtes, en format presencial o virtual, adreçades als i les adolescents i els joves de 12 a 18 anys durant els mesos de juliol i agost.

  Totes les activitats estan adaptades a les recomanacions sanitàries de protecció per la covid-19.

  La programació d’enguany vol contribuir a compensar els impactes educatius i vitals de la crisi generada per la covid-19 amb activitats segures, inclusives, amb acompanyament educatiu i emocional i amb especial atenció als joves amb menys possibilitats.

  El programa inclou des de tallers de dansa urbana, defensa personal, freestyle, futbol, còmic, batucada, cuina, jocs o noves tecnologies fins a xerrades sobre feminisme, racisme o sexualitat i sortides organitzades.

  Totes les activitats són gratuïtes i algunes requereixen inscripció prèvia. Per als menors d’edat és necessari adjuntar l’autorització paterna, materna o del tutor legal per fer la reserva de la plaça.

  El màxim d’inscripcions són cinc per adolescent o jove.

  100% estiu adolescent

  100% Estiu

  Última actualització: 08/07/2020

 • Tenen lloc del 29 de juny al 10 de setembre i estan dirigits a infants i joves de 5 a 16 anys. Les inscripcions estan obertes i es fan a través del web del Zoo.

  Enguany els grups seran reduïts i fixos, i se seguiran en tot moment les recomanacions sanitàries per garantir la seguretat d’infants i educadors.

  Més informació

  Última actualització 26/06/2020

Per als pares i les mares

  • Tot i que no vagin a escola, procura que mantinguin un horari i una rutina diària.
  • Limita el temps que passen davant les pantalles: es recomana un màxim d’una hora i mitja diària. Convé, a més, que quan les utilitzin mirin de lluny entre 5 i 10 minuts cada hora.
  • Afavoreix el joc actiu sempre que sigui possible: jugar a fet i amagar, ballar, fer gimnàstica, etc. Si tens jardí o pati, engresca’ls a jugar a pilota o a fer una volta amb bicicleta.
  • El joc educatiu també és una bona opció: peces de construcció, trencaclosques, treballs manuals, activitats de càlcul, etc.
  • Si ja saben llegir, els contes, els còmics i les novel·les infantils són una bona opció per passar el temps.
  • És un bon moment per implicar els nens i les nenes en les tasques domèstiques: poden ajudar a elaborar els àpats, parar i desparar la taula, mantenir endreçada la seva habitació, etc.
  • Intenta explicar-los per què cal quedar-se a casa a fi que no visquin el confinament com una experiència negativa.
  • També és un bon moment per reforçar els hàbits d’higiene, per explicar i practicar conjuntament un bon rentat de mans, etc.
  • És molt important trobar un equilibri entre els moments d’estudi, de joc i d’ús de les pantalles.
  • Recorda’t de mantenir una actitud positiva.

  Consells per a un confinament saludable. Canal Salut [PDF]

 • Els canvis de rutines i les noves circumstàncies que vivim en aquests moments de confinament poden afectar especialment els infants de 0 a 6 anys amb dificultats de desenvolupament.

  Si els infants es troben més nerviosos, inquiets o desorganitzats, els centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) faciliten a les famílies consells o indicacions pensades específicament per a cada infant i per a les circumstàncies particulars de cada nucli familiar.

  També es recomana:

  • Controlar la quantitat de sons i materials de l’ambient per tal d’afavorir la tranquil·litat, i limitar l’ús de pantalles i joguines amb llums, sobretot abans d’anar a dormir.
  • Parlar amb un to de veu calmat i reposat.
  • Afavorir el contacte amb materials tous com coixins, matalassos o teles.
  • Fer banys calents que ajudin a relaxar el to muscular i el cos, i practicar massatges, carícies i pressions en diferents punts del cos que contribueixin a la relaxació.
  • Crear espais contenidors dins dels quals els infants se sentin confortables i resguardats, amb llençols, mantes o altres materials que hi hagi a casa.

  Serveis d’atenció als infants amb dificultats de desenvolupament

  Última actualització 20/04/2020

 • “Coronavirus et farem petit!” és un conjunt de cinc vídeos fets per l’Ajuntament de Barcelona i l’ONG Pallassos Sense Fronteres per conscienciar els infants de la importància de prendre mesures de protecció davant la covid-19.

  Els vídeos es distribuiran a les famílies des dels dos centres de desenvolupament infantil i d’atenció precoç (CDIAP) municipals.

  “Coronavirus et farem petit!” està pensat en clau d’humor com a suport per a les famílies en la tasca d’empoderar els infants de 3 a 6 anys, dotar-los de recursos davant la situació generada per la covid-19, treballar les emocions que els genera i conscienciar amb missatges positius sobre la necessitat de prendre mesures de protecció.

  Pots consultar els vídeos als enllaços següents:

  Renta’t les mans
  Et saludo!
  Juga diferent
  Mantingues la distància​

  Última actualització 26/06/2020

Anar al principi