Vés al contingut

Preguntes freqüents dels nens i nenes durant l’estat d’alarma per la Covid-19

#Covid19

Diversos col·legis professionals, serveis i administracions públiques preocupats per la infància i l’adolescència compartim un projecte amb mirada multidisciplinària i transdisciplinària, per conèixer quines preguntes es fan els infants en aquest temps de confinament. Es tracta d’una iniciativa en clau d’infància per crear, de manera col·laborativa, un recurs que posa la mirada en les necessitats dels nens i les nenes durant aquests mesos tan difícils, i en els dubtes, les preguntes, els neguits i les curiositats que puguin tenir sobre l’actual situació durant l’estat d’alarma causat per la Covid-19.

Les respostes a les seves demandes més freqüents han estat elaborades a partir de les aportacions del grup motor del projecte format pel COPC, el COPEC, el CEESC, el TSCAT, l’EATAF (Departament de Justícia, Generalitat de Catalunya) i l’Ajuntament de Barcelona que, a la vegada, han estat recopilades de diferents fonts relacionades amb la infància i l’adolescència.

Amb aquest projecte comú, volem posar a disposició dels infants de tot el territori un espai on puguin formular directament les seves preguntes i obtenir respostes dels experts i les expertes assignats de diferents disciplines com la psicologia, la pedagogia i psicopedagogia, el treball social i l’educació social.

Nens i nenes, teniu dubtes sobre tot el que ens està passant?

Seguiu llegint i us respondrem! Ens podeu escriure a l’adreça electrònica  estimatdiari@bcn.cat i us respondrem al més aviat possible.

Coronavirus

 • Els virus són organismes molt petits que causen algunes malalties. I el coronavirus és un tipus de virus molt contagiós que va començar a la Xina i viatja per mitjà de les persones fins que ha arribat a gairebé tots els països del món.

  Aquest virus pot provocar tos, febre o dificultats per respirar, però deveu haver sentit que hi ha persones a les quals els afecta més, i a d’altres, menys.

  Última actualització 14/05/2020

 • El coronavirus es pot encomanar per mitjà de la saliva, per gotes minúscules. Per això hem d’anar molt amb compte a l’hora de tossir, esternudar o, fins i tot, tocar altres persones i coses  - manetes de les portes, agafadors de l’autobús, botons…- que altres persones, potser contagiades, han pogut tocar abans.

  Per evitar tenir el coronavirus, hi ha certes normes que hem de complir:

  • Mirar de no estar a prop de persones malaltes que ens puguin contagiar.
  • Rentar-nos les mans de manera freqüent i tenir cura de no tocar-nos la cara si tenim les mans brutes.
  • La millor opció per estar protegits és quedar-nos a casa però, si has de sortir, mira de mantenir una distància prudencial i utilitzar elements de protecció com, per exemple, mascaretes.

  Última actualització 14/05/2020

 • Per dos motius principals. El primer, perquè és una malaltia nova i els nostres cossos encara no hi estan acostumats. Normalment, les malalties causades pels virus fan que el nostre cos creï defenses per fer-hi front i, per això, de vegades només les passem una sola vegada, perquè a la segona el nostre cos ja sap defensar-se. Com que aquest virus és nou, és normal que pugui fer emmalaltir més gent.

  Però, ei: la bona notícia és que la gran majoria de persones que passen aquesta malaltia es recuperen! Els experts i les expertes ens han explicat que afecta de manera lleu 8 de cada 10 persones contagiades, la qual cosa vol dir que el 80% dels casos no noten o noten molt poc que estan malalts.

  El segon motiu és que, precisament perquè és una malaltia molt nova, encara no té un tractament. És a dir, no tenim medecines ni vacunes específiques que ens protegeixin d’aquest coronavirus. Això fa que certes persones siguin més vulnerables davant aquesta malaltia, sobretot les persones grans o les que ja tenien alguna malaltia prèvia. Però has de saber que els científics i científiques i els metges i metgesses estan treballant de valent per trobar una vacuna i medecines que ajudin a curar la gent.

  Última actualització 14/05/2020

 • La propagació d’aquest virus ha estat tan gran per dos motius principals:

  • Perquè és un virus molt contagiós. A diferència d’altres que ja coneixem, com el virus de la grip, aquest virus és capaç de contagiar més persones. Els experts i les expertes ens expliquen que mentre que una persona amb grip contagia entre una i dues persones, el coronavirus en contagia entre dues i tres.
  • Perquè hi ha persones que es contagien del coronavirus però no tenen símptomes mai o fins passats uns dies i, com que no es troben malament, no s’adonen que el tenen. Quan els metges i les metgesses es van adonar que passava això, ens van aconsellar que ens quedéssim a casa un temps per evitar més contagis.

  Última actualització 14/05/2020

 • Confinar-se vol dir tancar-se en algun lloc. En aquest cas ens quedem tancats a casa perquè així el virus no podrà anar passant dels uns als altres i, finalment, se n’anirà o trobarem la manera que deixi de ser tan perillós.

  No es pot saber encara quan s’acabarà perquè depèn del fet que tothom es vagi curant i hi hagi menys contagis entre les persones. El que sí que sabem és que encara haurem d’estar confinats a casa unes quantes setmanes, tot i que les nenes i els nens podreu començar a sortir una estona, acompanyats d’algun adult, a partir del 26 d’abril

  Última actualització 14/05/2020.

 • Sí, podria passar, encara que no anar a escola i quedar-te a casa són maneres de reduir molt les possibilitats de contagiar-te, igual que altres mesures de seguretat com ara rentar-te bé i sovint les mans, vigilar de no tocar-te la cara després de tocar objectes o mantenir una distància amb altres persones.

  En qualsevol cas, els experts i les expertes ens diuen que els nens i les nenes normalment venceu el virus amb més facilitat que els adults, i alguns fins i tot passeu la malaltia sense adonar-vos de res.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Sabem que una de les maneres més eficaces de no contagiar-se és no estar a prop de persones malaltes, i és important seguir aquest consell també quan els malalts són els nostres familiars. 

  Però això no vol dir que no els puguis veure, parlar-hi o fer-los arribar un missatge! Pots fer-ho amb una trucada o videotrucada, o a través d’alguna persona. Si aquest tema t’amoïna, parla’n amb la teva família. De ben segur que trobareu la manera que puguis saber com va evolucionant el teu familiar sense anar-lo a visitar. Si ho demanes, tothom entendrà la teva preocupació i la necessitat d’explicar-te com està aquella persona que tu tant estimes.

  Última actualització 14/05/2020.

Família i amistats

 • Aquests dies, totes i tots trobem a faltar persones que estimem, però no poder visitar-les no vol dir que no hi puguem tenir contacte. Si tens ganes de parlar amb algú de la família (tiets/tietes, cosins/ines, avis/àvies...), pots dir-li a qui està amb tu (el pare, la mare...) i demanar-li que us posi en contacte. És important que expressis el que necessites.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Ja ens imaginem que tens moltes ganes de veure els avis i les àvies, però els professionals de la salut (metges/esses i científics/ífiques) ens han dit que les persones grans s’han de cuidar més aquests dies i no han de sortir de casa ni rebre visites, per protegir-se i evitar que es posin malaltes. Tu pots ajudar-les no visitant-les, encara que això no t’agradi i et costi una mica.

  Però segur que trobes altres maneres de tenir contacte amb elles, com les videotrucades, encara que abans no les fessis servir tant. D’aquesta manera, podràs veure-les i estar en contacte amb elles, compartir què feu, com esteu…

  I en cas que els teus avis o àvies no tinguin o no sàpiguen fer servir les tecnologies, sempre et queda el telèfon per enviar petons sonors i dir-los com que els estimes!

  Última actualització 14/05/2020.

 • Els podreu veure quan els i les professionals de la salut ens assegurin que anar a veure’ls és segur per a ells. Mira d’estar molt atent/a a les fonts d’informació oficials, com la televisió o el portal de la Generalitat de Catalunya, per assabentar-te de quan això passi, o demana als adults que estiguin pendents perquè puguin informar-te.

  Aquesta situació ens està ensenyant moltes coses, i una d’elles és que, encara que de vegades costi molt, tothom és capaç de tenir paciència.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Sí, és veritat. Segur que t’han parlat sobre com ens contagiem d’aquest virus i saps que una de les formes més habituals és pel contacte físic entre les persones. És per això que hem de mantenir una certa distància amb els altres, sobretot quan comencem a sortir de casa. A això li diuen “distància social” i segurament n’has sentit a parlar. Sabem que per a tu és difícil i que de vegades et posa trist/a. Explica-li a qui tinguis a prop i demana abraçades als de casa.

  Mentre encara hàgim de seguir aquesta recomanació, pots imaginar formes diferents d’abraçar-nos i mostrar-nos afecte: dibuixar l’abraçada que voldries fer, crear una abraçada voladora que si bufes arriba a la persona que tu vulguis... Segur que se te n’acudeixen més!

  Última actualització 14/05/2020.

 • Aquesta situació és molt nova per a tothom i necessitem un temps per adaptar-nos-hi. Hi ha molts pares i mares que no havien treballat mai a casa i ara necessiten acostumar-s’hi i trobar temps per a tot. Si en alguns moments et sents malament perquè no poden estar amb tu, és important que en parlis amb el pare, la mare o l’adult/a que t’estigui cuidant.

  De totes maneres, si encara no heu fet un horari de totes les tasques familiars, podeu mirar de fer-lo i així buscar temps per a cada cosa: la feina, les tasques escolars, jugar, etc. A més, podeu reservar un temps per fer tasques domèstiques junts de manera divertida, i així podeu gaudir d’un temps compartit, a més del temps de joc.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Segurament, a partir d’aquesta crisi tan important, moltes empreses s’ho plantejaran i algunes ho faran més. Si bé no cada dia, potser sí alguns dies a la setmana, ja que hem descobert que algunes feines és possible fer-les des de casa. Altres feines, però, seguiran com sempre. Per exemple, els metges han d’estar amb els seus pacients.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Ja ens imaginem que tens moltes ganes de veure els amics i les amigues, però ara és molt important que ens quedem a casa i fem aquest esforç. Perquè si ho fem bé, és probable que tardem menys a sortir!

  Segur que durant aquests dies, els pares, les mares, els avis o qui estigui cuidant-vos han trobat maneres perquè mantingueu el contacte amb els amics i les amigues. Segurament heu fet videotrucades amb algunes de les aplicacions que hem anat coneixent i que, de ben segur, abans no es feien servir tant. Les pantalles ens ajuden a estar en contacte i compartir què fem, com ens trobem, què estem treballant a l’escola... I si a casa no teniu connexió a internet, proveu amb el telèfon. No et pots veure amb l’altra persona però també pot ser molt divertit.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Sabem que se’t fa molt difícil no poder jugar amb els amics i amigues com abans i els trobes molt a faltar al parc, al carrer o al pati de l’escola, però encara no podem sortir de casa. Segur que aquests dies els teus amics i tu heu trobat maneres de jugar plegats, per videotrucades, videojocs, WhatsApp, etc. No és el mateix que jugar plegats al carrer o en el lloc en què ho acostumeu a fer, però podeu aprofitar per inventar noves maneres de jugar. Les videotrucades poden ser molt útils en aquest sentit i podeu demanar ajuda als pares i mares, tant per fer-les com per jugar una estona plegats. Si jugueu a videojocs ja teniu una eina per comunicar-vos, però sempre amb la supervisió d’una persona adulta.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Depèn de com us organitzeu normalment a la vostra família i dels possibles perills que hi hagi. Per exemple, serà diferent si els pares treballen fora de casa, teletreballen, o no treballen aquests dies, si hi ha algun malalt a casa o no… D’això dependrà que pugueu seguir fent el mateix que feu sempre o que hàgiu de canviar la manera de fer les coses durant uns quants dies.

  Els pares prendran aquestes decisions d’acord amb el que diuen les normes i recomanacions que ens fan els que manen (el Govern) i els que ens cuiden la salut (els responsables dels metges/esses i els científics/ífiques), i tu pots demanar que t’expliquin com ho fareu per saber-ho i estar preparat/ada. També els pots dir la teva opinió, si et ve de gust.

  Si heu de canviar la manera de fer les coses i ja no pots estar amb un dels pares, podeu parlar per videoconferència i compartir converses, jocs… L’important és ser creatius i inventar noves maneres de mantenir el contacte! I potser quan tot això haurà passat, podreu compensar-ho d’una o altra manera.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Aquesta confusió és habitual entre molts pares i mares en aquests dies, perquè estan preocupats. Davant de situacions tan noves i diferents, de vegades no sabem ben bé què cal fer o quina és la millor decisió a prendre.

  Si els pares no es posen d’acord, hi ha molts professionals que els poden ajudar a fer-ho, com els advocats/ades i els mediadors/ores. També altres professionals que tinguin contacte amb la vostra família i ja us coneguin.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Perquè, malgrat que segurament seria més divertit, les vostres famílies han decidit que cadascú es quedi on està.

  Amb tot, si els trobes a faltar, és important que ho expliquis a qui et cuida aquests dies, per buscar maneres de tenir-hi contacte. Podeu pensar en algun joc en línia, en converses en línia, a aprendre coses per compartir-les després, a posar-vos reptes per complir…

  Última actualització 14/05/2020.

 • Si un jutge o jutgessa ja ha dit com havíeu de fer les coses però els teus pares han pres altres decisions i els dos hi estan d’acord, molt probablement no hi haurà cap problema, perquè ells hauran pensat en el que creuen que és millor per a tu.

  Si no han arribat a acords i pensen diferent, més endavant potser sí que aquest jutge o jutgessa revisarà els motius del desacord i els pot dir com ho veu.

  Última actualització 14/05/2020.

Desconfinament i sortida al carrer

Has sentit que els nens i les nenes ja podeu sortir al carrer? Quina emoció! Però recorda que has de fer-ho de la millor manera possible per protegir-te a tu mateix/a i a aquells a qui estimes. Com es fa? De seguida t’ho expliquem! Però recorda que hauràs de seguir unes recomanacions molt importants:

 • Si tens més de 3 anys, has de dur mascareta.
 • Si vius en un pis, és millor pujar i baixar les escales que agafar l’ascensor.
 • No toquis baranes, agafadors, botons d’ascensors... I molt menys et toquis la cara després de fer-ho!
 • Mantingues una distància de més o menys 2 metres entre tu i les altres persones.
 • Recorda que sempre has d’anar acompanyat d’un adult i només podrà ser per una estona!
 • Podeu sortir al carrer els menors de 13 anys acompanyats d’una persona adulta, sempre que sigui a prop de casa, durant un temps acotat i amb una mascareta si teniu més de 3 anys.   

  Durant l’estona que estiguis al carrer, posa en pràctica totes aquelles recomanacions que t’han anat explicant aquests dies, perquè són molt importants: mantenir la distància de seguretat, portar la mascareta i, quan arribis a casa, rentar-te molt bé les mans. 

  Última actualització 14/05/2020.

 • Hi ha una cosa que tots, grans i petits, ens haurem d’acostumar a fer durant molt de temps que és mantenir-nos a una certa distància de les persones que ens trobem pel carrer. Segurament no poder acostar-te a un amic o amiga o algú de la teva classe serà difícil, però és molt important.  

  També és possible que hagis de portar una mascareta per sortir. Darrerament en deus haver vistes moltes. És veritat que portar la mascareta molta estona pot ser pesat, però dur-la una estoneta per sortir al carrer pots ser fins i tot divertit. Serà com si anessis disfressat!

  Última actualització 14/05/2020.

 • Com que estaràs acompanyat d’una persona adulta, deixa que ell o ella respongui per tu. Però si vols saber com fer-ho tu mateix/a, pots fer dues coses: la primera és no contestar res, perquè no és necessari respondre a persones que no coneixem de res; i la segona és respondre amb molta amabilitat que els nens i les nenes ja podeu sortir una estona al carrer perquè ho han dit els que manen. 

  Recorda que hi ha molta gent que està nerviosa perquè no pot sortir de casa i, de vegades, es pot enfadar sense gaires motius. Si respons amb amabilitat, els ajudaràs a fer que els passi. 

  Última actualització 14/05/2020.

 • Durant l’estona que estiguis al carrer, pots passejar i portar les teves joguines, però hi ha coses que durant un temps no podràs fer.

  No pots visitar els avis o familiars, quedar amb amics ni tampoc jugar als parcs o espais de joc, perquè per evitar el contagi del virus no podem estar gaires persones juntes.

  Els experts i les expertes estan acabant de decidir quan i com podreu sortir, però sembla que de moment serà només a fer una passejada. Si quan sortim tot va bé i complim les normes que ens diuen els experts i totes les mesures higièniques, de mica en mica podrem començar a fer més coses.  

  Última actualització 14/05/2020.

 • Ara surten els que tenen els treballs més imprescindibles, com els que ens cuiden si ens posem malalts, i els que fan que tinguem menjar i medecines. També han començat a sortir les persones que han de treballar a les fàbriques i a la construcció. De mica en mica podrem anar sortint tots.

  Per fer desaparèixer el virus, de fet, el millor seria que ningú sortís de casa. El que passa és que, si féssim això, el país s’aturaria del tot i ens faltarien coses molt importants per seguir vivint.

  Cal que algunes persones surtin de casa per treballar, com ara la gent que cuida la nostra salut, o els que fan que a les botigues hi hagi menjar, sabó i altres coses que necessitem. També és important que puguin sortir al carrer les persones que ho passen pitjor a casa perquè tenen algun problema de salut.

  Última actualització 14/05/2020.

 • És normal sentir por davant de situacions que no sabem com seran, però el que és ben segur és que els pares i les mares trobaran una solució per assegurar que, si han de tornar a treballar, estigueu ben cuidats.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Segur que a casa esteu prenent totes les mesures que hem de seguir per no contagiar-nos. Per tant, ho esteu fent molt bé per evitar que passi. Però si arribés a passar, tots hauríeu de seguir els consells dels metges i les metgesses per intentar que ningú més es contagiï. I en el cas que els dos pares o mares es posessin malalts, els cuidarien molt bé persones de la teva família o aquelles que saben molt de com fer-ho, i tu podries parlar amb ells de tant en tant per saber com estan i per animar-los. Mentrestant, com que sol/a a casa no podries quedar-te, segurament hauries d’anar a viure amb altres nens i nenes o amb algun altre familiar, fins que poguessis tornar a casa.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Fa quasi 2 mesos que ens estem a casa i això ha ajudat a fer que els contagis siguin cada vegada menys; ara ja podeu sortir de casa durant una estona; fem un pas més i podrem sortir a fer una mica d’esport al carrer. De mica a mica podrem anar fent coses, però encara no podem fer coses en grup.

  Si respectem el que ens diuen les persones expertes en la Covid-19, i tenim paciència, cada cop podrem fer més coses de les que fèiem abans, però les autoritats sanitàries han de mirar que cada cop hi hagi menys persones malaltes pel coronavirus, i això és una mica lent.

  De manera que, quan sortim al carrer, seguim les indicacions de mantenir la distància de seguretat, evitem el contacte amb els companys que puguem trobar o amb familiars que visquin en una altra casa, i rentem-nos molt bé les mans quan arribem a casa.

  Última actualització 14/05/2020.

L’escola i el fora escola: extraescolars i cau, esplais, colònies, campaments

 • Sí, però encara no sabem quan. Per tornar a l’escola aquest curs, abans s’ha de pensar bé què es pot fer i què no. Però no t’has de preocupar perquè els teus pares estan en contacte directe amb els teus mestres i ells us aniran explicant què fer i com en cada moment.

  El més important ara és cuidar-te, seguir els horaris de cada dia per poder parlar amb els i les mestres i fer les activitats que et demanin, fer trucades i videoconferències amb amics i amigues, jugar amb els de casa, tenir una estona per fer el que vulguis...

  Segur que ja estàs fent activitats a casa i en contacte amb els i les mestres. Per poder continuar treballant, és important que mantinguis uns horaris a casa per dedicar temps a aquestes activitats. Segurament, els professors intentaran ajudar-te d’alguna manera. 

  Última actualització 14/05/2020.

 • Sí, se seguiran fent classes en línia com fins ara. Els i les mestres continuaran treballant amb tu i amb els altres alumnes a distància.

  Tot i així, pensa que, a més a més de tot el que aprens amb els i les mestres, estàs aprenent moltes coses quan jugues a casa, quan llegeixes contes i llibres que t’agraden, quan fas manualitats, quan cantes i balles...

  Sabem que no tots i totes heu pogut seguir les classes en línia, perquè no teniu ordinador o tauleta o perquè no teniu internet, però igualment els i les mestres han estat d’alguna manera al vostre costat, per exemple, per telèfon, perquè tothom pugui seguir les classes. 

  També s’estan repartint equips i connexió per intentar que tothom pugui connectar-se a internet. Però és important que, a més de tenir la connexió, des de casa algú ens pugui ajudar, si cal, a fer-la servir. Entre companys/anyes, us podeu ajudar per WhatsApp o per telèfon. I sempre que tingueu alguna dificultat, els vostres pares i vosaltres mateixos podeu dir-ho als mestres.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Molt segurament, no. Tots els alumnes heu treballat molt i heu après moltes coses des que va començar el curs i ho seguiu fent. És per això que no està previst que repetiu el curs. Només es repetirà en casos molt especials en què pares i mestres pensin que seria el millor per a l’alumne/a.

  Pensa que ara, a més dels coneixements de les matèries, es valorarà tot el que has fet a casa, com t’has organitzat, i les teves vivències i experiències, que segur que són moltes i ens faran aprendre cada dia.

  Els i les mestres estan pendents de totes i tots, us acompanyen des de casa seva i es preocupen perquè estigueu bé. Pregunteu-los tot allò que us amoïni o vulgueu saber de l’escola. 

  Última actualització 14/05/2020.

 • El retorn a les activitats extraescolars anirà igual que la tornada a l’escola, és a dir, caldrà una mica més de paciència. Ara s’està pensant en les activitats de l’estiu i com es farà per aprofitar-les.

  Les activitats extraescolars o d’aquest estiu seran diferents perquè tindreu moltes experiències del confinament. Compartireu amb els companys i les companyes els bons moments i activitats que esteu fent a casa, i potser d’altres no tan bons però que també són importants. 

  Segur que heu viscut una situació intensa i de contínues adaptacions que us ha fet preguntar-vos coses i proposar-ne d’altres. Tot són aprenentatges que us ajudaran a ser més madurs i una mica més autònoms.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Molts de vosaltres esteu esperant el moment de vacances, amb l’arribada de la calor, i les ganes d’estar més al carrer amb els amics i amigues fent jocs, excursions, esport... i moltes activitats d’estiu divertides on us ho passeu molt bé.

  Els que ja esteu assistint als casals , els esplais i els caus durant tot el curs escolar, heu pogut continuar-los des de les vostres cases. Ha estat una experiència nova i diferent. Els monitors i les monitores us animen i engresquen amb activitats que podeu fer des de casa (receptes de cuina, construcció de cabanyes al menjador, etc.) i participeu a través dels vídeos fets amb els mòbils que envieu als monitors i monitores. I heu pogut parlar i veure els vostres amics i amigues i companys i companyes d’activitats, per WhatsApp, telèfon o videoconferència...

  En aquests moments s’està treballant per planificar les activitats d’estiu de la millor manera possible i seguint les orientacions de les autoritats sanitàries.

  Última actualització 14/05/2020.

I ara què? Preocupacions i neguits

 • Els nervis són normals en una situació com aquesta. És molt difícil que no et posis nerviós/osa en algun moment. El millor que pots fer per mantenir els nervis sota control és estar entretingut i fer que el teus dies siguin tan semblants com sigui possible a quan no estàvem confinats. Cada dia hauries de fer aquestes quatre coses:

  • Descansar bé.
  • Esforçar-te en les feines de l’escola, ajudar a casa, fer exercici físic...
  • Fer activitats amb la resta de la família: parlar, jugar junts, mirar una pel·lícula, llegir un conte...
  • Tenir una estona per a tu, per fer el que et vingui de gust.

  Si tot i així et sents nerviós/osa, t’anirà bé explicar-ho als pares i, si cal, fer alguna activitat física o de joc que t’ajudi a distreure’t i cremar energia.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Hi ha motes coses que ens poden fer entristir aquests dies: quedar-se tant de temps a casa sense veure les amistats ni la família, tenir alguna persona estimada malalta o, fins i tot, haver d’acomiadar-se d’algú que ha mort. La tristesa és una emoció una mica desagradable, però l’hem d’acceptar perquè vol dir que ens adonem de les coses que passen al nostre voltant i que ens importen. No t’has de preocupar per sentir-te trist/a.

  Si et sents així, el millor que pots fer és parlar-ne amb algú a qui t’estimis. Pot ser la mare o el pare, els avis, alguna amistat, les persones que et cuiden o algú de la teva confiança. Expressar la tristesa amb paraules o amb dibuixos ajuda molt.

  També pot ser que tinguis ganes de plorar. Si és així, fes-ho. T’anirà molt bé. Plorar és una de les coses que més ens ajuda a desfer la tristesa, sobretot si ho pots fer al costat d’algú que t’abraci. Pot ser que algun adult et digui que no has de plorar, perquè als adults els costa una mica veure la pena en els nens i les nenes. I, saps?, a moltes persones grans ja se’ls ha oblidat una mica, això de plorar... Sigues comprensiu amb elles, però demana’ls que et deixin fer. Veuràs com, a poc a poc, et sentiràs millor i podràs tornar a estar content/a.

  Última actualització 14/05/2020.

 • La por és una de les emocions més útils que tenim les persones. Si no tinguéssim por de res no deixaríem de posar-nos en problemes. T’imagines què passaria si no tinguessis por de travessar el carrer amb el semàfor en vermell? O si no et fes por llançar-te a la piscina sense saber nedar?

  Tenir por de les coses perilloses és important perquè ens ajuda a evitar-les o a prendre les precaucions necessàries perquè deixin de ser-ho. Però de vegades podem tenir por de coses que en realitat no suposen cap perill com, per exemple, la foscor, els ratolins, els fantasmes i coses així. En aquest cas, la por ens pot fer una mica la murga. Si vols que se’n vagi, el que has de fer es enfrontar-t’hi, fent el que toca fer encara que tinguis por. Així, a poc a poc, convertiràs la por en coratge.

  Recorda: si una cosa és perillosa l’evitem; si no ho és, l’afrontem, encara que ens faci por. Si tens dubtes sobre si una cosa és perillosa o no, consulta-ho amb algun adult de la teva confiança.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Si fas el que et diguin els teus pares o cuidadors, no hi ha cap perill a sortir una estona al carrer i, per tant, ho pots fer tranquil·lament. És normal que et faci por al principi, però veuràs com la por se’n va aviat quan t’hi enfrontes i, al cap d’una estona, et sentiràs millor.

  Última actualització 14/05/2020.

La pèrdua infantil

 • Acomiadar-se d’algú que s’ha mort és una de les coses més difícils que hi ha, perquè perdre una persona estimada ens produeix molta tristesa i enyorança, tant als grans com als petits. Potser t’hauràs adonat que en els moments realment importants de la vida les persones sempre fem cerimònies. Per exemple, quan la gent es casa, quan donem un premi, quan acabem l’escola... I també, evidentment, quan ens acomiadem d’algú que s’ha mort.

  Les cerimònies són importants. Ens ajuden a mostrar el nostre respecte i amor, i ens fan sentir que fem una cosa valuosa. Normalment, quan es mor una persona, es fan cerimònies en què es reuneix tothom qui se l’estimava per acomiadar-se. Ara, amb el confinament, aquestes cerimònies no es poden fer, per evitar contagis.

  Tanmateix, és important que facis algun acte que t’ajudi a expressar que aquella persona era especial per a tu i que li vols dir adeu de la manera correcta. Ho pots fer de moltes maneres. Una d’elles és escriure una carta ben bonica en què expliquis els bons records que tens d’aquella persona i com et sents ara que no hi és. També és important que la il·lustris amb dibuixos fets per tu. Un cop feta la carta, llegeix-la en veu alta en companyia de la família. Si necessites plorar, fes-ho. Després, doblega-la en quatre parts, enrotlla-la com si fos un petit pergamí, lliga-la amb un llacet fet d’alguna roba bonica que tinguis per casa i guarda-la en el lloc de la teva habitació on hi poses les coses importants. Aquest serà un objecte molt valuós per a tu, i t’ajudarà, si més no, fins que amb tota la família ja pugueu fer una cerimònia com les que s’han fet sempre.

  Última actualització 14/05/2020.

 • La mort forma part de la vida. Cada dia hi ha persones que neixen i d’altres que moren, són dos fets naturals i reals.

  Quan mor algú especial per a nosaltres, segur que tindrem sentiments de molt dolor, estarem tristos, inquiets, i sentirem un gran sofriment perquè perdem un ésser estimat i, amb ell, totes les coses que fèiem plegats: jugar, passejar, llegir, fer deures, anar i tornar de l’escola, etc. Ara el podrem recordar fent totes aquestes coses amb nosaltres.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Amb el pas dels anys, els humans anem morint, sempre, però de vegades hi ha una causa física que fa que el cor es pari i els pulmons deixin de funcionar, com una malaltia o un accident molt greu, o quan una persona és molt gran. Ara moltes persones grans força delicades de salut han emmalaltit greument de la Covid-19, com segurament en sentiu a parlar cada dia.

  En morir, el cos deixa de funcionar, és a dir, no hi veu, no hi sent, no respira, no té gana, ni fred, ni calor, no pensa, no pot caminar; en definitiva, s’aturen les funcions vitals. Per això la persona que ha mort no podrà fer coses amb tu, però tu podràs pensar en quan anàveu plegats i podràs parlar de la persona amb la família i els amics.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Algunes vegades podem tenir por davant la mort, ens pot costar dormir o podem creure que és culpa nostra que algú hagi mort, però has de pensar que la persona que ha mort és perquè no podia viure més o estava molt malalta.

  Pots veure plorar a qui tens al voltant. És normal perquè es tracta d’una separació per sempre. Ploren perquè estan tristos i tu també pots plorar amb ells. No passa res per expressar els sentiments que ens envaeixen. La teva família s’ocuparà de tu i la persona que ha mort estarà en les vostres converses, en el vostre record.

  Una altra cosa molt important que has de saber és que no tothom que va a un hospital és perquè s’ha de morir. No és veritat. Als hospitals hi anem a curar-nos, però de vegades hi ha malalties greus que no tenen curació. 

  Última actualització 14/05/2020.

 • Amb la teva família podeu fer algun comiat encara que sigui des de casa, ja que amb la malaltia de la Covid-19 no es poden fer funerals per no contagiar-nos.

  Et proposem fer algunes activitats d’acomiadament com ara dibuixos del que sents o d’algun record amb la persona estimada, o recollir algun objecte d’aquesta persona o que te la recordi i posar-lo en un sobre per poder enterrar-lo en un lloc o guardar-lo en una capseta per tenir-la present quan pensem en aquesta persona.

  Última actualització 14/05/2020.

Curiositats

 • La veritat és que... ningú no ho sap! Hi ha moltes explicacions diferents, però no se sap ben bé quina és la certa. Pots fer una enquesta per veure què et respon la gent a qui preguntes.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Segurament per diferents motius. Hi ha persones que no s’acaben de creure que el virus sigui tan contagiós com diuen els experts i les expertes, d’altres que pensen que no passa res per no seguir les normes un moment, hi ha persones que són molt egoistes i només miren per elles i no pensen en els altres, hi ha persones que no poden suportar tants dies de confinament o el fet d’estar soles... I això a vegades no ho podem controlar.

  Però és important que sàpigues que la majoria de persones ho estem fent molt bé i seguim les recomanacions de metges i metgesses; així estarem més segurs i farem que aquest virus marxi abans dels nostres carrers!

  Última actualització 14/05/2020.

 • Aquest segurament serà un aniversari diferent, però no pateixis: és el teu dia, i la gent que t’estima segur que troba la manera de felicitar-te i que us ho passeu molt bé.

  Última actualització 14/05/2020.

Institucions creadores del contingut:

 • Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC)
 • Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT)
 • Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC)
 • Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC)
 • Equip d’Assessorament Tècnic Civil en l’Àmbit de Família (EATAF) del Departament de Justícia

Administracions col·laboradores:

 • Ajuntament de Barcelona (Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat)
 • Generalitat de Catalunya (Departament de Justícia)
Anar al principi