Skip to main content
Tornar enrere

Barcelona impulsa 2.000 actuacions de millora de l’espai públic

Es tracta de l’última fase del Pla Cuidem Barcelona, que ja ha arribat al 70% d’execució i que es continuarà desplegant aquest 2023 centrat en les millores de l’espai públic.

..
21/03/2023 - 08:58 h - Medi ambient i sostenibilitat Ecologia Urbana

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un total de 2.000 actuacions de millora de l’espai públic aquest 2023 amb intervencions als 10 districtes de la ciutat. Es tracta de la part final del desplegament del pla Cuidem Barcelona, iniciat a finals de l’any 2021 i pensat per desplegar-se durant dos anys. Ara mateix el grau d’execució del pla és del 70%.

En total s’haurà fet una inversió de 70 milions d’euros per millorar diferents àmbits a places i carrers amb actuacions de renovació de la pavimentació, rehabilitació o canvi del mobiliari urbà, millora de la xarxa de clavegueram, en l’enllumenat i altres qüestions de manteniment general. A més, s’han realitzat 74 actuacions de manteniment integral a tots els districtes, s’han netejat més de 300.000 m2 de pintades i s’ha reforçat el Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes de l’Agència de Salut Pública de Barcelona.

Aquestes actuacions s’han definit a través d’un procés de treball realitzat amb el veïnat, treballat tant als consells de barri com a través de les passejades pel territori amb l’equip tècnic i els veïns i les veïnes.

En el marc de les actuacions a l’espai públic actualment s’està realitzant una intervenció al carrer d’Escudellers que consisteix en la millora de la pavimentació, la base i els elements de drenatge superficial, per garantir la seguretat i l’accessibilitat dels vianants. Els treballs es realitzen per fases per poder mantenir la quotidianitat de l’activitat econòmica i social de la zona. La reposició dels elements és completa als trams del carrer d’Escudellers amb la plaça de George Orwell i amb la plaça del Teatre i s’executa una reposició parcial dels elements malmesos en la resta del carrer. La finalització de les obres està prevista per la primera quinzena d’abril.

Millora del clavegueram

Cuidem Barcelona també ha actuat per millorar el confort a l’espai públic i reduir les olors. Per això s’ha reforçat la renovació de la xarxa de clavegueram amb una inversió extra prevista de més de 2 milions d’euros entre l’any passat i aquest 2023. Les obres tenen com a finalitat la millora del funcionament de la xarxa i conseqüentment la reducció de l’emissió d’olors de forma permanent.

L’any passat ja es van realitzar intervencions destacades al carrer Atlàntida a la Barceloneta i al carrer Marià Aguiló i passatge Rovira, al Poblenou. Entre les actuacions previstes aquest any destaca especialment la que es portarà a terme al carrer de Vallcivera, a Ciutat Meridiana, i l’avinguda Vallbona amb la construcció d’un col·lector nou de desguàs de 400 metres.

La xarxa de clavegueram de Barcelona té actualment una longitud de 1.669 quilòmetres. Des de l’any passat ja s’han rehabilitat més de 4 quilòmetres de xarxa i se n’han construït 5,2 quilòmetres nous. Entre les actuacions destacades hi ha la finalització de la primera fase d’ampliació del col·lector de la Diagonal entre el passeig de Sant Joan i el carrer Girona.

Monitoritzar les actuacions

El pla Cuidem Barcelona, previst per a dos anys, es va posar en marxa a finals de l’any 2021, just al final de la pandèmia, per dur a terme actuacions urgents i d’alta intensitat i poder donar resposta als nous usos de l’espai públic per part de la ciutadania.

Durant el 2022, es van dissenyar els plans de manteniment de cada barri de la ciutat conjuntament amb el veïnat. Un total de 2.000 actuacions a carrers i places que se sumen a desplegament del nou contracte de neteja, que també ha anat incorporant millores a l’espai públic. Es tracta d’un esforç de ciutat sense precedents per adaptar cada barri a les necessitat de veïns i veïnes i, alhora, fomentar la coresponsabilitat en el manteniment de l’espai públic.

Ara, amb els plans d’actuació ben avançats, es posa en marxa també un visor d’actuacions al web.

El visor d’actuacions és una nova eina que permet fer el seguiment d’aquestes accions de manteniment que es desenvolupen a tots els districtes i barris de la ciutat en el període 2022-2023. Aquestes accions de manteniment específiques no representen la globalitat del manteniment a l’espai públic sinó que són actuacions que s’han desplegat a partir del procés de construcció col•lectiva. És una eina interactiva i visual que combina la publicació en format mapa amb un informe dinàmic que facilita el seguiment de totes les actuacions. El contingut s’actualitza mensualment.