Skip to main content
Tornar enrere

Noves ones al barri de La Prospe

L'escola Prosperitat posa en marxa una ràdio comunitària

Noves ones al barri de La Prospe
21/07/2022 - 12:18 h

L’estiu és sol i descans, però també és temps de preparació del nou curs escolar. Per això al barri de La Prospe estan de doble estrena. El proper serà el primer curs del nou institut escola El Molí, fruit de la fusió de l’escola Prosperitat i l’institut Galileo Galilei. I serà en aquest nou centre on es desenvoluparà Radioactiva, una ràdio comunitària, llavor plantada per l’escola Prosperitat. Un regal per a tothom.

Radioactiva neix amb vocació de servei per tot el barri. I és també la primera pedra simbòlica de construcció conjunta -el primer projecte comú- entre els vells centres Prosperitat i Galileo Galilei que es transformaran en l’institut escola El Molí. Va ser l’escola Prosperitat qui va apostar i desplegar aquest projecte al llarg del passat curs 2021-22, amb tallers de formació pel professorat, amb hores de reunió, preparació i aterratge a les aules.

“Vam decidir posar en marxa aquest projecte transversal entre diferents cursos, que va implicar la trobada d’alumnes, mestres i famílies. Però, és clar, som una escola, i la ràdio té un objectiu pedagògic: fer comunitat amb el barri i millorar l’ús i el coneixement de la llengua catalana entre l’alumnat i el barri” explica Pilar Autonell, directora de l’escola Prosperitat. És una bona idea, perquè “a la ràdio es practica l’expressió oral i escrita, la lectura, la dicció… Es treballa la lingüística en la preparació de guions, o en la seva la locució, i això també és un aprenentatge”, diu la Natàlia Fuster, cap d’Estudis de l’escola.

Després de mesos de preparació, finalment el passat dilluns 27 de juny es va emetre el programa pilot de Radioactiva. A la flamant nova ràdio es va sentir el fil invisible de petites històries, sons i música. I va ser emocionant.

“Bon dia des de Ràdio Radioactiva!!” van ser les primeres paraules a les ones radiofòniques de La Prospe. Uns segons abans, una quinzena de persones a l’estudi van callar -quasi aguantant la respiració- mentre algú deia en veu molt baixa: “recorda, el volum del teu auricular és aquí!”. Després, a les ones plenes de somriures en silenci, es van escoltar tota mena de veus: de professores i professors, de mares i pares i d’alumnes d’Infantil i de Primària. Alguns explicaven una obra de teatre representada a l’escola, altres donaven consells sobre l’alimentació al menjador, i un altre grup donava pas a la secció de notícies relacionades amb l’escola i el barri. Tot molt ben travat, amb talls de cançons com Amigos para siempre, de Los Manolos, Pass the Dutchie, de Musical Youth, o Nyam Nyam, bon profit, del grup Ambauka.

Construcció comunitària
“Aquesta ràdio és una infraestructura tècnica i social a la vegada. El que intentem fer és redissenyar, dinamitzar i potenciar de les relacions entre comunitats”, declara Efraín Foglia, membre de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB). “Oferim a l’escola formació, suport i acompanyament en temes tècnics i metodològics. I tot això ho desenvolupem fent ecologia de mitjans, reciclant”, continua. Efectivament, d’un cop d’ull a l’espai de la ràdio veiem que al projecte Radioactiva s’aprofita tot: l’emissió es fa en una vella aula de l’escola transformada en estudi radiofònic, amb cadires escolars, antics armaris reconvertits en bancs per seure, i un equip radiofònic construït en fusta sobre rodes, per poder funcionar també com unitat mòbil.

L’objectiu del projecte -impulsat pel programa educatiu i cultural Caixa d’Eines, de Pla de Barris- és introduir la ràdio al currículum del nou institut escola. És un projecte de construcció comunitària, una construcció física i simbòlica. “Quan arribi setembre, l’alumnat acabarà de transformar l’estudi, de forma material i també mental: assistiran a tallers per insonoritzar l’estudi, aprendran a enganxar panels d’insonorització a les parets, i també cosiran coixins per seure. Volem que facin seu tant l’estudi com el projecte mateix”, reflexiona Efraín.

Radioactiva vol convertir-se en un mitjà de comunicació que dinamitzi la difusió de continguts dels residents, els esdeveniments i les comunitats vinculades a l’Escola Prosperitat, i els projectes culturals, socials i comunitaris de tot el barri. Vol ser un recurs compartit amb la participació de centres educatius, veïnat, col·lectius, associacions del barri.

Radioactiva, la Ràdio Escolar Comunitària de la Prosperitat (RECIP) és un nou projecte de Caixa d’Eines, del programa Pla de Barris. Radioactiva es realitza amb la col·laboració de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona (XRCB).