Vés al contingut

Preguntes freqüents dels nens i nenes durant l’estat d’alarma per la Covid-19

#Covid19

Diversos col·legis professionals, serveis i administracions públiques preocupats per la infància i l’adolescència compartim un projecte amb mirada multidisciplinària i transdisciplinària, per conèixer quines preguntes es fan els infants en aquest temps de confinament. Es tracta d’una iniciativa en clau d’infància per crear, de manera col·laborativa, un recurs que posa la mirada en les necessitats dels nens i les nenes durant aquests mesos tan difícils, i en els dubtes, les preguntes, els neguits i les curiositats que puguin tenir sobre l’actual situació durant l’estat d’alarma causat per la Covid-19.

Les respostes a les seves demandes més freqüents han estat elaborades a partir de les aportacions del grup motor del projecte format pel COPC, el COPEC, el CEESC, el TSCAT, l’EATAF (Departament de Justícia, Generalitat de Catalunya) i l’Ajuntament de Barcelona que, a la vegada, han estat recopilades de diferents fonts relacionades amb la infància i l’adolescència.

Amb aquest projecte comú, volem posar a disposició dels infants de tot el territori un espai on puguin formular directament les seves preguntes i obtenir respostes dels experts i les expertes assignats de diferents disciplines com la psicologia, la pedagogia i psicopedagogia, el treball social i l’educació social.

Nens i nenes, teniu dubtes sobretot el que ens està passant?

Seguiu llegint i us respondrem! Ens podeu escriure a l’adreça electrònica  estimatdiari@bcn.cat i us respondrem al més aviat possible.

Coronavirus

 • Els virus són organismes molt petits que causen algunes malalties. I el coronavirus és un tipus de virus molt contagiós que va començar a la Xina i viatja per mitjà de les persones fins que ha arribat a gairebé tots els països del món.

  Aquest virus pot provocar tos, febre o dificultats per respirar, però deveu haver sentit que hi ha persones a les quals els afecta més, i a d’altres, menys.

  Última actualització 14/05/2020

 • El coronavirus es pot encomanar per mitjà de la saliva, per gotes minúscules. Per això hem d’anar molt amb compte a l’hora de tossir, esternudar o, fins i tot, tocar altres persones i coses  - manetes de les portes, agafadors de l’autobús, botons…- que altres persones, potser contagiades, han pogut tocar abans.

  Per evitar tenir el coronavirus, hi ha certes normes que hem de complir:

  • Mirar de no estar a prop de persones malaltes que ens puguin contagiar.
  • Rentar-nos les mans de manera freqüent i tenir cura de no tocar-nos la cara si tenim les mans brutes.
  • La millor opció per estar protegits és quedar-nos a casa però, si has de sortir, mira de mantenir una distància prudencial i utilitzar elements de protecció com, per exemple, mascaretes.

  Última actualització 14/05/2020

 • Per dos motius principals. El primer, perquè és una malaltia nova i els nostres cossos encara no hi estan acostumats. Normalment, les malalties causades pels virus fan que el nostre cos creï defenses per fer-hi front i, per això, de vegades només les passem una sola vegada, perquè a la segona el nostre cos ja sap defensar-se. Com que aquest virus és nou, és normal que pugui fer emmalaltir més gent.

  Però, ei: la bona notícia és que la gran majoria de persones que passen aquesta malaltia es recuperen! Els experts i les expertes ens han explicat que afecta de manera lleu 8 de cada 10 persones contagiades, la qual cosa vol dir que el 80% dels casos no noten o noten molt poc que estan malalts.

  El segon motiu és que, precisament perquè és una malaltia molt nova, encara no té un tractament. És a dir, no tenim medecines ni vacunes específiques que ens protegeixin d’aquest coronavirus. Això fa que certes persones siguin més vulnerables davant aquesta malaltia, sobretot les persones grans o les que ja tenien alguna malaltia prèvia. Però has de saber que els científics i científiques i els metges i metgesses estan treballant de valent per trobar una vacuna i medecines que ajudin a curar la gent.

  Última actualització 14/05/2020

 • La propagació d’aquest virus ha estat tan gran per dos motius principals:

  • Perquè és un virus molt contagiós. A diferència d’altres que ja coneixem, com el virus de la grip, aquest virus és capaç de contagiar més persones. Els experts i les expertes ens expliquen que mentre que una persona amb grip contagia entre una i dues persones, el coronavirus en contagia entre dues i tres.
  • Perquè hi ha persones que es contagien del coronavirus però no tenen símptomes mai o fins passats uns dies i, com que no es troben malament, no s’adonen que el tenen. Quan els metges i les metgesses es van adonar que passava això, ens van aconsellar que ens quedéssim a casa un temps per evitar més contagis.

  Última actualització 14/05/2020

 • Sí, podria passar, encara que no anar a escola i quedar-te a casa són maneres de reduir molt les possibilitats de contagiar-te, igual que altres mesures de seguretat com ara rentar-te bé i sovint les mans, vigilar de no tocar-te la cara després de tocar objectes o mantenir una distància amb altres persones.

  En qualsevol cas, els experts i les expertes ens diuen que els nens i les nenes normalment venceu el virus amb més facilitat que els adults, i alguns fins i tot passeu la malaltia sense adonar-vos de res.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Sabem que una de les maneres més eficaces de no contagiar-se és no estar a prop de persones malaltes, i és important seguir aquest consell també quan els malalts són els nostres familiars. 

  Però això no vol dir que no els puguis veure, parlar-hi o fer-los arribar un missatge! Pots fer-ho amb una trucada o videotrucada, o a través d’alguna persona. Si aquest tema t’amoïna, parla’n amb la teva família. De ben segur que trobareu la manera que puguis saber com va evolucionant el teu familiar sense anar-lo a visitar. Si ho demanes, tothom entendrà la teva preocupació i la necessitat d’explicar-te com està aquella persona que tu tant estimes.

  Última actualització 14/05/2020.

Família i amistats

 • Sí, és veritat. Segur que t’han parlat sobre com ens contagiem d’aquest virus i saps que una de les formes més habituals és pel contacte físic entre les persones. És per això que hem de mantenir una certa distància amb els altres, sobretot quan comencem a sortir de casa. A això li diuen “distància social” i segurament n’has sentit a parlar. Sabem que per a tu és difícil i que de vegades et posa trist/a. Explica-li a qui tinguis a prop i demana abraçades als de casa.

  Mentre encara hàgim de seguir aquesta recomanació, pots imaginar formes diferents d’abraçar-nos i mostrar-nos afecte: dibuixar l’abraçada que voldries fer, crear una abraçada voladora que si bufes arriba a la persona que tu vulguis... Segur que se te n’acudeixen més!

  Última actualització 14/05/2020.

 • Segurament, a partir d’aquesta crisi tan important, moltes empreses s’ho plantejaran i algunes ho faran més. Si bé no cada dia, potser sí alguns dies a la setmana, ja que hem descobert que algunes feines és possible fer-les des de casa. Altres feines, però, seguiran com sempre. Per exemple, els metges han d’estar amb els seus pacients.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Ja ens imaginem que tens moltes ganes de veure els amics i les amigues, però ara és molt important que ens quedem a casa i fem aquest esforç. Perquè si ho fem bé, és probable que tardem menys a sortir!

  Segur que durant aquests dies, els pares, les mares, els avis o qui estigui cuidant-vos han trobat maneres perquè mantingueu el contacte amb els amics i les amigues. Segurament heu fet videotrucades amb algunes de les aplicacions que hem anat coneixent i que, de ben segur, abans no es feien servir tant. Les pantalles ens ajuden a estar en contacte i compartir què fem, com ens trobem, què estem treballant a l’escola... I si a casa no teniu connexió a internet, proveu amb el telèfon. No et pots veure amb l’altra persona però també pot ser molt divertit.

  Última actualització 14/05/2020.

Desconfinament i sortida al carrer

Has sentit que els nens i les nenes ja podeu sortir al carrer? Quina emoció! Però recorda que has de fer-ho de la millor manera possible per protegir-te a tu mateix/a i a aquells a qui estimes. Com es fa? De seguida t’ho expliquem! Però recorda que hauràs de seguir unes recomanacions molt importants:

 • Si tens més de 3 anys, has de dur mascareta.
 • Si vius en un pis, és millor pujar i baixar les escales que agafar l’ascensor.
 • No toquis baranes, agafadors, botons d’ascensors... I molt menys et toquis la cara després de fer-ho!
 • Mantingues una distància de més o menys 2 metres entre tu i les altres persones.
 • Recorda que sempre has d’anar acompanyat d’un adult i només podrà ser per una estona!
 • Hi ha una cosa que tots, grans i petits, ens haurem d’acostumar a fer durant molt de temps que és mantenir-nos a una certa distància de les persones que ens trobem pel carrer. Segurament no poder acostar-te a un amic o amiga o algú de la teva classe serà difícil, però és molt important.  

  També és possible que hagis de portar una mascareta per sortir. Darrerament en deus haver vistes moltes. És veritat que portar la mascareta molta estona pot ser pesat, però dur-la una estoneta per sortir al carrer pots ser fins i tot divertit. Serà com si anessis disfressat!

  Última actualització 14/05/2020.

 • Segur que a casa esteu prenent totes les mesures que hem de seguir per no contagiar-nos. Per tant, ho esteu fent molt bé per evitar que passi. Però si arribés a passar, tots hauríeu de seguir els consells dels metges i les metgesses per intentar que ningú més es contagiï. I en el cas que els dos pares o mares es posessin malalts, els cuidarien molt bé persones de la teva família o aquelles que saben molt de com fer-ho, i tu podries parlar amb ells de tant en tant per saber com estan i per animar-los. Mentrestant, com que sol/a a casa no podries quedar-te, segurament hauries d’anar a viure amb altres nens i nenes o amb algun altre familiar, fins que poguessis tornar a casa.

  Última actualització 14/05/2020.

I ara què? Preocupacions i neguits

 • Hi ha motes coses que ens poden fer entristir aquests dies: quedar-se tant de temps a casa sense veure les amistats ni la família, tenir alguna persona estimada malalta o, fins i tot, haver d’acomiadar-se d’algú que ha mort. La tristesa és una emoció una mica desagradable, però l’hem d’acceptar perquè vol dir que ens adonem de les coses que passen al nostre voltant i que ens importen. No t’has de preocupar per sentir-te trist/a.

  Si et sents així, el millor que pots fer és parlar-ne amb algú a qui t’estimis. Pot ser la mare o el pare, els avis, alguna amistat, les persones que et cuiden o algú de la teva confiança. Expressar la tristesa amb paraules o amb dibuixos ajuda molt.

  També pot ser que tinguis ganes de plorar. Si és així, fes-ho. T’anirà molt bé. Plorar és una de les coses que més ens ajuda a desfer la tristesa, sobretot si ho pots fer al costat d’algú que t’abraci. Pot ser que algun adult et digui que no has de plorar, perquè als adults els costa una mica veure la pena en els nens i les nenes. I, saps?, a moltes persones grans ja se’ls ha oblidat una mica, això de plorar... Sigues comprensiu amb elles, però demana’ls que et deixin fer. Veuràs com, a poc a poc, et sentiràs millor i podràs tornar a estar content/a.

  Última actualització 14/05/2020.

 • La por és una de les emocions més útils que tenim les persones. Si no tinguéssim por de res no deixaríem de posar-nos en problemes. T’imagines què passaria si no tinguessis por de travessar el carrer amb el semàfor en vermell? O si no et fes por llançar-te a la piscina sense saber nedar?

  Tenir por de les coses perilloses és important perquè ens ajuda a evitar-les o a prendre les precaucions necessàries perquè deixin de ser-ho. Però de vegades podem tenir por de coses que en realitat no suposen cap perill com, per exemple, la foscor, els ratolins, els fantasmes i coses així. En aquest cas, la por ens pot fer una mica la murga. Si vols que se’n vagi, el que has de fer es enfrontar-t’hi, fent el que toca fer encara que tinguis por. Així, a poc a poc, convertiràs la por en coratge.

  Recorda: si una cosa és perillosa l’evitem; si no ho és, l’afrontem, encara que ens faci por. Si tens dubtes sobre si una cosa és perillosa o no, consulta-ho amb algun adult de la teva confiança.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Si fas el que et diguin els teus pares o cuidadors, no hi ha cap perill a sortir una estona al carrer i, per tant, ho pots fer tranquil·lament. És normal que et faci por al principi, però veuràs com la por se’n va aviat quan t’hi enfrontes i, al cap d’una estona, et sentiràs millor.

  Última actualització 14/05/2020.

La pèrdua infantil

 • Acomiadar-se d’algú que s’ha mort és una de les coses més difícils que hi ha, perquè perdre una persona estimada ens produeix molta tristesa i enyorança, tant als grans com als petits. Potser t’hauràs adonat que en els moments realment importants de la vida les persones sempre fem cerimònies. Per exemple, quan la gent es casa, quan donem un premi, quan acabem l’escola... I també, evidentment, quan ens acomiadem d’algú que s’ha mort.

  Les cerimònies són importants. Ens ajuden a mostrar el nostre respecte i amor, i ens fan sentir que fem una cosa valuosa. Normalment, quan es mor una persona, es fan cerimònies en què es reuneix tothom qui se l’estimava per acomiadar-se. Ara, amb el confinament, aquestes cerimònies no es poden fer, per evitar contagis.

  Tanmateix, és important que facis algun acte que t’ajudi a expressar que aquella persona era especial per a tu i que li vols dir adeu de la manera correcta. Ho pots fer de moltes maneres. Una d’elles és escriure una carta ben bonica en què expliquis els bons records que tens d’aquella persona i com et sents ara que no hi és. També és important que la il·lustris amb dibuixos fets per tu. Un cop feta la carta, llegeix-la en veu alta en companyia de la família. Si necessites plorar, fes-ho. Després, doblega-la en quatre parts, enrotlla-la com si fos un petit pergamí, lliga-la amb un llacet fet d’alguna roba bonica que tinguis per casa i guarda-la en el lloc de la teva habitació on hi poses les coses importants. Aquest serà un objecte molt valuós per a tu, i t’ajudarà, si més no, fins que amb tota la família ja pugueu fer una cerimònia com les que s’han fet sempre.

  Última actualització 14/05/2020.

 • La mort forma part de la vida. Cada dia hi ha persones que neixen i d’altres que moren, són dos fets naturals i reals.

  Quan mor algú especial per a nosaltres, segur que tindrem sentiments de molt dolor, estarem tristos, inquiets, i sentirem un gran sofriment perquè perdem un ésser estimat i, amb ell, totes les coses que fèiem plegats: jugar, passejar, llegir, fer deures, anar i tornar de l’escola, etc. Ara el podrem recordar fent totes aquestes coses amb nosaltres.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Amb el pas dels anys, els humans anem morint, sempre, però de vegades hi ha una causa física que fa que el cor es pari i els pulmons deixin de funcionar, com una malaltia o un accident molt greu, o quan una persona és molt gran. Ara moltes persones grans força delicades de salut han emmalaltit greument de la Covid-19, com segurament en sentiu a parlar cada dia.

  En morir, el cos deixa de funcionar, és a dir, no hi veu, no hi sent, no respira, no té gana, ni fred, ni calor, no pensa, no pot caminar; en definitiva, s’aturen les funcions vitals. Per això la persona que ha mort no podrà fer coses amb tu, però tu podràs pensar en quan anàveu plegats i podràs parlar de la persona amb la família i els amics.

  Última actualització 14/05/2020.

 • Algunes vegades podem tenir por davant la mort, ens pot costar dormir o podem creure que és culpa nostra que algú hagi mort, però has de pensar que la persona que ha mort és perquè no podia viure més o estava molt malalta.

  Pots veure plorar a qui tens al voltant. És normal perquè es tracta d’una separació per sempre. Ploren perquè estan tristos i tu també pots plorar amb ells. No passa res per expressar els sentiments que ens envaeixen. La teva família s’ocuparà de tu i la persona que ha mort estarà en les vostres converses, en el vostre record.

  Una altra cosa molt important que has de saber és que no tothom que va a un hospital és perquè s’ha de morir. No és veritat. Als hospitals hi anem a curar-nos, però de vegades hi ha malalties greus que no tenen curació. 

  Última actualització 14/05/2020.

Institucions creadores del contingut:

 • Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC)
 • Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT)
 • Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC)
 • Col·legi de Pedagogs de Catalunya (COPEC)
 • Equip d’Assessorament Tècnic Civil en l’Àmbit de Família (EATAF) del Departament de Justícia

Administracions col·laboradores:

 • Ajuntament de Barcelona (Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat)
 • Generalitat de Catalunya (Departament de Justícia)
Anar al principi