Vés al contingut

Nens i nenes

#Covid19

La situació actual és un repte enorme per a totes les famílies amb nens i nenes. A Barcelona hi viuen 245.000 infants i adolescents que, com les seves famílies, s’han hagut d’adaptar a l’emergència sanitària i als seus requeriments.

Ara podem remar plegats i convertir aquest repte en una oportunitat per cuidar-nos i aprendre junts. Per compartir.

Comparteix i expressa

 • Són dies estranys per als nens i les nenes, però alhora és una experiència que cal que ens expliqueu perquè puguem acompanyar-vos millor.

  És per això que us convidem a expressar-vos i construir plegats l’Estimat Diari, en què  recollim les vostres paraules, dibuixos i imatges, un relat col·lectiu per compartir tot el que esteu vivint, sentint i aprenent de la vida.

  Expresseu-vos, creeu i construïm plegats l’Estimat Diari

  estimatdiari.barcelona

 • A més, l’Estimat Diari obre una finestra per posar en contacte els infants amb l’alcaldessa, Ada Colau.

  Tots els infants de la ciutat que ho vulguin poden fer arribar els seus missatges sobre la situació que estem vivint a l’alcaldessa, que respondrà regularment en un programa a través de Youtube i IGTV. 

  Tots els nens i nenes podeu enviar missatges a l’alcaldessa, en vídeo i en format horitzontal, per Whatsapp, al número 670245967. L’alcaldessa els respondrà des de l’Ajuntament, a l’estil de les rodes de premsa telemàtiques celebrades des que es va decretar l’estat d’alarma.

  Nens i nenes de BCN, volem sentir la vostra veu. Teniu alguna pregunta per l’alcaldessa? Us respondrà cada dissabte!

  L’alcaldessa respon als infants

  Última actualització 17/04/2020

Preguntes freqüents dels nens i nenes

Som un grup d’experts i expertes de diferents camps i volem ajudar-vos a resoldre alguns dubtes sobre la situació actual! Dubtes de tota mena, sobre el coronavirus, sobre els vostres sentiments, sobre les vostres idees i propostes... i sobre tot allò que se us pugui acudir!

Volem saber com esteu vivint els nens i les nenes aquesta situació del coronavirus. Una situació que a tots i totes ens ha agafat de sorpresa, i que ni el millor guionista de cine hauria pensat que podia passar a la realitat, oi?

Hi ha moltes coses que encara no sabem, sobre la malaltia o la seva vacuna. Però a poc a poc es va avançant en la cura del coronavirus i, a mesura que en sabem més, anem modificant les mesures del confinament.

En aquesta nova manera de viure, segur que teniu moltes preguntes i voleu saber les respostes de totes elles. És per això que hem dedicat aquest espai especialment per a vosaltres, per acompanyar-vos en el vostre nou dia a dia.

Nen i nenes, teniu dubtes sobre tot el que ens està passant?  Seguiu llegint i us respondrem

Matriculació escolar i activitats d’estiu

 • Escoles bressol municipals

  Seguint les indicacions de les autoritats sanitàries i a fi d’evitar desplaçaments d’acord amb les mesures de desconfinament gradual, la preinscripció a les escoles bressol municipals de Barcelona per al curs 2020-2021 es farà de manera telemàtica entre els dies 13 i 22 de maig, ambdós inclosos, a través del portal de tràmits de l’Ajuntament de Barcelona.

  En el cas de situacions excepcionals, les famílies que només puguin fer la sol·licitud de manera presencial s’han d’adreçar a partir del 13 de maig (per telèfon, entre les 9.00 i les 15.00 hores, o per correu electrònic) a l’escola triada en primera opció per concertar una cita prèvia, que tindrà lloc entre el 19 i el 22 de maig.

  Com a novetat del curs 2020-2021, es posa en marxa la nova Escola Bressol Municipal Germanetes (carrer del Comte Borrell, 159, al districte de l’Eixample).

  Preinscripció i matriculació a les escoles bressol municipals 2020-2021

  Educació infantil i obligatòria (primària i secundària) 

  La preinscripció escolar del primer i segon cicle d’educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria es farà del 13 al 22 de maig, i es tramitarà preferentment de forma telemàtica, amb l’objectiu d’evitar desplaçaments, d’acord amb les mesures de desconfinament gradual.

  Només hi haurà uns dies específics per atendre les preinscripcions presencials amb cita prèvia.

  Les famílies disposen d’un servei d'assistència telefònica al número 935 511 000 (amb horari d'atenció de 9.00 a 13.30 hores) per resoldre dubtes sobre el procés de preinscripció.

  Preinscripció i matriculació escolar 2020-2021

  Batxillerat i formació professional

  Les dates de preinscripció previstes per als ensenyaments postobligatoris són:

  • Batxillerat: del 27 de maig al 3 de juny
  • Cicles de grau mitjà d’FP i d’arts plàstiques i disseny: del 2 al 8 de juny
  • Cicles de grau superior d’FP i d’arts plàstiques i disseny: del 10 al 17 de juny

  Les dates proposades per al mes de juny i les dates posteriors són provisionals i poden variar segons l’evolució de la pandèmia.

  Preinscripció i matriculació escolar 2020-2021

  Escoles de música municipals i conservatori

  La preinscripció a les cinc escoles municipals de música es farà de manera telemàtica del 18 al 27 de maig, mentre que la preinscripció al conservatori es farà de manera telemàtica del 13 al 20 de maig. Com a les escoles bressol municipals, en casos excepcionals en què no es pugui fer la preinscripció de manera telemàtica, caldrà obtenir cita prèvia posant-se en contacte amb l’escola escollida o amb el conservatori.

  La informació sobre la preinscripció a les escoles bressol municipals, escoles municipals de música i conservatori municipal es podrà seguir, de manera actualitzada quan es vagi confirmant, al web municipal d’Educació www.barcelona.cat/educacio.

  Última actualització 11/05/2020

 • Barcelona impulsa un pla extraordinari d’activitats d’estiu per als infants, adolescents i joves de la ciutat amb l’objectiu de donar resposta a l’impacte sanitari, social i econòmic que la crisi de la covid-19 ha provocat en les famílies.

  El pla disposa d’un pressupost de 7 milions d’euros (un 33,54% més que l’any passat) i oferirà 387.754 places d’activitats de lleure educatiu amb inscripció (40.139 més que el 2019), amb equipaments oberts excepcionalment a l’agost i programes d’activitats per tota la ciutat amb l’objectiu de donar una resposta extraordinària a les circumstàncies excepcionals que viuran les famílies aquest estiu, especialment les més vulnerables.

  Així, s’adjudicarà beca a tots els infants, adolescents i joves que compleixin els requisits, sense limitació pressupostària.

  Les activitats cobreixen tots els mesos d’estiu i es reforcen especialment les del mes d’agost, quan habitualment hi ha menys oferta, amb noves accions i l’obertura excepcional de 25 biblioteques, 20 centres cívics i 20 patis oberts per ajudar a les cures i a la conciliació familiar.

  Les activitats lúdiques incorporaran continguts que reforcin aprenentatges instrumentals com ara l’expressió oral i la lectura.  Els monitors i monitores disposaran d’orientacions per a l’acompanyament emocional dels infants i adolescents i d’una línia telefònica específica d’assessorament.

  L’objectiu del pla és que els infants, adolescents i joves gaudeixin de les activitats d’estiu; contribuir al seu benestar i a la seva salut física i emocional després de tres mesos de confinament; ajudar a pal·liar les mancances educatives que els infants han acumulat durant els mesos en què no han pogut anar a l’escola, especialment els de les famílies més vulnerables, i afavorir la conciliació familiar i la cura dels infants en moments de gran dificultat per a moltes famílies.

  Més informació

  Mesura de govern. Pla extraordinari d'estiu

  Última actualització: 25/05/2020

 • La campanya d’activitats de vacances d’estiu per a infants i adolescents d’enguany s’adapta a la situació d’excepcionalitat ocasionada pel coronavirus i manté el calendari previst.

  Les inscripcions a totes les activitats, així com les sol·licituds d’ajuts econòmics i de monitors/ores de suport, es faran des de casa a partir del dissabte 25 d’abril  a través de mitjans telemàtics (web, telèfon, SMS, correu electrònic…).

  Les inscripcions als Campus Olímpia s’obriran també el 25 d’abril, i es faran seguint el mateix procés que la resta d’activitats. S’anul·la, per tant, el sorteig de l’ordre d’inscripció. 

  Per formalitzar la inscripció a les activitats, s’haurà de consultar el procediment a cada entitat organitzadora a través dels seus canals telemàtics.

  Més informació

Per als pares i les mares

 • Des del 2 de maig, els nens i nenes menors de 14 anys poden sortir una vegada al dia, entre les 12.00 i les 19.00 h, amb prudència i aplicant les següents mesures de protecció:

  • Els menors es poden desplaçar fins a un quilòmetre de distància del domicili.
  • Els menors de 14 anys han d'estar acompanyats com a mínim d'un adult.
  • Els adults poden acompanyar menors siguin o no de la mateixa unitat familiar.
  • Les persones de més de 14 anys poden sortir soles, però només per fer les activitats permeses als adults, com anar a comprar.
  • Els menors poden sortir i jugar amb joguines, pilotes, bicicletes o patinets.
  • Des del 25 de maig es permeten les passejades pel carrer i l’estada en parcs i zones verdes de grups de fins a 10 persones, que han de mantenir la distància de seguretat i portar mascareta.
  • Les àrees de jocs infantils, tant si estan situades a l’interior d’un parc com en altres espais, continuen tancades i no es poden fer servir.
  • És obligatori portar mascareta a la via pública i en espais a l’aire lliure a partir dels 6 anys, sempre que no sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal de com a mínim 2 metres.
  • Cal rentar-se les mans després de la sortida.

  Última actualització 29/05/2020

   

  • Tot i que no vagin a escola, procura que mantinguin un horari i una rutina diària.
  • Limita el temps que passen davant les pantalles: es recomana un màxim d’una hora i mitja diària. Convé, a més, que quan les utilitzin mirin de lluny entre 5 i 10 minuts cada hora.
  • Afavoreix el joc actiu sempre que sigui possible: jugar a fet i amagar, ballar, fer gimnàstica, etc. Si tens jardí o pati, engresca’ls a jugar a pilota o a fer una volta amb bicicleta.
  • El joc educatiu també és una bona opció: peces de construcció, trencaclosques, treballs manuals, activitats de càlcul, etc.
  • Si ja saben llegir, els contes, els còmics i les novel·les infantils són una bona opció per passar el temps.
  • És un bon moment per implicar els nens i les nenes en les tasques domèstiques: poden ajudar a elaborar els àpats, parar i desparar la taula, mantenir endreçada la seva habitació, etc.
  • Intenta explicar-los per què cal quedar-se a casa a fi que no visquin el confinament com una experiència negativa.
  • També és un bon moment per reforçar els hàbits d’higiene, per explicar i practicar conjuntament un bon rentat de mans, etc.
  • És molt important trobar un equilibri entre els moments d’estudi, de joc i d’ús de les pantalles.
  • Recorda’t de mantenir una actitud positiva.

  Consells per a un confinament saludable. Canal Salut [PDF]

 • Els canvis de rutines i les noves circumstàncies que vivim en aquests moments de confinament poden afectar especialment els infants de 0 a 6 anys amb dificultats de desenvolupament.

  Si els infants es troben més nerviosos, inquiets o desorganitzats, els centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) faciliten a les famílies consells o indicacions pensades específicament per a cada infant i per a les circumstàncies particulars de cada nucli familiar.

  També es recomana:

  • Controlar la quantitat de sons i materials de l’ambient per tal d’afavorir la tranquil·litat, i limitar l’ús de pantalles i joguines amb llums, sobretot abans d’anar a dormir.
  • Parlar amb un to de veu calmat i reposat.
  • Afavorir el contacte amb materials tous com coixins, matalassos o teles.
  • Fer banys calents que ajudin a relaxar el to muscular i el cos, i practicar massatges, carícies i pressions en diferents punts del cos que contribueixin a la relaxació.
  • Crear espais contenidors dins dels quals els infants se sentin confortables i resguardats, amb llençols, mantes o altres materials que hi hagi a casa.

  Serveis d’atenció als infants amb dificultats de desenvolupament

  Última actualització 20/04/2020

Quedar-se a casa no és avorrit

 • Decidim Barcelona

  Aquest espai per compartir iniciatives comunitàries de cures i de suport mutu des de casa para una atenció especial en els nens i les nenes, amb tota classe de recursos perquè aquests dies de confinament siguin amens, variats i divertits per als infants.

  Decidim.Barcelona també recull propostes adreçades a la cura i el suport mutu entre famílies, que permeten atendre les necessitats dels infants durant aquest període d’excepcionalitat.

  Aquí trobaràs propostes per fer a casa en família per a infants de fins a 3 anys, elaborades per una escola bressol municipal. O concerts, cançons, contes i cinema en línia a càrrec d’artistes i companyies adreçats al públic infantil. Idees per jugar, recursos educatius per a totes les edats o grups de famílies i mestres per compartir activitats també formen part de les propostes, que aniran creixent dia a dia.

  I recorda que també pots aportar les teves iniciatives per compartir i ajudar altres famílies.

  #desdecasa Decidim Barcelona

 • “Coronavirus et farem petit!” és un conjunt de cinc vídeos fets per l’Ajuntament de Barcelona i l’ONG Pallassos Sense Fronteres per conscienciar els infants de la importància de prendre mesures de protecció davant la covid-19.

  Els vídeos es distribuiran a les famílies des dels dos centres de desenvolupament infantil i d’atenció precoç (CDIAP) municipals.

  “Coronavirus et farem petit!” està pensat en clau d’humor com a suport per a les famílies en la tasca d’empoderar els infants de 3 a 6 anys, dotar-los de recursos davant la situació generada per la covid-19, treballar les emocions que els genera i conscienciar amb missatges positius sobre la necessitat de prendre mesures de protecció.

  Pots consultar els vídeos als enllaços següents:

  Renta’t les mans
  Surt quan toqui
  Et saludo!
  Juga diferent
  Mantingues la distància​

  Última actualització 20/05/2020

 • El Zoo de Barcelona  proposa cada dia als més petits i petites de la casa un munt d’activitats noves, jocs, contes i curiositats per continuar aprenent sobre la natura com ho farien al Zoo, i d’una manera didàctica i divertida.

  Si t’agrada la natura i els animals, vine a l’ActiviZoo!

  Ves a l’#ActiviZoo

 • A causa de la situació excepcional de confinament, enguany el projecte Dansa Ara, de promoció escolar de l’esport, s’ha transformat en “Dansa Ara des de casa” per celebrar en línia el Dia Internacional de la Dansa, el 29 d’abril.

  “Dansa Ara des de casa” ha permès que els nens i nenes de segon de primària de les escoles de Barcelona ballin conjuntament la coreografia El mambo (mira la coreografia), que han assajat amb la seva classe, des de casa i en família.

  En aquest projecte han participat prop de 9.600 infants de 236 centres educatius de la ciutat.

  La iniciativa s’emmarca en la campanya #BCNesmoudinsdecasa, que promou la pràctica esportiva des de casa.

  “Dansa Ara des de casa” és un avançament del Dansa Ara que es preveu celebrar a finals d’any al Palau Sant Jordi.

  Última actualització 28/04/2020

Anar al principi