Vés al contingut

Vacuna contra la covid-19

Quan em podré vacunar?

 • La campanya de vacunació va començar el desembre del 2020 i consta de diferents fases que avancen progressivament segons les característiques de les vacunes i les dosis disponibles. A hores d’ara, s’estan administrant tres vacunes: la de Pfizer/BioNTech, la de Moderna/Lonza i la d’Oxford/AstraZeneca.

  En la primera fase s’han vacunat les persones que viuen en residències de gent gran, les professionals de l’àmbit sanitari i sociosanitari i les persones amb grans dependències.

  Actualment s’està vacunant tota la població a partir dels 70 anys.

  La vacuna d’AstraZeneca s'està administrant a persones d'entre 60 i 69 anys sense patologia prèvia, també a les que pertanyen a determinats serveis essencials, com ara bombers, cossos de seguretat o personal docent i farmacèutic.

  Més endavant, a mesura que hi hagi més vacunes, s’anirà vacunant la resta de la població.

  Canal Salut. Campanya de vacunació contra la covid-19

  Última actualització: 15/04/2021

 • Sí, la vacuna contra la covid-19 és gratuïta i la vacunació és voluntària.

  Agència de Salut Pública. Preguntes i respostes sobre la covid-19

  Última actualització: 18/03/2021

 • S’ha iniciat la campanya de vacunació per a les persones d’entre 60 i 69 anys amb la vacuna d’AstraZeneca. Es donarà prioritat a les persones en situació de risc.

  Si teniu entre 60 i 69 anys, al llarg de les setmanes vinents rebreu un missatge de text (SMS) que us redirigirà a una aplicació perquè pugueu reservar hora, dia i lloc per vacunar-se. 

  També podeu demanar cita per vacunar-vos al web vacunacovid.catsalut.gencat.cat

  En el moment de la vacunació, cal presentar la targeta sanitària o, o, si no se’n té, el DNI, NIE o passaport, i també l'SMS del justificant de la programació de la cita.

  Convocatòria de vacunació per a persones nascudes entre els anys 1952 i 1961

  Última actualització 15/04/2021

 • S’ha iniciat la campanya de vacunació per a les persones d’entre 70 i 79 anys amb les vacunes de Pfizer i de Moderna.

  Si formeu part d’aquesta franja d’edat, el vostre centre d’atenció primària (CAP) us comunicarà el dia, l’hora i el lloc per vacunar-vos.

  En el moment de la vacunació, cal presentar la targeta sanitària o, si no se’n té, el DNI, NIE o passaport.

  Convocatòria de vacunació per a persones nascudes entre els anys 1942 i 1951

  Última actualització: 15/04/2021

 • Si teniu 80 anys o més, el vostre Centre d’Atenció Primària (CAP) us comunicarà el dia, l’hora i el lloc per vacunar-vos. 

  En el moment de la vacunació, s'ha de presentar la targeta sanitària o, o, si no se’n té, el DNI, NIE o passaport.

  Convocatòria de vacunació per a persones nascudes abans de l'any 1941

  Última actualització: 15/04/2021

 • Si vas rebre la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca i tens menys de 60 anys, es posaran en contacte amb tu més endavant per informar-te de com continuarà el teu procés de vacunació.

  La vacuna d’AstraZeneca s’està administrant als professionals essencials següents:

  • Fisioterapeutes, farmacèutics i auxiliars d’oficina de farmàcia, psicòlegs clínics, terapeutes ocupacionals, òptics, optometristes, protètics dentals, logopedes, veterinaris, nutricionistes, podòlegs i estudiants de la salut. 
  • Personal dels centres educatius. 
  • Mossos d’Esquadra, policia local, Guàrdia Urbana, bombers, Protecció Civil, professionals del Servei d’Assistència Domiciliària i professionals de Serveis Penitenciaris.

  Poden vacunar-se les persones que hagin nascut entre el 1956 i el 1961, no pateixin cap patologia o risc i no hagin passat la covid-19 en els darrers sis mesos.

  Convocatòria de vacunació per a professionals essencials  

  Última actualització: 15/04/2021

 • Continua la vacunació de les persones dependents que requereixin ajut d’altres persones per desenvolupar la seva vida.

  Si formeu part d'aquest col·lectiu, els equips d’atenció primària (EAP) us comunicaran el dia, l’hora i el lloc de la vacunació. També es vacuna les persones cuidadores.

  En el moment de la vacunació, s'ha de presentar la targeta sanitària o, si no se’n té, el DNI, NIE o passaport.

  Convocatòria de vacunació per a persones dependents

  Última actualització: 18/03/2021

 • Des del 16 de febrer, s’està vacunant les persones trasplantades i les que estan en llista d'espera per a un trasplantament.

  Si formeu part d’aquest col·lectiu, us citaran des del centre hospitalari on se us atén habitualment, preferentment per telèfon. La vacunació tindrà lloc al mateix centre.

  En el moment de la vacunació, s'ha de presentar la targeta sanitària o, si no se’n té, el DNI, NIE o passaport.

  Convocatòria de vacunació per a persones trasplantades

  Última actualització: 18/03/2021

 • La Generalitat ha creat un registre perquè les persones desplaçades residents a Catalunya i que no tinguin targeta sanitària es puguin vacunar contra la covid-19.

  Al registre s’ha de facilitar les dades personals bàsiques i un telèfon de contacte.

  Identificació per a la vacunació contra la covid-19 de les persones desplaçades residents a Catalunya sense targeta sanitària individual (TSI)

  Última actualització: 08/04/2021

Un cop m’he vacunat

 • Sí. Vacunar-se no exclou seguir les mesures de prevenció davant la covid-19: mascareta, distància de seguretat, rentat de mans i ventilació. Fins a nou avís, i amb l’objectiu de crear immunitat de grup, les persones vacunades han de respectar les mesures preventives per fer front al virus i continuar-les aplicant.

  Canal Salut. Interacció social

  Última actualització: 18/03/2021

 • La vacuna es registra en la història clínica de cada pacient, que es pot consultar al portal La Meva Salut. Aquí podeu imprimir un justificant amb totes les vacunacions rebudes, incloent-hi la de la covid-19.

  Canal Salut. Campanya de vacunació contra la covid-19

  Última actualització: 18/03/2021

Preguntes i respostes sobre les vacunes

 • Les vacunes contra la covid-19 han estat aprovades per les agències reguladores i compleixen les dues característiques fonamentals que en permeten l’aplicació i la distribució: seguretat i eficàcia.

  Davant l’emergència sanitària s’ha aprofitat la investigació anterior en vacunes d’altres coronavirus, s’ha fet molta inversió econòmica i s’han superposat algunes fases de l’estudi. Per exemple, s’ha començat a produir la vacuna mentre es feien els últims assaigs d’efectivitat. Per això, el procés de desenvolupament ha estat més ràpid. Tot i això, les vacunes aprovades per les agències reguladores de medicaments han passat per les mateixes fases d’investigació i seguretat que qualsevol altre fàrmac.

  Canal Salut. Investigació i seguretat

  Última actualització: 18/03/2021

 • Com tots els medicaments, les vacunes poden tenir efectes secundaris. Els més freqüents en algunes persones vacunades contra la covid-19 són dolor al braç on s’ha administrat la vacuna, fatiga, mal de cap, nàusees i febrícula. Aquests símptomes són lleus i solen durar pocs dies.

  Tal com es fa amb la resta de vacunes i medicaments, després de l’aprovació per part dels organismes reguladors (EMA i AEMPS), es continua vigilant-ne la seguretat.

  Per aquest motiu és important notificar al professional sanitari de referència qualsevol efecte advers o no desitjat.

  Canal Salut. Preguntes freqüents sobre seguretat i possibles efectes adversos

  Agència de Salut Pública. Preguntes i respostes sobre la covid-19

  Última actualització: 18/03/2021

 • Les vacunes estan contraindicades en els casos següents:

  • Persones que hagin presentat una reacció d’hipersensibilitat (tipus anafilàctic) o una reacció al·lèrgica immediata de qualsevol gravetat a una dosi prèvia de vacuna contra la covid-19 o a algun dels seus components.
  • Persones amb antecedents de reaccions al·lèrgiques greus. Els equips mèdics han de valorar la situació segons les condicions de risc que presentin.

  No obstant això, qualsevol al·lèrgia s’ha de comunicar al personal mèdic que administra la vacuna.

  Canal Salut. Pla de vacunació i priorització de la ciutadania

  Canal Salut. Les vacunes contra la covid-19

  Última actualització: 18/03/2021

 • Actualment s’estan utilitzant vacunes fonamentades en tecnologies relativament recents com les que es basen en vectors virals o en material genètic. També hi ha vacunes que fan servir tecnologies clàssiques en vacunes (per exemple, virus atenuats, virus inactivats o basades en proteïnes).

  Totes les vacunes estan passant per tots els processos d’investigació i seguretat per ser aprovades per les agències reguladores, com l’Agència Europea del Medicament (EMA).

  En concret, a Catalunya les vacunes que s’estan administrant són les produïdes per Pfizer/BioNTech (aprovada el desembre del 2020), la de Moderna/Lonza (que va ser aprovada el gener del 2021), i la d’Oxford/AstraZeneca (aprovada el febrer del 2021).

  Canal Salut. Les vacunes contra la covid-19

  Canal Salut. Campanya de vacunació i vacunes.

  Última actualització: 18/03/2021

   

 • Sí, les tres vacunes autoritzades a Europa donen protecció contra les variants més freqüents al territori europeu.

  Es pot trobar més informació al web de l’Agència Europea del Medicament (EMA):

  Adapting COVID-19 vaccines to SARS-CoV-2 variants: guidance for vaccine manufacturers 

  Agència de Salut Pública. Preguntes i respostes sobre la covid-19

  Última actualització: 18/03/2021

 • Ara per ara es desconeix quant durarà la immunitat de les vacunes. S’estan fent seguiments per avaluar l’eficàcia de les diverses vacunes a tot el món durant més temps.

  Tot i que ja s’hagi iniciat la vacunació, cal mantenir les recomanacions actuals (mascareta, rentat de mans, distància entre persones i ventilació) fins que s’aconsegueixi una immunitat comunitària.

  Agència de Salut Pública. Preguntes i respostes sobre la covid-19

  Última actualització: 18/03/2021

Preguntes i respostes sobre la vacunació

Anar al principi