Abelles del Clot

Fitxa tècnica

Descripció

Abelles del Clot

Construides el 2013 pel Taller Sarandaca

Les Abelles del Clot és una comparsa formada per quatre peces de trets simpàtics: dues es porten com a capgrossos i dues com a cavallets. Pertanyen als gegants del Clot i a la secció de cultura de l’Orfeó Martinenc, l’entitat que aixopluga moltes de les agrupacions de cultura popular del Clot. Es van estrenar l’any 2013, durant la festa major del barri, que es fa el mes de novembre.

Les Abelles del Clot van ser construïdes al taller Sarandaca a partir d’un disseny de Gina Portillo Andrés, amb la col·laboració dels infants de la colla. Per tant, encara que els capgrossos puguin ser duts per adults, la comparsa té un caràcter clarament infantil. De fet, la colla explica que era un projecte que tenien al cap des de l’any 2011, amb l’objectiu que els més petits fessin seves les cercaviles.

Tenen un ball propi, amb música de Noè Rivas i coreografia de Josep Antoni Espinosa i Joana Gras. Normalment, les peces van acompanyades d'una comparsa infantil vestida amb roba de color groc que es va rellevant per fer-les ballar. Si les voleu veure en acció, les trobareu a la cercavila de la festa major del Clot i la de les festes de primavera.

La comparsa va néixer amb una llegenda associada. Diu que fa molts anys, quan el Clot era anomenat el Clot de la Mel, les abelles compartien terres amb el Clotus i la Melis, una parella de gegants mags. Un mal dia un mag malvat va llançar un encanteri als gegants i es van quedar adormits i no es despertaren fins el 1996, gràcies als geganters. Després, el 2013 va ser quan es van despertar les abelles.