Vés al contingut

Mesures de la nova normalitat

#Covid19

Després de superar les diverses fases del procés de desconfinament per la crisi de la covid-19, Barcelona es va incorporar el 19 de juny a la nova normalitat. Aquest nou període va coincidir amb la finalització de l’estat d’alarma i va implicar la represa progressiva de les activitats habituals però mantenint les mesures de prevenció i seguretat necessàries.

El 17 de juliol, davant l’augment de brots de covid-19 a Barcelona i tretze municipis de l’àrea metropolitana, la Generalitat de Catalunya anuncia un paquet de mesures especials per evitar la propagació del virus.

En data 25 de juliol s’estableixen noves mesures que regulen el tancament d’activitats d’oci nocturn i la limitació horària dels establiments de restauració (bars, restaurants i guinguetes) i de sales de joc.

La informació que s’ofereix a continuació està pendent de revisió per adaptar-la a les mesures especials de contenció dels brots de covid-19 anunciades per la Generalitat de Catalunya el 17 de juliol.

Què és la nova normalitat?

La nova normalitat és l’etapa final del Pla per a la Transició cap una Nova Normalitat del Govern de l’Estat. Està regulada pel Reial Decret-llei 21-2020, de 9 de juny, de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la covid-19; i i pel Decret 63/2020, de 18 de juny, de la nova governança de l’emergència sanitària provocada per la covid-19 i l’inici de l’etapa de la represa al territori de Catalunya. La Generalitat de Catalunya és l’autoritat competent per a l’adopció, supressió, modificació i execució de les mesures de la nova normalitat.

El 17 de juliol, davant l’augment de casos de covid-19, el Procicat aprova una nova resolució amb mesures més restrictives per a Barcelona i tretze municipis de l’àrea metropolitana. El 25 de juliol entra en vigor, a més, una mesura per restringir l’oci nocturn i les activitats de restauració.

Davant l’augment de casos de covid-19 a Barcelona i l’àrea metropolitana, la Generalitat de Catalunya aprova un paquet de mesures especials de contenció de l’activitat laboral i social i en matèria de salut pública per frenar la transmissió del virus. La informació que s'ofereix a continuació s'anirà actualitzant a mida que es concreti l'abast de les mesures.

S’estableixen mesures noves a partir de la resolució aprovada pel Pla territorial de protecció civil de Catalunya (Procicat) per evitar la propagació de la covid-19 a la ciutat. Cal extremar les precaucions i reduir les trobades socials, així com seguir mantenint les mesures de prevenció: el rentat de mans freqüent, la distància de seguretat i portar sempre la mascareta.

Les noves mesures contra la covid-19 a la ciutat inclouen:

Mobilitat

Com a norma general, es recomana romandre als domicilis i limitar la circulació per la via pública.

Reducció de les trobades socials

Es prohibeixen les reunions de més de deu persones, tant en l’àmbit públic com en el privat.

En les reunions que concentrin fins a deu persones en espais públics no es permet el consum ni d’aliments ni de begudes.

No hi poden participar persones que tinguin símptomes de covid-19 o que hagin d’estar aïllades o en quarantena per qualsevol motiu.

Comerços i empreses de servei

L’activitat comercial s’ha de dur a terme evitant qualsevol aglomeració.

Tant als espais tancats com als espais a l’aire lliure, la distància física de seguretat és d’1,5 m. L’aforament màxim permès és l’equivalent a 2,5 m2 de superfície per persona.

Cal aplicar de manera rigorosa les mesures del Pla sectorial de comerç aprovat pel Procicat, que estableix les mesures higièniques, de prevenció i de seguretat per fer front a la covid-19.

Restauració

Les activitats de restaurants, bars, terrasses, guinguetes i bars musicals han de tancar a les 00.00 hores. Aquesta mesura té una durada de quinze dies a partir del 25 de juliol.

D’altra banda, els bars i restaurants han d’aplicar les normes següents:

 • Limitar al 50% l’aforament a l’interior dels locals.
 • Prohibir el consum a la barra.
 • Respectar la distància de 2 metres entre taules i grups de taules a les terrasses.
 • Donar prioritat als serveis a domicili o comandes per emportar-se.

Oci nocturn

Queda suspesa l’obertura al públic de discoteques, sales de ball i sales de festa amb espectacle, així com totes les activitats musicals amb pistes de ball. Aquesta mesura té una durada de quinze dies a partir del 25 de juliol.

Prohibició del consum d’alcohol a la via pública

Des del 29 de juliol i durant 15 dies, la Generalitat prohibeix el consum d'alcohol a la via pública i a la resta d'espais oberts, una mesura que ja estava recollida a l'Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana a l’espai públic de Barcelona de l'Ajuntament.

Activitats culturals (cinema, teatre, música i exposicions)

S’autoritzen les activitats culturals, tant a recintes estables (cinemes, teatres, carpes de circ…) com a espais a l’aire lliure, al 50% de la capacitat d’aforament i seguint les indicacions dels plans sectorials del Procicat.

Activitats esportives i lúdiques

S’autoritza les activitats esportives i lúdiques (gimnasos, instal·lacions esportives,  piscines descobertes, parcs d'atraccions i parcs infantils) al 50% de la capacitat d’aforament i seguint les indicacions dels plans sectorials del Procicat.

Sales recreatives i de joc

Han de tancar a les 00.00 hores. Aquesta mesura té una durada de quinze dies a partir del 25 de juliol​.

Biblioteques, arxius, museus i monuments

Les biblioteques, els arxius, els museus i els monuments romanen oberts.

Casals d’estiu i colònies

Tant els casals com les colònies d’estiu segueixen en marxa.

Transport públic

El metro tanca a mitjanit el cap de setmana.

Actes religiosos, enterraments i casaments

L’assistència a serveis religiosos, casaments, enterraments, incineracions i cerimònies de comiat es limita a un terç de l’aforament.

Durada de les mesures

Aquestes mesures queden recollides en dues resolucions publicades al DOGC i, validades per l’autoritat judicial, estan en vigor. Inicialment tenen una durada de quinze dies.

Última actualització: 31/07/2020

Seguretat i protecció

Seguim actuant amb precaució per evitar un rebrot de la covid-19.

 • Les mascaretes són una mesura de protecció addicional, sempre que s’utilitzin correctament, però en cap cas no substitueixen les mesures de prevenció més efectives: mantenir la distància de seguretat respecte a les altres persones i la higiene de mans freqüent.

  Des del 9 de juliol, a Catalunya és obligatori l’ús de mascareta a la via pública, a l’aire lliure i als espais públics, tant oberts com tancats, encara que es pugui mantenir la distància de seguretat interpersonal.

  Així, actualment és obligatori l’ús de mascareta per a totes les persones més grans de 6 anys:

  • Al transport públic, tant dins dels vehicles com a les estacions o parades.
  • A la via pública i en espais a l’aire lliure, encara que sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres.
  • En qualsevol espai tancat d’ús públic o que es trobi obert al públic, encara que sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres.

  L’incompliment d’aquesta mesura serà objecte de sancions, d’acord amb la legislació sectorial aplicable.

  Excepcions

  L’ús de mascareta no serà obligatori:

  • Per a les persones amb una dificultat respiratòria que pugui agreujar-se per l’ús de la mascareta.
  • Per a les persones que ho tinguin contraindicat per raó de salut, discapacitat o alteracions conductuals.
  • En el cas d’exercici físic esportiu a l’aire lliure.
  • En els supòsits de força major o situació de necessitat.
  • Quan per la mateixa naturalesa de les activitats l’ús de la mascareta hi resulti incompatible.
  • A la feina, en empreses no obertes al públic, quan la persona treballadora sigui al seu lloc de treball, asseguda i/o fent una tasca que no comporti mobilitat. En canvi, és obligatòria en tots els desplaçaments que es facin a l'interior del centre de treball (entrades, sortides, lavabo…) També es pot prescindir de la mascareta en les feines que impliquin un gran esforç físic, independentment de si es duen a terme a l'interior o a l'exterior i sempre que es pugui garantir la seguretat.
  • Menjant o bevent.
  • A casals d’estiu.
  • Als grups estables de convivència.

  I es recomana que portin mascareta:

  • Tots els infants d'entre 3 i 5 anys, en els mateixos casos en què és obligatori per a la resta de persones. 
  • A casa, quan s’estigui en situació d’aïllament o s’hagi de cuidar i atendre una persona malalta o sospitosa d’estar malalta.

  Com s’ha de posar i treure la mascareta?

  • Abans de posar-te-la, renta’t les mans i col·loca-te-la de manera que cobreixi bé la boca i el nas.
  • Un cop posada, no la toquis. Si la toques, renta’t bé les mans.
  • Per treure’t la mascareta, cal fer-ho des de la part del darrere o per les cintes que la subjecten sense tocar la part que pugui estar contaminada. Després, renta’t de seguida les mans.

  És necessari canviar-se la mascareta tan aviat com estigui humida.

  Preguntes i respostes sobre l’ús de la mascareta

  Última actualització 16/07/2020

 • Barcelona treballa des de fa anys per fer front a les altes temperatures de l’estiu. Però atesa la situació d’emergència sanitària generada per la covid-19 ha volgut reforçar determinades mesures de prevenció.

  El coronavirus pot agreujar els impactes que provoca la calor sobre la salut, ja sigui perquè la capacitat d’atendre i tenir cura de les persones vulnerables es pot veure afectada pel context actual, com també perquè les comorbiditats més presents entre els pacients de covid-19 són també factors de risc per la calor: hipertensió, malalties cardiovasculars, diabetis, malaltia pulmonar obstructiva crònica i malalties renals, per exemple.

  Refugis climàtics als equipaments municipals

  L’Ajuntament de Barcelona posarà a disposició de la ciutadania diferents equipaments municipals en cas d’onades de calor, especialment per a les persones més vulnerables a les altes temperatures: gent gran, nadons, malalts crònics o persones en situació de vulnerabilitat.

  Aquests espais asseguraran un confort tèrmic interior i funcionaran amb totes les mesures de seguretat per fer front a la covid-19.

  Reforç dels serveis d’atenció a les persones grans

  El servei de Teleassistència disposarà d’una alerta nova per a totes les persones usuàries si es declara una onada de calor. També es farà una campanya informativa als habitatges amb serveis i apartaments tutelats i a les persones usuàries del Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), i s’intensificarà la hidratació i l’habilitació de zones refugi amb temperatures adequades als centres de persones grans.

  Reforç dels punts d’assessorament energètic (PAE) per temes de calor

  Els PAE oferiran informació addicional sobre com mantenir l’habitatge en bones condicions tèrmiques. El telèfon 930 008 054 (de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 hores) informa sobre els efectes de la calor i sobre com combatre-la a l’exterior i a la llar.

  Àrees tranquil·les i fresques als parcs i jardins

  Aquest estiu es preveu un ús intensiu dels parcs i jardins de la ciutat a causa de l’actual situació derivada de la covid-19. Per això cal assegurar que les persones grans, especialment vulnerables a la calor, i totes aquelles que no poden garantir un confort tèrmic adequat a casa seva puguin gaudir d’aquests espais de manera segura i tranquil·la.

  Es recomana l’ús dels jardins i parcs següents:

  • Jardins de la Universitat Central
  • Parc de Monterols
  • Jardins de Laribal
  • Antic Jardí Botànic de Barcelona
  • Jardins del Palau de les Heures
  • Jardins del Palau de Pedralbes

  Pots consultar aquest mapa de 300 espais verds de la ciutat i veure els serveis que ofereixen.

  Espais d’aigua

  Aquest estiu es reobre la piscina del parc de la Creueta del Coll i han entrat en funcionament els jocs infantils d’aigua del barri de Canyelles, un espai pensat per als nens i nenes que esdevé un lloc refrescant en cas de calor extrema.

  Més informació

  Última actualització: 04/08/2020

 • Davant l’augment de contagis per la covid-19, Barcelona amplia fins a 230 el nombre d’agents cívics i de personal informador als carrers de la ciutat.

  La seva tasca consisteix a informar la ciutadania de les mesures higièniques de protecció, la distància de seguretat necessària per evitar els contagis i l’obligatorietat de dur posada la mascareta. En aquests equips també hi ha personal de mediació, per si cal transmetre els missatges en un altre idioma o per a situacions de més risc.

  Els agents cívics i el personal informador actuaran especialment a Sants-Montjuïc, l’Eixample, Horta-Guinardó, Nou Barris, Sant Andreu i Ciutat Vella, districtes on s’ha considerat necessari reforçar les mesures de prevenció.

  La presència dels agents cívics la coordina el programa municipal Barris Bon Desconfinament, actiu des de l’inici de la desescalada. 

  Igualment, s’han actualitzat els missatges de megafonia que fa servir la Guàrdia Urbana per recordar les mesures de seguretat sanitàries. I s’ha reforçat i adaptat el servei de neteja al voltant dels centres d’atenció primària, hospitals, residències i zones d’estada del veïnat de la ciutat.

  Més informació

  Última actualització 27/07/2020

 • Un cop finalitzat el procés de desconfinament, és molt important continuar aplicant les recomanacions per prevenir els contagis:

  • Renta’t les mans sovint.
  • Evita tocar-te la cara, especialment els ulls, el nas i la boca.
  • Utilitza la mascareta sempre que sigui obligatori.
  • Manté la distància mínima de seguretat d’1’5 metres amb les altres persones.
  • Cobreix-te la boca amb la part interna del colze en cas de tos o esternuts, o fes servir un mocador. Després llença el mocador i renta’t les mans.
  • Evita compartir estris, beguda o menjar

  Consells de salut

  Agència de Salut Pública de Barcelona

  Última actualització 19/06/2020

 • La gent gran, les persones amb malalties cròniques o afectacions respiratòries i les dones embarassades es consideren els col·lectius més vulnerables davant del coronavirus.

  Si tens familiars, veïns i veïnes o coneixes persones que formin part d’aquest col·lectiu i els calgui ajuda, pots oferir-te a portar-los la compra o productes de primera necessitat, o a fer qualsevol altra cosa que necessitin.

  En el cas de les persones grans, truca-les per telèfon diàriament i interessa’t per la seva salut i situació. Esbrina si es troben bé emocionalment, si segueixen les rutines d’higiene i cures recomanables i assegura’t que tenen l’atenció sanitària que necessiten. Que no se sentin soles, que sàpiguen que poden comptar amb tu.

  Última actualització 13/05/2020

 • Respecta les recomanacions de distància física també en aquesta fase:

  • Respecta en tot moment la distància de seguretat (1,5 metres) amb les altres persones.
  • Evita les aglomeracions tant als espais tancats com als espais a l’aire lliure
  • Actua amb seny i respecte cap a les altres persones
  • Si has d’ajudar persones vulnerables, evita el contacte directe amb elles. Comunica-t'hi per telèfon i si els portes la compra, deixa-la davant la porta de casa seva perquè puguin recollir-la.
  • Comparteix aquests consells amb les persones del teu entorn.

  Última actualització 19/06/2020

Mobilitat segura i sostenible

Adaptem l'espai públic i la mobilitat a la recuperació del dia a dia a la ciutat, per a moure’ns amb seguretat i de manera sostenible i saludable.

 • Davant la finalització de les restriccions de la mobilitat generades per l’emergència sanitària i la recuperació de les activitats, especialment a partir de setembre, Barcelona amplia les mesures per fomentar una mobilitat segura, sostenible, saludable i eficient amb noves intervencions.

  Aquestes actuacions transformaran progressivament l’espai públic per convertir Barcelona en una ciutat més saludable, més humana i de distàncies curtes.

  El nou paquet d’actuacions, previstes per al mes d’octubre vinent, suposarà una inversió de 2,17 milions d’euros (IVA inclòs) i inclou mesures per fomentar els desplaçaments a peu i en bicicleta i per millorar el transport públic, que són les principals opcions de desplaçament recomanades:

  A peu

  A més, a la cruïlla del carrer de Rocafort amb Consell de Cent, on ja s’han ampliat les voreres, s’ha fet una actuació per sumar nous espais per a la ciutadania amb 17 metres quadrats de verd, mobiliari urbà i elements de lleure.

  Bicicleta

  • Un total de 21 km nous de corredors bici (vies pedalables) en 10 vies de la ciutat per fomentar els desplaçaments en bicicleta. Als 21 km nous de corredors bici (vies pedalables) en 10 vies de la ciutat, s'hi sumaran 8 km més amb dos nous corredors bici al carrer d’Aragó (entre l’avinguda Meridiana i el carrer de Tarragona, que permetrà travessar tot l’Eixample) i al passeig de la Zona Franca (entre la plaça Cerdà i Motors, amb nous corredors bici unidireccionals als dos costats). En aquests espais se substituirà un carril de vehicles per un de bicicletes o de bicicletes i autobús.
  • Reobertura del Bicing57 estacions noves i mesures higièniques per a l’ús de les bicicletes. Amb l’ampliació s’arriba a barris que fins ara no disposaven del servei, com la Marina del Prat Vermell, la Trinitat Nova, Canyelles i la Vall d’Hebron.

  Transport públic

  Es portaran a terme actuacions per millorar la xarxa de carrils bus de la ciutat i l’accés a estacions:

  • Avinguda d’Esplugues: nou carril bus d’entrada a la ciutat en substitució d'un carril de circulació.
  • Avinguda Diagonal (Pius XII-Zona Universitària): creació d’un segon carril bus de sortida de la ciutat en substitució d'un carril de circulació.
  • Avinguda Diagonal (Francesc Macià-Aragó): ampliació dels carrils bus en tots dos sentits. S’eliminarà un carril de circulació en sentit Besòs.
  • Gran Via (Passeig de Gràcia-Marina): creació d’un segon carril bus al tronc central en direcció Besòs. S’eliminarà un carril de circulació en sentit Besòs.
  • Millora dels accessos a l’estació de Sants.
  • Millora dels accessos a l’estació del Nord.
  • Millora de l’accés a l’estació d’autobusos de Sant Andreu Arenal.

  També hi haurà mesures per recuperar la confiança de les persones usuàries en el servei de taxi i es crearà un hub d'autocars d'excursions a l'estació del Nord.

  Les primeres actuacions

  Barcelona ja ha executat un primer conjunt d’actuacions immediates i d’urgència per evitar que es consolidi el traspàs de desplaçaments cap al vehicle privat i alhora garantir la màxima seguretat de la ciutadania.

  Aquestes actuacions han permès sumar 30.000 m2 per als vianants amb pacificacions, tancaments al trànsit en laterals d’avingudes i ampliacions tàctiques de voreres; 21 nous quilòmetres de corredors bici; 17 actuacions de millora als carrils bus; itineraris segurs a partir del tall de trànsit diari de 60 vies secundàries de la ciutat; voreres alliberades de l’estacionament de motos i 347.100 m2 de grans avingudes i 376 ha a Montjuïc tancades al trànsit durant els caps de setmana. 

  Desplaçaments a peu. Com s’hi va

  Carrils bici i corredors bici. Plànol BCN

  Nova mobilitat sostenible

  Última actualització 29/07/2020

 • Itineraris segurs per al dia a dia 

  Es mantindrà el tancament diari del trànsit, de 9.00 a 21.00 hores, a 34 carrers secundaris, on s’instal·larà senyalització vertical i horitzontal de prohibició del trànsit rodat, tret de l’accés als aparcaments, que estarà permès, i el pas de vehicles de serveis.

  Amb aquesta mesura, les restriccions de vehicles de motor en aquests carrers quedaran implantades de manera definitiva a Barcelona i es guanyaran 41.700 m2 per a la circulació dels vianants de manera segura. 

  Obrim carrers els caps de setmana

  Durant els caps de setmana de juny, l’Ajuntament ha fet talls viaris a diferents punts de la ciutat amb l’objectiu de guanyar espais segurs per al passeig i la pràctica esportiva. Alguns d’aquests talls s’incorporaran al programa “Obrim carrers”, que tornarà a funcionar a la tardor:

  • La Via Laietana i els eixos carretera de Sants-Creu Coberta i passeig de Sant Joan-Pi i Margall es tallaran a la circulació cada cap de setmana. 
  • El carrer Gran de Gràcia i l’eix Fabra i Puig-Onze de Setembre es restringiran al trànsit un cap de setmana al mes. 
  • El carrer d’Aragó es tancarà a la circulació un diumenge al trimestre. 

  L’accés s’ajustarà per als serveis que siguin essencials i que tinguin necessitats específiques a les zones restringides al trànsit.  

  Es recuperen més de 43.000 m2 de voreres per als vianants amb la retirada de les motos que hi estiguin estacionades, i es fomenta així que aparquin a la calçada o en aparcaments subterranis.

  • Consulta les vies on s’ha ampliat l’espai per als vianants. 

  Desplaçaments a peu. Com s’hi va.

  Mapa d’itineraris i carrers segurs [PDF]

  Nova mobilitat sostenible 

  Última actualització: 02/07/2020

 • Està en marxa una actuació per retirar les motos de les voreres amb l’objectiu de recuperar espai per als vianants.

  És una de les mesures urgents que l’Ajuntament està portant a terme per adaptar l’espai públic a la nova mobilitat i a les recomanacions de seguretat de les autoritats sanitàries, atesa la necessitat de disposar d’espais amplis i segurs per als desplaçaments a peu.

  La intervenció es fa a vint zones de la ciutat (dues per districte) i quatre vies (via Laietana, Consell de Cent, Girona i Rocafort) on s’ha identificat una gran congestió de motos estacionades a les voreres i que dificulten la mobilitat de les persones.

  En aquests espais es faran les intervencions següents:

  • Eliminació de les places d’aparcament en vorera, quan n’hi hagi.
  • Instal·lació de senyalització de prohibició d’aparcament de motos a la vorera, quan correspongui.
  • Col·locació d’avisos a les motos aparcades en aquests espais, per part de la Guàrdia Urbana, advertint de la imminència de sancions si no es retira el vehicle.
  • Inici de denúncies i retirada de motos, si escau.
  • Controls periòdics, per part de vigilants de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), per evitar que es torni a aparcar en aquests espais, a més de la tasca habitual de la Guàrdia Urbana.

  Aparcaments i places en calçada

  En paral·lel, s’impulsaran ofertes en el preu de l’estacionament de motos en els aparcaments de BSM, SABA i BAMSA més propers als àmbits d’actuació i s’analitzarà la creació de cordons d’aparcament per a motos en calçades properes a la zona, amb una estimació de 526 noves places d’aparcament de motos en calçada.

  Última actualització: 13/05/2020

 • El servei del Bicing es reforça amb 57 estacions noves i amb la integració de l’aplicació Bicing a l’Smou.

  Les estacions noves del Bicing arriben a barris que fins ara no disposaven del servei, com la Marina del Prat Vermell, la Trinitat Nova, Canyelles i la Vall d’Hebron. 

  D’altra banda, la integració de l’aplicació Bicing a l’Smou permet oferir noves funcionalitats a les persones usuàries. Entre les millores destaca la possibilitat de donar-se d’alta mitjançant l’aplicació, saber si hi ha bicicletes mecàniques i elèctriques en una estació, consultar l’estat del trajecte o fer una reserva provisional de 5 minuts abans d’arribar a l’estació (només per a bicicletes mecàniques). 

  Recomanacions per a l’ús del Bicing

  • No utilitzis el Bicing si fa menys de 14 dies que t'han diagnosticat la covid-19, si encara pateixes algun símptoma o si has mantingut contacte amb alguna persona diagnosticada.
  • Porta mascareta.
  • Renta't bé les mans amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic de seguida que puguis, abans i després de cada trajecte.
  • Utilitza l'aplicació de l’Smou des del mòbil per retirar i ancorar bicicletes. És més còmode, segur i sostenible.
  • Mantingues 2 metres de distància amb els altres ciclistes.
  • Evita tocar-te la cara durant el trajecte.
  • Si has d'esternudar o tossir, tapa't la boca amb l'avantbraç.
  • Procura evitar l'ús de carrils bidireccionals i zones de vianants.

  Bicing Barcelona

  Mapa de bicicleta. Com s’hi va

  Última actualització 08/07/2020

  • Evita els carrils bici de doble direcció
  • Als carrers de plataforma única o zones 30 s’ha de mantenir la distància d'1'5 metres amb els vianants.
  • Consulta els nous corredors per a ciclistes que s’estan posant en marxa.

  Carrils bici i corredors bici. Plànol BCN

  Última actualització 19/06/2020

 • Després de l’emergència a causa de la covid-19, es reactiva el desplegament de la zona de baixes emissions de les rondes de Barcelona (ZBE Rondes de BCN), que es va aturar amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma. 

  L’objectiu és evitar tornar als alts nivells de contaminació d’abans de la crisi sanitària i prevenir malalties associades a la mala qualitat de l’aire.

  El règim sancionador de la ZBE Rondes de BCN entrarà en vigor el 15 de setembre d’aquest any per a cotxes (M1) i motos (L) als quals no correspon el distintiu ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT). 

  Per als autònoms amb rendes baixes, s’amplia el llindar econòmic a partir del qual es poden acollir a la moratòria si tenen cotxe o moto. Aquesta exempció durarà fins a l’abril del 2021.

  Per a les furgonetes, camions i autobusos als quals no correspon el distintiu ambiental de la DGT, també s’han ampliat els terminis de la moratòria per circular per la ZBE Rondes de BCN en l’horari restringit (de dilluns a divendres laborables, de 7.00 a 20.00 hores):

  • Furgonetes (N1), fins a l’1 d’abril de 2021.
  • Vehicles pesants, camions i autocars petits (N2, N2 i M2),  fins a l’1 de juliol de 2021.
  • Autobusos i autocars (M3) destinats al transport col·lectiu, fins a l’1 de gener de 2022.

  En els casos dels vehicles N2, M2, N3, M3, la moratòria serà prorrogable durant un termini de temps proporcional, si no es donen les condicions legals i tècniques adequades per poder instal·lar els filtres que permetin homologar els vehicles i obtenir el distintiu ambiental de la DGT.

  Zona de Baixes Emissions Rondes BCN

  Preguntes freqüents sobre la Zona de Baixes Emissions

  Última actualització 17/06/2020

 • La xarxa de metro funciona amb el 100% dels trens i, per tant, el servei és l’habitual. Durant el mes de juliol, l’horari és de 5.00 a 24.00 hores de dilluns a diumenge.

  A partir del dissabte 18 de juliol, el metro suspendrà l’ampliació d’horari nocturn dels caps de setmana i vigílies de festiu. Per tant, els últims trens sortiran de les estacions terminals de cada línia a les 12 de la nit en comptes de fer-ho a les 2 de la matinada.

  Pel que fa a la xarxa d’autobusos, l’oferta és del 80%, amb valors del 85% en hora punta.

  A més, es poden ocupar tots els seients, mentre que a les zones destinades a viatjar drets es manté la proporció de dues persones per metre quadrat.

  També es manté el reforç de la neteja i la desinfecció diària dels vehicles i dels espais amb productes viricides. En aquest sentit, cal dir que TMB ha obtingut la certificació d’espai segur contra contagis de coronavirus. El segell de seguretat és el resultat d’un procés d’auditoria realitzat per Applus Certification. L’anàlisi ha verificat l'aplicació correcta dels protocols de desinfecció, organització i atenció al client a les xarxes de metro i autobús.

  Informació en temps real

  Per evitar aglomeracions, es posa a disposició dels ciutadans una aplicació que mostra indicadors de l’ocupació mitjana estimada. Es pot consultar la informació per línia, sentit, estació i franja del transport escollit.

  Aquests indicadors es mostren en l’entorn del web de TMB i també s’hi podrà accedir a través de l’aplicació TMB App.

  Acompanyament al viatger

  Des de final de maig, s’estableix un dispositiu de personal per tal de facilitar l’accés als serveis de transports i per ajudar i acompanyar els usuaris en el compliment de les normes d’higiene i prevenció, com ara portar en tot moment la mascareta posada, deixar espai respecte a les altres persones en les màquines de venda i validació, mantenir la màxima distància a les andanes i parades, circular per la dreta en els enllaços o cedir els ascensors a les persones amb mobilitat reduïda.

  Venda de mascaretes i gel hidroalcohòlic al metro

  Es poden comprar mascaretes i gel hidroalcohòlic als preus oficials en màquines d’autovenda que s’han instal·lat a la xarxa del metro.

  Les deu màquines distribuïdores estan situades a les estacions de Catalunya (L1 i L3), Espanya (intercanviador), La Sagrera (L1, L5 i intercanviador), Sagrada Família (L2), Verdaguer (L5), Diagonal (L5) i Lesseps (L3).

  Mesures de seguretat i higiene al servei de taxi

  El sector del taxi aplica protocols homologats d’higiene i desinfecció dels vehicles i sistemes de protecció per garantir la seguretat, tant dels taxistes com de les persones usuàries, amb l’obligatorietat de portar mascaretes.

  Recomanacions

  Si has d’utilitzar el transport públic, segueix aquestes recomanacions:

  • Cal fer una cua ordenada i pacient a les entrades i sortides de les estacions de metro.
  • Deixa espai de seguretat amb les persones que et precedeixin quan validis el bitllet.
  • Als passadissos cal circular per la dreta i deixar espai a les persones que circulen en sentit contrari.
  • A les escales mecàniques i cintes transportadores cal mantenir una sola fila, sense avançar les persones que siguin davant.
  • Els ascensors són per a les persones amb necessitats especials. Si s’han de fer servir, no s’han d’omplir i s’han de mantenir les distàncies de seguretat.
  • Mentre s’espera l’arribada del metro es recomana distribuir-se al llarg de tota l’andana per mantenir la màxima separació amb la resta de persones usuàries. Cal tenir en compte que els combois centrals són els que acostumen a tenir menys ocupació.
  • Es recomana distribuir-se bé també a l’interior del metro i mantenir la distància de seguretat amb les altres persones usuàries.
  • Cal deixar un espai ampli davant les portes del tren per facilitar que les persones usuàries puguin sortir dels vehicles amb comoditat i seguretat.
  • Cal deixar lliure l’accés a les cabines dels maquinistes
  • Una altra recomanació és procurar mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres amb les altres persones. També és recomanable utilitzar guants. A la sortida, cal rentar-se bé les mans amb aigua i sabó o amb un gel hidroalcohòlic de seguida que es pugui.

  D’altra banda, també es recupera la presència de músics autoritzats a les estacions de metro, amb les mesures de seguretat i prevenció establertes.

  Preguntes freqüents sobre la mobilitat

  Ajuts per al transport públic

  Última actualització 21/07/2020

 • L’1 de juliol comença el procediment de compensació de títols de transport públic amb limitació temporal que no hagin pogut ser utilitzats durant el confinament a causa de la covid-19.

  La recuperació dels viatges perduts es pot fer a qualsevol validadora d’accés a la xarxa de transport o a través d’un formulari al web d’ATM. D’aquesta manera s’evitaran els desplaçaments als punts d’atenció presencial. Les compensacions es podran dur a terme durant tot el 2020.

  Compensació a través d’una validadora d’accés

  Les persones que ja havien estrenat el seu títol abans del 14 de març, i se’ls ha caducat durant el confinament, poden introduir la targeta a la validadora i el sistema de validació l’imprimirà amb una nova data de caducitat.

  Requisits perquè es produeixi l’ampliació:

  • Títols mensuals (T-usual, T-grup i T-familiar): estrenats abans del 14 de març i no utilitzats entre el 14 de març i l’11 d’abril.
  • Títols trimestrals (T-jove, T-trimestre i T-70/90 FM/FN): estrenats abans del 14 de març i no utilitzats entre el 14 de març i el 10 de juny.

  Si la validadora no accepta fer un canvi de caducitat del títol, apareixerà el missatge “Títol caducat“. En aquest cas, s’haurà de recórrer a la compensació mitjançant el formulari.

  Compensació a través del formulari

  Les persones que sí que van utilitzar el seu títol de transport durant l’estat d’alarma –per motius laborals o de serveis essencials– hauran d’emplenar un formulari que servirà perquè l’ATM valori el dret a compensació que correspon en cada cas.

  La persona podrà recollir l’abonament a partir del dia 1 de setembre en una sèrie de punts de recollida per triar. Aquests títols tindran validesa fins al 31 de març de 2021.

  Per a dubtes específics, s’ha habilitat una centraleta de suport a l’atenció: 93 120 53 30. L'horari és de 9.00 a 21.00 hores, de dilluns a divendres no festius.

  Compensacions títols covid-19

  Última actualització 14/07/20

 • Des del 17 de juny, el bitllet senzill d’autobús només es pot comprar i validar en línia. TMB ha accelerat la seva implantació per raons de seguretat, ja que els conductors d’autobús no venen bitllets ni fan atenció al client.

  El bitllet només es pot comprar a través de l’aplicació TMB App i es cancel·la escanejant un codi QR en pujar a bord del vehicle.

  El procés de compra és molt senzill. Al telèfon mòbil intel·ligent, cal accedir a l’aplicació, anar a la secció “Bitllets” i prémer el botó “Comprar un bitllet”. A continuació, cal seleccionar el bitllet senzill de bus i continuar la compra.

  El sistema expedeix un bitllet virtual no validat. En pujar a l’autobús, l’usuari cancel·larà el bitllet escanejant un codi QR que està situat en la zona de validació de l’autobús. Un cop s’escaneja el codi, el sistema determina la línia, la data i l’hora de validació del bitllet i ja es pot començar el viatge. La normativa de validesa del títol serà la mateixa que per al bitllet senzill en paper.

  Compra del bitllet senzill amb targeta el 2021

  El bitllet senzill es podrà comprar amb targeta bancària a tots els autobusos de TMB a partir del 2021, un sistema que complementarà el del pagament del bitllet mitjançant el mòbil.

  D’aquesta manera, es reforça l’objectiu d’eliminar el pagament en metàl·lic a bord dels vehicles, una mesura que contribueix a garantir la seguretat sanitària i a fer més àgil el servei.

  El calendari preveu una prova pilot per a la primavera del 2021 i la implantació del sistema en tota la flota d’autobusos el setembre del mateix any.

  Transports Metropolitans de Barcelona

  Última actualització 14/07/2020

 • S’ha establert una pròrroga d’un any, fins al 13 de març de 2021, de la vigència del DNI de les persones majors d’edat que hagin caducat durant l’estat d’alarma.

  En el cas del carnet de conduir, la vigència dels permisos i llicències de conducció́ que hagin caducat durant l’estat d’alarma queda automàticament prorrogada per a 60 dies.

  En tot cas, ja és possible demanar cita prèvia per renovar-los.

  Última actualització 19/06/2020

 • Sí, sempre que la ITV hagi caducat durant la vigència de l’estat d’alarma.

  Encara que el certificat sigui vàlid, ja és possible demanar cita prèvia per renovar-lo.

  Última actualització 10/06/2020

 • L’estacionament regulat a les places d'Àrea Verda i  Blava i les seves noves tarifes ambientals funciona amb normalitat. 

  Les tarifes aplicades als estacionaments tindran en compte les etiquetes ambientals.

  En aquest sentit, els vehicles de 0 emissions de persones no residents podran estacionar de manera gratuïta a l’Àrea Blava durant el temps màxim estipulat.

  Pel que fa als residents, tots els que tinguessin atorgada la bonificació de 0,20 € per bona conducció abans del 31 de desembre de 2019 continuaran gaudint-la durant tot el 2020.

  Coincidint amb la implantació de les noves tarifes, s’han instal·lat uns parquímetres que incorporen la tecnologia contactless per poder pagar amb una targeta i un dispositiu mòbil.

  D’altra banda, també s’han restablert els canvis periòdics habituals de costat d'estacionament en aquells carrers  on s’aplica aquesta mesura. 

  A més, s'ha recuperat la normativa habitual i vigent pel que fa a les zones de càrrega i descàrrega. 

  Web AREA

  Última actualització 01/07/2020

Reobertura d’espais i represa de serveis

 • Durant l’agost, hi ha tretze centres de Serveis Socials oberts i onze centres més oberts parcialment.

  L’atenció dels setze centres de Serveis Socials que romanen tancats es desplaça als altres centres. Pots consultar quins centres estan oberts i en quins es desplaça l’atenció ­aquí.

  Els centres oberts funcionen amb mesures de seguretat i higiene reforçades i amb equips de professionals de reserva per garantir l’atenció.

  Es podrà demanar una cita prèvia al telèfon habitual de serveis socials (936 197 311) o anar presencialment als centres oberts de cada districte en cas d’urgència.

  L’horari d’atenció és de dilluns a divendres, de 9.00 hores a 14.00 hores.

  Pel que fa a l’atenció telefònica, es manté l’horari habitual: de dilluns a dijous, de 9.00 a 14.00 hores i de 16.00 a 19.00 hores, i divendres, de 9.00 a 14.00 hores.

  Fora d’aquest horari el centre de referència per emergències i urgències socials és el (CUESB)

  La prioritat de l’atenció social presencial és arribar a les persones que acudeixin als serveis socials per primera vegada, la infància en risc, les situacions de violència masclista, les persones grans o dependents sense suport de l’entorn i les situacions de necessitat extrema, en les quals es valorarà la possibilitat de fer visites a domicili.

  Cercador de Centres de Serveis Socials de Barcelona

  Última actualització: 31/07/2020

 • Les oficines d’atenció ciutadana (OAC) inicien la represa progressiva de l’atenció presencial, només amb cita prèvia.

  Pots rebre atenció presencial a les oficines següents:

  Recorda que és indispensable demanar cita prèvia a través del web o del telèfon 010.

  Es donarà prioritat als tràmits urgents que no es puguin gestionar per telèfon o internet, o quan la ciutadania que els hagi de tramitar no disposi de mitjans digitals per fer-ho de manera no presencial.

  Les oficines d’atenció ciutadana han adaptat el seu espai a les mesures de seguretat sanitàries, amb la instal·lació de mampares als llocs d’atenció a l’usuari i rètols informatius amb les normes d’utilització de l’espai.

  També s’han senyalitzat els recorreguts per garantir la distància de seguretat i el personal atendrà els usuaris amb equips de protecció individual.

  Es recorda que s’ha ampliat la cartera de tràmits i s’ha simplificat la tramitació de consultes i gestions a través del telèfon 010 amb l’objectiu d’evitar al màxim el desplaçament a les OAC.

  Última actualització 25/05/2020

 • A més d’oferir atenció telefònica, algunes de les oficines de l’habitatge de Barcelona han obert les portes per atendre els tràmits que només es puguin fer de manera presencial, i sempre amb cita prèvia.

  Les oficines obertes són:

  • Ciutat Vella
  • Sants-Montjuïc
  • L’Eixample
  • Les Corts
  • Nou Barris
  • Sant Andreu
  • Sant Martí

  “Habitatge et truca”

  Així mateix, es posa en marxa el nou servei “Habitatge et truca”, que ofereix assessorament telefònic personalitzat sobre totes les opcions disponibles per fer tràmits sense necessitat d’anar a l’oficina.

  En el cas que només sigui possible fer el tràmit de manera presencial, “Habitatge et truca” facilita dia i hora per rebre atenció en alguna de les oficines de l’habitatge. 

  Si necessites fer algun tràmit relacionat amb ajuts o la borsa de lloguer, rehabilitació, cèdules d’habitatge, emergències relacionades amb l’habitatge o assessorament, pots demanar cita prèvia a  “Habitatge et truca”.

  Servei d’Atenció Personalitzada “Habitatge et truca”

  Més informació

  Última actualització: 13/07/2020

 • Amb motiu de la situació sanitària provocada per la pandèmia de la covid-19 i per complir les recomanacions establertes per les autoritats sanitàries i l’Ajuntament de Barcelona, s’ha reorganitzat el servei dels PIAD: es prioritza l’atenció per telèfon i es reorganitza l’atenció presencial als diferents PIAD de la ciutat.

  El servei funciona com sempre: cal demanar cita prèvia trucant al telèfon 936 197 311, de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 hores, i de dilluns a dijous, de 16.00 a 19.00 hores. També es pot enviar un correu electrònic al PIAD corresponent.

  A partir de la sol·licitud de cita prèvia es programarà una cita per a atenció telefònica des d’un número ocult en la franja horària acordada o, si es prefereix, una cita d’atenció presencial.

  Fora d’aquests horaris, per a urgències, durant les 24 hores del dia, us podeu adreçar al CUESB (tel. 900 703 030; c/ Llacuna, 25).

  Recordeu que a les visites presencials al PIAD heu de portar mascareta durant tota l’estona que sigueu al centre.

  Punts d’informació i atenció a les dones (PIAD)

  Última actualització: 23/07/2020

 • El Parc d’Atraccions Tibidabo obre a partir de l’1 d’agost les seves instal·lacions a la ciutadania després que el PROCICAT hagi valorat positivament les mesures de seguretat i els protocols establerts al Parc.

  L’obertura es fa garantint en tot moment la màxima seguretat per a treballadors, treballadores i visitants, amb el desplegament d’un paquet de mesures de protecció i higièniques, així com l’obtenció de dues certificacions que avalen que el Parc és un espai segur: Global Safe Site Excellence i Safe Tourism Certified.

  Perquè tothom pugui gaudir de la millor experiència, amb la màxima normalitat possible i amb seguretat, el parc limita l’aforament a un terç de la capacitat del recinte. També s’adapten algunes de les activitats i es potencien les atraccions i els espectacles a l’aire lliure. Gairebé un 70% de les atraccions romandran obertes al públic.

  El parc d’atraccions obrirà de dimecres a diumenge, a les  12.00 hores, i tancarà a les 21.00 hores els dies entre setmana, i a les 22.00 hores els caps de setmana.

  L’Àrea Panoràmica, l’espai de lliure accés al punt més alt de la ciutat, obrirà cada dia a partir de les 11.00 hores. A més, els dies que el parc no estigui obert, s’hi podrà passejar i gaudir de les atraccions més emblemàtiques fins a les 19.00 hores.

  Pel que fa a la restauració, es potencia el servei per emportar i s’han habilitat espais nous per menjar a l’aire lliure.

  Una altra estrena és la nova aplicació mòbil del Tibidabo, amb la qual les persones visitants podran conèixer, en temps real, informació pràctica sobre el parc, com ara els temps per accedir a les atraccions o les activitats en curs. L’aplicació és gratuïta i està disponible per a iOS i Android.

  Per tal d’accedir al parc d’una manera àgil i garantir la seguretat, es recomana adquirir les entrades anticipadament per mitjà del web del Tibidabo.

  Mesures de seguretat i de protecció  

  Les mesures s’aplicaran a tot el recinte de manera temporal i s’aniran adaptant segons l’evolució de la normativa vigent i de les recomanacions de les diverses administracions i autoritats sanitàries. L’objectiu és garantir la seguretat de les persones visitants i de les persones que treballen al Tibidabo. 

  • És obligatori l’ús de mascareta a tot el recinte, tret dels infants menors de 6 anys.
  • Distància de seguretat d’1,5 metres entre persones o entre unitats familiars.
  • Protocol de rentat de mans amb gel hidroalcohòlic abans d’entrar al recinte, a les atraccions i als diversos espais del parc.

  El parc ha extremat la neteja i desinfecció de tots els espais, atraccions i serveis.

  S’ha senyalitzat el Parc amb recomanacions sobre les mesures higièniques i de protecció que cal seguir en tot moment.

  Tibiclub

  Per tal de garantir la mínima afectació a les famílies sòcies del Tibiclub, els abonaments es perllonguen pel mateix període de temps que el parc s’ha mantingut tancat.

  Tibibusos

  A partir de l’1 d’agost, el servei d’autobusos que arriba directament al Tibidabo torna a donar servei de la manera habitual i seguint les mesures sanitàries corresponents.

  Les parades de Tibibus es troben a la plaça de Catalunya, a la Vall d’Hebron i a la plaça de John F. Kennedy.

  Aparcament

  Es pot estacionar a l’Aparcament B:SM Sant Genís i agafar el T2B per arribar al Parc, o anar directament a l’aparcament del cim del Tibidabo, on es pot reservar plaça amb una antelació mínima de 24 hores.

  Parc d’Atraccions Tibidabo

   

  Última actualització 31/07/2020

 • El Centre LGTBI funciona amb un nou horari provisional de 10 h a 14 h els dilluns, dimecres i divendres; i de 16 h a 20 h els dimarts i dijous. L’horari podria veure’s modificat en funció de l’evolució de les recomanacions de les autoritats sanitàries.

  S’oferiran serveis d’atenció personal presencialment i telemàticament. Per accedir-hi caldrà demanar cita prèvia trucant al telèfon 938 80 5 111 o enviant un correu electrònic a info@centrelgtbibcn.org. Serà obligatori portar mascareta a l’interior de les instal·lacions.

  Per ara, el programa d’activitats culturals seguirà desenvolupant-se a través de les xarxes socials.

  Les entitats residents del Centre LGTBI podran tornar a oferir serveis presencials a partir del pròxim dilluns, sempre que segueixin les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries.

  Més informació

  Última actualització 19/06/2020

 • L’Oficina per la No Discriminació (OND) ha començat a oferir atenció presencial amb cita prèvia de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 hores.

  A més, continua acompanyant telefònicament i telemàticament les persones que pateixen qualsevol tipus de discriminació i les assessora jurídicament per denunciar aquestes situacions.

  Pots contactar amb l’oficina al telèfon 934 132 000 i a l'adreça electrònica ond@bcn.cat.

  Oficina per la No Discriminació Obre en una finestra nova

  Última actualització: 23/06/2020

 • Per complir el nou paquet de mesures de contenció davant de l’augment de casos de coronavirus, les biblioteques de Barcelona estaran obertes però amb una sèrie de restriccions d’accés als espais, que poden afectar la lliure circulació de les persones usuàries:

  • Els usuaris podran accedir a la col·lecció lliurement amb la finalitat d’emportar-se documents en préstec.
  • Caldrà que els usuaris s’identifiquin a l’entrada per romandre als espais habilitats per estudiar o treballar.
  • Només es podrà accedir als ordinadors d’ús públic amb reserva prèvia.
  • Per accedir a les activitats caldrà haver-hi fet inscripció prèvia.

  L’horari d’obertura per a tots els centres és de dilluns a dimecres, de 14.30 a 19.30 hores, i de dijous a dissabte, de 9.30 a 14.00 hores.

  Consulta de documents

  • Per garantir la quarantena de 48 hores que han de passar tots els documents, quan s’hagin consultat s’hauran de deixar a les taules i/o als carros senyalitzats específicament, i en cap cas no s’hauran de retornar a les prestatgeries.
  • Els diaris i les revistes no es podran consultar lliurement i s’hauran de demanar al personal de la biblioteca.

  Mesures de seguretat

  • És obligatori l’ús de mascareta a partir dels 6 anys, amb les excepcions establertes per les autoritats sanitàries.
  • També és obligatori el rentat de mans amb hidrogel i el manteniment de la distància de seguretat d’1,5 metres, tret del cas dels grups estables de convivència.
  • Cal respectar les indicacions d’aforament màxim. Els seients i els ordinadors que no es poden ocupar estaran senyalitzats.
  • Cal respectar la senyalització de les mesures de seguretat i les indicacions que faciliti el personal del centre.
  • Quan s’hi facin tallers, no es podrà compartir material amb altres usuaris.

  Devolució de préstecs

  Cal recordar que s’han prorrogat els terminis de devolució dels préstecs anteriors al tancament fins al 30 de setembre.

  Així mateix, pots accedir al servei de préstec de continguts digitals a través de l’eBiblio.

  Biblioteques de Barcelona obertes

  Biblioteques de Barcelona

  Última actualització: 29/07/2020

 • Les instal·lacions esportives municipals (els centres esportius municipals, les piscines descobertes i els equipaments esportius dels districtes) estan obertes i funcionen amb una limitació del 50% de la seva capacitat d’aforament, i seguint les indicacions dels plans sectorials del Procicat.

  Oficina de l’Esport de Barcelona

  L’Oficina de l’Esport de Barcelona ofereix un servei gratuït d’assessorament i formació en la gestió d’activitats i projectes a les entitats i les organitzacions esportives amb seu social a Barcelona.

  Es pot contactar amb l’oficina a través del correu electrònic assessoramentesportiu@bcn.cat o del telèfon 672 213 409.

  Guia de les instal·lacions esportives municipals

  Última actualització: 30/07/2020

 • Els museus i arxius municipals recuperen l’activitat i limiten l’aforament al 80% de la seva capacitat.

  A més, aquest estiu amplien la seva oferta amb activitats culturals per a tots els públics, des de visites guiades fins a projeccions de cinema o actuacions musicals.

  Els museus i arxius oberts són els següents:

  Es recomana reservar visita amb cita prèvia.

  Sales d’exposicions municipals

  La Capella i La Virreina Centre de la Imatge tornen a estar obertes.

  Espais segurs

  Amb l’objectiu de garantir la seguretat dels visitants, així com la del personal que hi treballa, la xarxa d’equipaments culturals municipals incorpora les mesures següents:

  • Visita amb control d’aforament: un terç de la capacitat habitual de l’espai.
  • Increment dels torns de neteja i desinfecció.
  • Limitació dels espais que poden ser visitats a cada centre.
  • Ús de mascareta obligatori i prohibició de tocar les vitrines. Caldrà mantenir la distància de seguretat entre les persones.
  • No es faran activitats de grup ni altres activitats culturals.
  • Retirada dels recursos interactius, les pantalles d’autoconsulta, els fullets i els fulls de consulta de les sales.
  • S’han instal·lat materials de protecció com ara mampares i senyalització de distàncies de seguretat en les cues i els mostradors d’atenció al públic.

  Altres museus i centres culturals de Barcelona oberts

   

  Última actualització 29/07/2020

 • L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) ofereix atenció presencial, només amb cita prèvia, de dilluns a divendres, de 10 a 13 hores. Paral·lelament, continua prestant els seus serveis a la ciutadania de manera telemàtica a través del web i del telèfon 010.

  Un cop emplenis aquest formulari, l’equip de l’OMIC contactarà amb tu per explicar-te quins tràmits i quina documentació són necessaris per fer una reclamació. Si el teu cas requereix atenció presencial, es concertaran un dia i una hora per a la cita. 

  L’OMIC és un servei municipal gratuït que té com a objectiu ajudar els ciutadans i ciutadanes de Barcelona, tant si són consumidors com comerciants o usuaris, a conèixer els seus drets i deures en temes de consum. 

  Oficina Municipal d’Informació al Consumidor

  Última actualització: 03/06/2020

 • A causa de l’augment de casos de coronavirus, Barcelona redueix un 15% l’aforament de les deu platges de la ciutat, que passen a tenir una ocupació màxima de 32.000 persones, en comptes de 38.000.

  Segueix estant permès banyar-se i prendre el sol, mantenint sempre la distància de seguretat d’1,5 metres amb les altres persones. També s’hi pot passejar i fer esport, seguint les recomanacions sanitàries.

  Control de l’aforament

  Per preservar la salut de tothom, s’estableixen mesures de control de l’aforament a totes les platges de la ciutat:

  • Càmeres i videosensors que donen informació en temps real sobre el volum de platja ocupada.
  • Tanques naturalitzades que delimiten el perímetre de les platges i diferents punts d’accés a la sorra.
  • Servei d’informació dels nivells d’ocupació a peu de platja i en línia.

  És important distribuir-se per tota la superfície de les platges i no concentrar-se a la zona de la vora del mar.

  Serveis a les platges

  Tot i la reducció d’aforament, el servei de salvament i socorrisme segueix funcionant (de 10.30 a 19.30 hores). També estan en funcionament les dutxes i els rentapeus, que s’han d’utilitzar de manera individual, i els lavabos públics.

  El Centre de la Platja resta obert per facilitar informació i atenció al públic, i algunes activitats amb reserva prèvia.

  La platja de gossos situada a la platja de Llevant està oberta amb un aforament limitat a 60 gossos per garantir la distància de seguretat necessària, i amb l’aplicació de les mateixes mesures de salut pública que a la resta de les platges. L’horari d’obertura és de 10:30 a 21 hores.

  Així mateix, segueixen obertes les guinguetes situades a les platges de la ciutat, amb les mesures de distanciament establertes.

  Bany assistit per a persones amb discapacitat

  També funciona el servei de bany assistit per a persones amb discapacitat a la platja de la Nova Icària i a la zona de banys del Fòrum. El servei estarà obert tots els dies de la setmana fins al 27 de setembre, amb un horari d’atenció al públic ampliat, d’11.00 a 15.00 hores  i de 16.00 a 19.00 hores. Per fer-ne ús, cal demanar cita prèvia.

  Per garantir les mesures sanitàries i de seguretat, el servei es prestarà sota la supervisió del personal tècnic però sense contacte directe, i es limitarà la capacitat de l’àrea de bany a quinze persones, amb una distància d’1,5 metres entre elles. Es recomana a les persones que facin ús del servei que vagin acompanyades de la persona cuidadora habitual.

  Esport

  Està permès l’esport, professional i no professional, a les platges. Per compatibilitzar els diferents usos (bany i esport), s’han habilitat tres zones per a la pràctica lliure de l’esport a les platges de la Nova Icària, el Bogatell i la Mar Bella, en horari de 10.00 a 18.00 hores.

  La resta de l’horari es pot fer esport lliurement a la platja.

  Es mantenen les pistes de voleibol per a l’ús autoritzat en cada moment.

  També es permet la pesca recreativa en superfície a l’espai habilitat a la platja del Bogatell entre les 18.00 i les 11.00 hores.

  Les àrees de jocs infantils resten obertes i es demana la màxima col·laboració de tota la ciutadania per al bon funcionament i l’ús adequat d’aquests espais.

  A més, des del 29 de juliol i per reforçar les mesures de contenció de la covid-19, es prohibeix l’ús de les àrees esportives de cal·listènia situades a l’espigó del Gas de la platja de la Barceloneta i a la platja de la Nova Mar Bella.

  Informació sobre el nivell d’ocupació de les platges

  El web de platges informa en temps real del nivell d’ocupació de cadascuna de les platges, amb un sistema de semàfors que indica si la concentració de gent és baixa, normal, alta o molt alta.

  Per evitar cues i aglomeracions, es recomana a tots els usuaris i usuàries consultar aquesta informació abans del desplaçament a la platja.

  Demanem a la ciutadania que presti atenció a les indicacions de la GUB i als avisos de la megafonia.

  Web de platges

  Última actualització 29/07/2020

 • Tots els parcs de la ciutat estan oberts al públic en l’horari habitual i per als usos previstos durant l’actual fase de recuperació de la normalitat.

  Cal mantenir la distància de seguretat d'1,5 metres amb les altres persones i utilitzar mascareta si no es pot mantenir aquesta distància.

  També estan obertes les àrees de joc infantil perquè les utilitzin els infants. Es recomana mantenir la distància de seguretat, usar mascareta quan les condicions ho requereixin i un rentat de mans freqüent.

  Així mateix, a partir del 30 de juny, tots els parcs que tenen accés amb porta de tancament tornen a obrir a partir de les 10.00 hores.

  Recomanacions per a l’ús dels parcs

  • Mantingues les mesures de distanciament amb la resta de persones usuàries del parc.
  • Fes servir les papereres dels parcs i tingués una cura especial a no deixar-hi deixalles. Així facilitaràs la tasca de neteja dels espais.
  • Porta el gos lligat en els espais verds, tret de les àrees d’esbarjo de gossos.

  A més, cal tenir en compte que durant aquestes setmanes de tancament algunes espècies d’ocells poden haver fet niu a llocs més accessibles del que és habitual. Respecta els nius de les aus i allunya-te’n tant com sigui possible per poder garantir i preservar la temporada de cria. La majoria de les aus urbanes i els seus nius estan protegits per la legislació vigent.

  Respecta també la vegetació tal com estigui perquè els equips municipals puguin acabar la tasca d’anàlisi abans d’intervenir-hi.

  Parcs i jardins

  Última actualització 29/06/2020

 • Les zones de joc infantil estan obertes i funcionen en l’horari habitual, també a les platges.

  Es demana la màxima col·laboració a tota la ciutadania per al bon funcionament i per a un ús adequat d’aquests espais:

  • L’ús està sotmès a la supervisió i autoresponsabilització de les persones adultes.
  • Recorda que l’ús de mascareta és obligatori a la via pública i en els espais a l’aire lliure per a totes les persones més grans de 6 anys.
  • Manté la distància física entre persones (mínim d’1,5 metres).
  • Renta’t les mans amb aigua i sabó o amb gel hidroalcohòlic abans i després d’utilitzar aquests espais.
  • Neteja les joguines que han portat els infants per jugar al parc.


  La neteja d’aquestes zones serà l’habitual. Es farà un cop al dia, amb la retirada de la sorra acumulada en els jocs, la neteja dels elements de joc i la retirada de residus que hi pugui haver a la zona.

  A més de les zones de joc infantils, també funcionen les àrees per a la gent gran i els circuits de salut i calistenia, amb les mateixes recomanacions que les zones infantils. La neteja i manteniment d’aquestes àrees es fa de la mateixa manera i amb la mateixa freqüència.

  Última actualització 29/07/2020

 • Els Encants Barcelona - Fira de Bellcaire tornen a estar oberts amb horari de 9.00 a 16.00 hores, els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes. 

  L’espai aplica les mesures d’higiene i prevenció recomanades per les autoritats sanitàries, i s’ha senyalitzat seguint aquestes recomanacions. També s’hi restringeix l’afluència al 50% per garantir les distàncies de seguretat.

  També funciona la subhasta, amb reducció del nombre de lots per dia (de 39 a 26) i l’ampliació dels dies de subhasta, que ara es fa tots els dies d’obertura del mercat, dissabtes inclosos. Per facilitar la distància de seguretat, s’ha limitat l’aforament a 70 persones.

  Recorda que és obligatori l’ús de mascareta si no és possible mantenir la distancia de seguretat d’1,5 metres amb les altres persones. per entrar al mercat.

  Mercat dels Encants

  Última actualització 29/07/2020

 • Com cada any els serveis de neteja de la ciutat es reforcen a l’estiu, i enguany s’adapten a les circumstàncies derivades de la covid-19, amb menys turisme i més veïns i veïnes fent ús de l’espai públic.

   

  El dispositiu està format per 61 equips, amb 106 persones operàries, i es farà una neteja més intensiva a les zones més concorregudes per la ciutadania, com places, parcs i espais verds. També es mantindran el repàs als entorns dels contenidors i la neteja amb aigua de punts sensibles.

  Algunes de les actuacions en zones prioritàries són:

  • Repàs dels entorns dels contenidors als districtes de l’Eixample, Gràcia, Horta-Guinardó i Sant Martí.
  • Increment de la neteja de les zones verdes del parc de la Ciutadella, els entorns del Park Güell, els jardins de Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Nou Barris i interiors d’illa com els de l’Eixample.
  • Reforç de la neteja a les places de Gràcia.
  • Increment de neteja amb aigua a Ciutat Vella.
  • Neteja amb aigua a pressió a les places d’Horta-Guinardó i Nou Barris.
  • Reforç de la neteja de la zona litoral i de la sorra de les platges.

  Última actualització: 27/07/2020

 • Tornen a funcionar els punts verds de recollida de residus que no es poden llençar als contenidors, tant els de barri com els mòbils i els de zona.

  Els horaris d'atenció al públic són els següents:

  • Punts verds de barri: oberts de dilluns a dissabte, de 9.00 a 14.00 hores i de 16.30 a 19.00 hores.
  • Punts verds de zona: oberts de dilluns a divendres, de 8.30 a 18.00 hores, i dissabte i diumenge oberts de 9.15 a 12.45 hores.
  • Punts verds mòbils: oberts de dilluns a dissabte, de 8.30 a 14 hores i de 16.30 a 19.15 hores.

  L’accés es farà de manera individual i amb l’obligatorietat de l’ús de mascareta sempre que no sigui possible mantenir la distància de seguretat d’1,5 metres.

  Última actualització: 19/06/2020

 • El servei de recollida de residus voluminosos torna a estar en funcionament a tots els barris de la ciutat.

  Recorda que cada carrer de Barcelona té assignat un dia de la setmana per baixar al carrer els mobles i estris domèstics vells. Pots consultar quin dia de recollida correspon al teu carrer en el portal de tràmits de l’Ajuntament o en el telèfon 010.

  Els mobles i trastos vells es poden baixar al carrer el dia assignat entre les 20.00 i les 22.00 hores. Han de deixar-se a la vorera, sense molestar el pas dels vianants i tant a prop com sigui possible de la calçada per no obstaculitzar la línia de la façana.

  En canvi, no es pot deixar runa, escombraries, roba, vidres ni electrodomèstics. Aquests residus de mida més gran es poden portar als punts verds de zona.

  De moment, no es restableix el servei de recollida de mobles i trastos vells a la porta de casa a petició.

  Recollida de residus domiciliaris

  Cercador de residus

  Última actualització 18/05/2020

 • A l’etapa de represa s’autoritza l’activitat regular als horts municipals per a persones més grans de 65 anys i als horts comunitaris autogestionats, seguint les mesures de seguretat establertes i evitant les aglomeracions.

  Si vas a un hort municipal o comunitari, segueix les recomanacions preventives següents:

  • No vagis a l’hort si tens símptomes com ara febre, malestar, tos o diarrea.
  • Evita que hi vagin els col·lectius de risc.
  • Renta’t les mans abans d’utilitzar les eines comunes, les claus de reg, les mànegues, els panys o cadenats d’accés, els compostadors, els lavabos o les piques.
  • Mantén la distància de seguretat d'1,5 metres amb les altres persones usuàries. Si no pots mantenir-la, utilitza mascareta. Utilitza-la també en els espais comuns.
  • Si fas servir guants, assegura’t de fer-ne un ús adequat.
  • Cada persona usuària ha de portar el seu sabó i eixugamans, i gel hidroalcohòlic si ho creu convenient.
  • Reforça la neteja dels espais i eines comuns.
  • Si l’hort té una tanca perimetral amb accés restringit, cal mantenir-la tancada per dins mentre s’hi treballa.

  Cal posar un cartell amb totes aquestes indicacions en un indret visible, a l’entrada de l’hort​.

  Última actualització 19/06/2020

 • Els cementiris de Barcelona estan oberts en l’horari habitual.  

  Totes les persones que accedeixin a les instal·lacions de Cementiris de Barcelona han de portar mascareta sempre que no sigui possible mantenir una distància física interpersonal de seguretat d’1,5 metres entre persones

  Des del 29 de juliol, es limita a un terç l’assistència a enterraments, incineracions i cerimònies de comiat.

  Els estris utilitzats per a la neteja de la sepultura s’han de llençar en bosses tancades hermèticament.

  Pel que fa a les oficines d’atenció a l’usuari dels cementiris, també obriran en l’horari habitual per fer qualsevol tràmit i amb un aforament màxim del 50%.

  Cementiris de Barcelona

  Última actualització 30/07/2020

 • El Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) ja ha reprès diversos serveis d’atenció als animals i els tràmits d’acollida i d’adopció.

  A l'etapa de represa s’amplien els horaris d’atenció al públic, l’aforament augmenta al 50% i es manté la distància mínima de seguretat. També es preveu que els voluntaris puguin reprendre les sortides amb els gossos del centre als espais de la ciutat.

  Les xifres es mantenen durant l’estat d’alarma

  El nombre d’animals de companyia abandonats s’ha mantingut durant l’estat d’alarma en comparació amb xifres d’anys anteriors.

  Recordem que si voleu incorporar un animal de companyia a casa vostra, cal que tingueu en consideració l’adopció abans que cap altra opció, ja que es tracta d’un acte de responsabilitat, solidaritat i humanitat. Un animal no és una joguina.

  Més informació

  Última actualització 19/06/2020

 • El Park Güell reprèn el seu funcionament habitual respectant totes les mesures higièniques i de protecció.

  El control d’accés es farà a tot el parc, alineant els dos àmbits regulats, el Park i la Zona Monumental, que sumen un total de 12 hectàrees. I l’aforament màxim permès es reduirà a la meitat, amb un flux màxim d’entrada de 1.400 persones per hora.

  Dins del parc s’han senyalitzat espais amb missatges sobre les mesures de seguretat que cal seguir i s’ha reforçat la presència de personal de vigilància. Es recomana l’ús de la mascareta.

  Accessos al Park

  S’han habilitat vuit accessos d’entrada, quatre de compartits entre ciutadania i visitants i quatre d'exclusius per a veïnat. I, per seguretat, un accés de sortida, situat a la porta monumental. L’objectiu és reduir la massificació de turisme i garantir la sostenibilitat del parc.

  Un espai obert als barcelonins

  Noves franges horàries d’ús exclusiu veïnal:

  • Bon dia Barcelona: 6.00 - 9.30 hores
  • Bon vespre Barcelona: 20.00 - 23.00 hores

  Les persones que tinguin el carnet Gaudir + tindran accés gratuït tot el dia i podran utilitzar qualsevol de les entrades del parc. A més, durant tot l’estiu, totes aquelles persones que tinguin el carnet de biblioteques de Barcelona també hi tindran accés lliure.

  A partir de la tardor, es posarà en funcionament una nova aplicació mòbil que permetrà un funcionament més fàcil, accessible i telemàtic per als nous registres.

  Un parc segur

  Per fer del Park Güell un espai segur, i tenint en compte el projecte BCN Safe City, s’ha iniciat el procés de certificació Global Safe Site amb la qualificació Excellence. El parc també rebrà el segell Safe Tourism Certified, per haver implantat amb èxit el sistema de protocol de seguretat i haver posat en marxa un sistema de prevenció de riscos contra la covid-19.

  Última actualització: 29/06/2020

 • El telefèric de Montjuïc està obert en l’horari habitual, que a l’estiu és d'11.00 a 19.00 hores, tots els dies de la setmana.

  L’emblemàtic transport per cable, inaugurat el 22 de juny de 1970, celebra enguany el seu 50è aniversari. Pots veure'n evolució en aquest vídeo commemoratiu

  Al telefèric de Montjuïc s’han incrementat i reforçat les mesures d’higiene i desinfecció de les cabines i de la resta d’instal·lacions. L’ús de mascareta és obligatori tant dins de les cabines com a la resta d’espais; es controla l’aforament d’usuaris i s’han instal·lat punts amb dispensadors de gel hidroalcohòlic, així com senyalització específica per al manteniment de la distància de seguretat.

  Per la seva banda, el funicular de Montjuïc funciona amb normalitat en l’horari habitual: els dies feiners de 7.30 a 22.00 hores, i dissabtes, diumenges i festius de 9.00 a 22.00 hores.

  Telefèric de Montjuïc

  Funicular de Montjuïc

  Última actualització: 24/07/2020

 • El Procicat (Pla territorial de protecció civil de Catalunya) ha autoritzat el Zoo, l’Anella Olímpica i el Parc del Fòrum perquè reprenguin l’activitat i reobrin les portes que van tancar el dia 17 de juliol davant les noves mesures decretades per la Generalitat a causa de l’augment de casos de covid-19 a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

  D’aquesta manera, el Procicat dona per bones les mesures de prevenció i seguretat preses en aquests espais d’oci urbà a l’aire lliure, que considera segurs per a tota la ciutadania i per als seus treballadors i treballadores, cosa que també avalen els certificats Global Safe Site Excellence i Safe Tourism Certified.

  Per la seva part, el Parc d’Atraccions Tibidabo encara no ha rebut resposta del Procicat, i ha de restar tancat fins que se’n resolgui la petició.

  Més informació 

  Última actualització: 27/07/2020

   

Activitats culturals autoritzades

Activitats culturals i d’espectacles públics extraordinàries o de caràcter temporal que han estat autoritzades per la Generalitat de Catalunya a petició de l’Ajuntament de Barcelona.

 • El Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT) ha autoritzat, en resposta a la sol·licitud feta per l’Ajuntament de Barcelona, la celebració de les activitats del Festival Grec 2020 perquè s’adequa als criteris de seguretat per contenir els brots de covid-19 establerts per la Generalitat de Catalunya el 17 de juliol.

  Recordem que el Festival Grec està celebrant una edició especial, adaptada a la situació generada per la covid-19.

  El Grec continua l’agost amb el Grec en Obert, que ofereix rutes i passejades literàries en família fins a final de mes.

  A més, al setembre s'inaugurarà De Grec a Grec, que durant la temporada 2020-2021 tornarà a programar en teatres i festivals els espectacles que s’han hagut d’ajornar.

  Última actualització 29/07/2020

 • El Pla territorial de protecció civil de Catalunya (PROCICAT), en resposta a la petició feta per l’Ajuntament de Barcelona, ha autoritzat la celebració de les activitats dels festivals Cruïlla XXS i Fes Pedralbes per la seva adequació als criteris de seguretat establerts per la Generalitat de Catalunya el 17 de juliol per a la contenció dels brots de covid-19.

  Pots consultar la programació dels festivals a les seves pàgines web.

  Cruïlla XXS

  Fes Pedralbes

  Última actualització: 22/07/2020

   

 • El cicle Música als Parcs, que aquest any compleix 25 anys, torna a l’agost. El PROCICAT autoritza l’edició abreujada del cicle, amb totes les mesures de seguretat vigents.

  L’aforament als concerts està limitat i cal reservar les entrades prèviament. 

  Tots els concerts comencen a les 20.30 h però, per evitar aglomeracions, l’acomodament es farà a partir de les 19.30 h.

  Consulta’n la programació.

  Més informació

  Última actualització: 31/07/2020

Comerç i consum local

 • Consulta les afectacions al comerç, l’hostaleria i la restauració derivades de les mesures especials de contenció de brots de covid-19 aprovades per la Generalitat de Catalunya.

  Comerç minorista i empreses de serveis

  L’activitat comercial s’ha de dur a terme evitant qualsevol aglomeració.

  Tant als espais tancats com als espais a l’aire lliure, la distància física de seguretat és d’1,5 m. L’aforament màxim permès és l’equivalent a 2,5 m2 de superfície per persona.

  Cal aplicar de manera rigorosa les mesures del Pla sectorial de comerç aprovat pel Procicat, que estableix les mesures higièniques, de prevenció i de seguretat per fer front a la covid-19.

  Puc desplaçar-me als comerços?

  Com a norma general, es recomana que la població s’estigui al seu domicili i que limiti la circulació per la via pública. Concretament, en l'àmbit comercial, es recomana que la sortida del domicili es realitzi solament per desplaçar-se a:

  • Entitats financeres, d’assegurances i de serveis similars.
  • Establiments comercials minoristes d’alimentació, begudes i matèries primeres.
  • Establiments comercials minoristes amb cita o avís previs, els quals han de complir les mesures de protecció i de seguretat establertes per les autoritats competents.

  Si no és que es tracta d’un servei essencial, una emergència o una situació crítica, les empreses no poden oferir cap servei que impliqui un contacte físic amb la clientela. I en el cas de les botigues, s’han de prioritzar les comandes telefòniques o en línia, o bé lliurar els productes a la porta del local.

  Hostaleria i restauració

  Els bars i restaurants han d’aplicar les normes següents:

  • Limitar al 50% l’aforament a l’interior dels locals.
  • Prohibir el consum a la barra.
  • Respectar la distància de 2 metres entre taules i grups de taules a les terrasses.
  • Prioritzar els serveis a domicili o comandes per emportar-se.

  A més, les activitats de restaurants, bars, terrasses, guinguetes i bars musicals han de tancar a les 00.00 hores. I queda suspesa l’obertura al públic de discoteques, sales de ball i sales de festa amb espectacle, així com totes les activitats musicals amb pistes de ball. Aquestes mesures tenen una durada de quinze dies a partir del 25 de juliol.

  Mesures d’higiene i seguretat

  Tots els establiments hauran d’incrementar les mesures de precaució i d’higiene a l’interior dels locals:

  • Netejar i desinfectar adequadament els centres de treball i garantir-ne la ventilació.
  • Posar a disposició dels treballadors aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics, per rentar-se les mans.
  • Garantir la distància de seguretat interpersonal mínima entre treballadors. I, en el cas que no sigui possible, proporcionar equips de protecció adequats.
  • Portar mascareta de manera obligatòria.
  • Adoptar mesures per evitar la coincidència massiva de persones, tant de treballadors com de clients o usuaris, durant les franges horàries en què es prevegi més afluència.
  • Potenciar l’ús del teletreball.

  Guia de les noves mesures especials [PDF]

  Última actualització 31/07/2020

 • Juntament amb el sector comercial, l’Ajuntament ha editat una guia de bones pràctiques, que recull el conjunt de recomanacions i mesures per fer la compra de manera més segura i responsable.

  Hi podreu trobar mesures generals de prevenció, així com d’higiene personal i de l’establiment i un reforç especial del servei de venda a distància i repartiment a domicili, amb una atenció preferent als col·lectius més vulnerables.

  I quan vagis a comprar cal que prenguis les mesures de seguretat següents:

  • Evita aglomeracions.
  • Respecta en tot moment la distància de seguretat (1,5 metres).
  • Fes cua a l’exterior de l’establiment sempre que sigui possible.
  • Als mercats, fes cua a les parades seguint les instruccions dels paradistes. Es recomana quatre o cinc persones per parada.
  • Actua amb seny i respecte cap als altres.
  • Si pots, evita anar a comprar amb infants o persones grans o amb problemes de salut.
  • Evita tocar-te la cara, els ulls i el nas, així com els aliments que no t’hagis de quedar.
  • Tan bon punt arribis a casa, renta’t les mans a consciència.
  • Comparteix aquests consells amb les persones del teu entorn.

  Distribució de 40.000 mascaretes als comerços

  A més, per facilitar que es compleixin les mesures de seguretat i prevenció, l’Ajuntament repartirà 40.000 mascaretes als treballadors i treballadores del sector comercial amb vista al procés de represa de l’activitat econòmica.

  La distribució entre el comerciants que són a peu de carrer es farà amb la col·laboració de les entitats de comerç, que han vehiculat la demanda de material dels diferents establiments.

  Bones pràctiques per fer més fàcil la compra segura [PDF]

  Guia per a la reobertura dels establiments de restauració​ [PDF]

  Última actualització 19/06/2020

  • Mercats municipals

   La cura de l’alimentació és molt important. Els mercats municipals de Barcelona garanteixen l’abastament de productes frescos. A més, per facilitar les compres des de casa i evitar desplaçaments, els mercats han fet un reforç dels serveis a domicili i de venda en línia.

   En alguns casos, els mercats fins i tot han habilitat serveis gratuïts o per a persones grans i faciliten així l’accés global als productes necessaris.

   Serveis a domicili i venda en línia dels Mercats de Barcelona

  • La pagesia també t’alimenta

   Durant aquests dies, la petita pagesia treballa per garantir l'abastiment alimentari, i ens proveeix d’aliments sans i de qualitat.

   Llista de pagesia que fa venda a domicili

   Mercats de pagès als barris

  • Vols saber quins comerços et porten la compra?

   A Barcelona, molts comerços tenen botiga en línia i servei a domicili perquè puguis fer la compra des de casa. Fent clic a la fitxa de cada comerç del mapa de botigues obertes a Barcelona pots veure quins tenen aquest servei disponible.

   Mapa de botigues obertes a Barcelona

  • Mercabarna garanteix l’abastiment d’aliments frescos

   També durant l’etapa de recuperació de la normalitat, les treballadores i els treballadors de les empreses dels mercats centrals de fruites i hortalisses i del peix segueixen abastint d’aliments frescos mercats municipals, supermercats i altres establiments de comerç alimentari de proximitat.

   Mercabarna

  Última actualització 19/06/2020

 • Davant l’augment de les compres en línia és recomanable que si compres en línia segueixis les recomanacions següents:

  • Compra en llocs web coneguts prèviament o amb bones referències. També recorda confirmar que la pàgina inclogui la identitat de l’empresa venedora i les dades de contacte.
  • Comprova que el web indica les característiques del producte o servei, el preu i el cost del transport, la forma de pagament i la modalitat de lliurament.
  • Verifica que no s’inclouen opcions premarcades que impliquin despeses addicionals.
  • Guarda el missatge de la confirmació de compra i, un cop arribi el producte, guarda’n també la factura.
  • Dret de desistiment. Pots retornar la teva compra durant els 14 dies des de la seva recepció, però recorda que, mentre duri l’estat d’alarma, s’interrompen els terminis per a la devolució dels productes.
  • En cas de disconformitat, adreça primer la teva reclamació a l’empresa venedora. Si no reps resposta en el termini de 30 dies, o bé la resposta no és satisfactòria, pots contactar amb l’Oficina Municipal d’Informació a les Persones Consumidores (OMIC) per fer-ne la reclamació.

  Última actualització 19/06/2020

 • L’alimentació sostenible és beneficiosa per als ciutadans i ciutadanes perquè assegura l’accés a aliments segurs i saludables a tothom, també a les persones més vulnerables. Per als territoris, perquè promou les economies locals, vincula l’entorn rural i urbà, fa valer les feines relacionades amb el cicle alimentari i celebra la diversitat de cultures alimentàries. Per al planeta, perquè conserva i regenera els recursos limitats del planeta, lluita contra la crisi climàtica, assegura el benestar animal i fomenta la biodiversitat.

  Com puc tenir una alimentació sostenible?

  • Compra productes de proximitat, de temporada i respectuosos amb el medi ambient: ecològics, agroecològics i de pesca sostenible.
  •  Menja menys carn i derivats, però de millor qualitat. Aposta per la qualitat.
  •  Prioritza aliments frescos i diversos, i evita productes ultraprocessats.
  • Fixa’t en les condicions laborals de qui produeix els aliments i mira si la marca fomenta el comerç amb justícia.
  • Redueix el malbaratament alimentari i l’ús d’envasos, sobretot plàstics.
  • Mira les etiquetes, informa’t sobre els productes, parla’n, participa i empodera’t!

  Economia social i solidària

  Alimentació sostenible a Barcelona

  Última actualització 26/05/2020

 • El consumidor post-covid-19 serà més ètic i més digital, segons l’estudi Impacte de la crisi covid-19 en els hàbits de consum a Catalunya en el postconfinament, que ha presentat l’Agència Catalana del Consum (ACC).

  L’informe assenyala que la crisi ha accelerat tendències de consum com la preferència creixent pels comerços locals i socialment responsables i per la compra de productes saludables de manera conscient i una reducció clara del malbaratament d’aliments. Alhora es detecta una aposta per la incorporació de la digitalització en molts dels aspectes quotidians de la vida. 

  Alguns dels comportaments nascuts a conseqüència de la covid-19 són l’exigència del consumidor d’un consum segur o l’aparició de la compra de pànic, actituds que, segons l’estudi, s’aniran refredant a mesura que s’avanci cap a la nova normalitat. 

  També hi ha un canvi d’hàbits de consum a causa del teletreball, relacionat amb el fet d’estar més a casa i que afecta el tipus de compres i consums, els horaris o la mobilitat.

  Més informació 

  Última actualització: 16/07/2020

Anar al principi