Vés al contingut

Suport emocional

Afrontem una etapa complexa i plena de reptes, també a nivell emocional.

Les conseqüències de la crisi de la covid-19 (de salut, socials, econòmiques…) i les incerteses respecte al futur poden afectar la nostra salut emocional i mental. Molts ciutadans i ciutadanes viuen moments d’angoixa, de por o de soledat.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ha posat en marxa un pla de xoc de salut mental per abordar el patiment psicològic derivat de la covid-19.

Consulta en aquesta pàgina els serveis gratuïts que posem al teu abast si necessites suport emocional o psicològic a causa dels fets que estem vivint.

 • A hores d’ara, molts de nosaltres ens sentim cansats. Davant de la situació de crisi, podem viure de manera més intensa sentiments com l’estrès, la incertesa, la por o l’angoixa, a banda de poder haver patit la pèrdua d’una persona estimada. O de la feina. O de patir qualsevol altra situació difícil a causa de la pandèmia.

  Per als ciutadans i ciutadanes que ho necessitin, l’Ajuntament posa en marxa els grups de suport emocional i d’acompanyament del dol, amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC).

  Grups de suport emocional

  Els organitzen les cinc oficines de suport de tramitació d’ajudes del Pla de barris situades als districtes de Nou Barris, Ciutat Vella, Sant Andreu i Sant Martí.

  Tenen un format presencial i obert, sota el guiatge d’una psicòloga. A causa de les mesures restrictives actuals, el nombre de persones que hi participin serà de sis com a màxim, amb la previsió que es pugui duplicar un cop la situació sanitària millori.

  Les trobades ja s'han iniciat als districtes de Nou Barris, Sant Martí, Sant Andreu i Ciutat Vella, amb la intenció que es vagin estenent a d’altres indrets de la ciutat.

  Grups d’acompanyament del dol

  Consisteixen en deu sessions de dues hores cadascuna, per tractar i compartir l’experiència del dol i la pèrdua d’una persona estimada. Estan coordinades per un psicòleg o psicòloga expert en la matèria i es porten a terme en diferents biblioteques de la ciutat.

  Pots demanar més informació i inscriure't al telèfon 934 132 121 o o bé escriure a barcelona.cuida@bcn.cat. La inscripció als grups de suport és gratuïta, però es demana compromís d’assistència a les sessions.

  Recomanacions per afrontar la mort d’una persona estimada durant la covid-19 

  Última actualització: 03/03/2021

 • Si necessites suport emocional o psicològic a causa dels fets que estem vivint, pots trucar al Telèfon de l’Esperança (servei de 24 hores): 682 900 500

  També estan disponibles els telèfons següents per a col·lectius específics:

  • Professionals de serveis essencials: 935 678 856 (de 9.00 a 22.00 h, de dilluns a diumenge)
  • Professionals autònoms: 900 505 805 (de 6.00 a 24.00 h, de dilluns a diumenge). Clau d’accés: AUTONOMS2020
  • Treballadores de la llar i de les cures: 900 505 805 (de 6.00 a 24.00 h, de dilluns a diumenge). Clau d’accés: DOMICILIO2020

  Última actualització 17/12/2020

 • El suïcidi ja és la primera causa de mort entre els homes de 15 a 44 anys a la ciutat, i la segona causa entre les dones, després del càncer de mama.

  • Telèfon gratuït de prevenció del suïcidi, 900 925 555 (funciona les 24 hores del dia tots els dies de l’any). Atén totes les trucades en cas que es presentin idees o conductes suïcides. També atén els familiars o l’entorn social de les persones que expressin aquestes idees o comportaments.
  • Punt d’atenció a la prevenció del suïcidi. Atén i ofereix suport als familiars, les amistats i l’entorn laboral de les persones amb risc de suïcidi. El servei està situat a l’espai Barcelona Cuida i el telèfon d’atenció és el 934 132 121.

  Estratègia de prevenció del suïcidi

  Última actualització 22/12/2020

 • Konsulta’m

  Pots adreçar-te a aquest servei si necessites suport psicològic i tens entre 12 i 22 anys. No cal cita prèvia. 

  També ofereix assessorament a famílies, professionals, entitats i organitzacions que treballin amb aquests grups d’edat.

  Konsulta’m. Punts d'atenció i horaris de contacte

   

  Servei per a Adolescents i Famílies (SAIF)

  Pots posar-te en contacte amb el servei d’escolta i acompanyament per a joves de 12 a 20 anys “Aquí t’escoltem” i amb el Centre per a Famílies amb Adolescents al telèfon 932 563 560.

  Si ho prefereixes, també pots trucar-hi o rebre atenció individual i confidencial d’ambdós serveis a través dels seus canals específics habituals.

  Última actualització: 07/01/2022

 • Konsulta’m +22

  Nou servei gratuït de suport psicològic per a persones de més de 22 anys, que ha entrat en funcionament als districtes de Sant Martí i Sant Andreu.

  Es preveu que s’ampliï a Nou Barris, Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella durant el primer trimestre de l’any.

  Més informació

  Última actualització: 07/01/2022

 • Cabàs Emocional és un web amb recursos i recomanacions per ajudar-te a afrontar les dificultats vitals i tenir cura del teu benestar emocional. Proporciona eines per reconèixer les emocions i com tractar-les, i instruments per ajudar a persones properes a tu que es trobin en situació de crisi.

  El web inclou una programació d’activitats en línia i recursos digitals (documents, guies, vídeos o àudios) per abordar els malestars psíquics més comuns, com ara l’angoixa, l’estrès, les dificultats en les relacions, els problemes d’insomni o la tristesa profunda.

  Hi trobaràs informació per tractar les situacions següents:

  • El dol i la pèrdua de persones estimades.
  • Les situacions de sobrecàrrega per la cura o la convivència continuada amb persones malaltes o dependents.
  • Les situacions d’aïllament físic prolongat.
  • El malestar per la pèrdua de llocs de treball i d'ingressos.
  • Els sentiments de pèrdua d’oportunitats.
  • L’angoixa per un futur incert.
  • I també eines per a pares i mares d’infants o adolescents que vulguin millorar les seves capacitats.

  Cabàs Emocional

  Última actualització: 30/12/2020

 • La soledat no desitjada és un fenomen global que afecta les societats actuals, i que s’ha vist agreujat arran de la pandèmia. A Barcelona, el col·lectiu més afectat són els adolescents i joves d’entre 16 i 24 anys, com va quedar reflectit en l’Enquesta Òmnibus del 2020, que xifra en un 26,5% el percentatge de joves que s’han sentit sovint o alguna vegada sols, per sobre dels adults i la gent gran.

  En aquest context s’ha editat una guia perquè les persones professionals relacionades amb els i les adolescents i joves tinguin una eina pràctica i accessible de consulta i orientació davant aquestes experiències de soledat.

  Guia per a la prevenció, detecció i acompanyament d’adolescents i joves en situacions de soledat

  Última actualització: 06/10/2021

 • Aquestes guies ofereixen eines pràctiques als monitors i monitores d’activitats de lleure i esport amb infants, adolescents i joves, per fer front a les circumstàncies especials causades per la covid-19.

  Pots consultar les guies aquí:

  Última actualització: 30/12/2020
   

 • L’Organització Mundial de la Salut considera la soledat com una de les grans pandèmies del segle XXI. Les dades demostren que el sentiment de soledat afecta tots els perfils socials, edats i gèneres, un fenomen que es produeix especialment a les grans ciutats i que s’ha vist agreujat arran de la covid-19.

  L’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030 vol contribuir a pal·liar la soledat no desitjada de tota la ciutadania de Barcelona, amb una setantena d’iniciatives que se sumen als 268 programes i serveis que ja hi ha en actiu a la ciutat.

  Barcelona contra la soledat

  Observatori Municipal de la Soledat

  Última actualització: 15/10/2021

 • L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un pla de xoc en salut mental per abordar el patiment psicològic derivat de la covid-19.

  Els destinataris prioritaris són els col·lectius que estan patint especialment l’impacte de la crisi: els infants i els adolescents; les persones cuidadores que han assumit una sobrecàrrega important; les persones grans i les persones amb problemes de salut mental.

  Última actualització 25/05/2021

 • Anterior
Anar al principi