Castellers de Barcelona

Els Castellers de Barcelona són una de les colles que hi ha actualment a la ciutat. La colla va ser fundada l'any 1969 per gent procedent del Penedès i alguns integrants de l'antic Cos de Castellers de Ballets de Catalunya, precedent de les colles castelleres de la ciutat. L'any 1985 una part dels membres, provinents de Santa Coloma de Gramenet, van anar-se'n i van crear la colla d’aquella ciutat.

És a final dels anys setanta del segle XX i a principi dels vuitanta quan comencen a assolir castells com el dos de set, el quatre de vuit o el pilar de sis carregat. L'any 1995 aconseguiren dos grans castells: la torre de vuit amb folre –el seu primer castell folrat– i el cinc de vuit, carregat en dues ocasions, a Cornellà i a Terrassa. L'any 1998 van carregar el primer castell de nou: un quatre de nou amb folre.

Els Castellers de Barcelona han fet actuacions a tot el país i han viatjat a moltes ciutats europees. La primera sortida a l'estranger fou l'any 1978, a Berlín. Són els amfitrions de la diada de colles convidades que se celebra a la plaça de Sant Jaume, el diumenge més pròxim a la diada de la Mercè.

Els Castellers de Barcelona han rebut distincions com ara la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, la Medalla d'Honor de l'Ajuntament de Barcelona i el premi Sant Martí del Districte de Sant Martí.

La seu de la colla és al barri del Clot, en un equipament municipal que forma part de la xarxa de Cases de la Festa. Els Castellers de Barcelona tenen vocació de ciutat, però alhora s'impliquen molt en la vida cultural i associativa del Clot. Participen activament, per exemple, en l’organització de la festa major del Clot i en més activitats destinades a dinamitzar la vida del barri, com ara la revetlla de Sant Joan.