Castellers de la Vila de Gràcia

La colla actual dels Castellers de la Vila de Gràcia va començar el procés de creació l'any 1996, i féu la primera aparició pública el febrer del 1997 a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, amb motiu de la jornada castellera de Santa Eulàlia. El 4 de maig d'aquell any se'n va fer la presentació oficial, i fou apadrinada pels Castellers de Terrassa, els Castellers de Sants i els Castellers de Sant Andreu de la Barca. La formació d'aquesta colla reprèn l'activitat castellera dels Xiquets de Gràcia, una colla documentada a final del segle XIX que es va mantenir fins als anys trenta del segle XX. Va ser creada per veïns procedents de l'emigració que originà la plaga de la fil·loxera a les comarques on els castells eren més tradicionals.

Els Castellers de la Vila de Gràcia porten camisa de color blau marí i disposen d'un local propi d'assaig des del 2012, l'Espai Cultural Albert Musons. Conegut popularment com Can Musons, la casa de la festa deu el nom a un activista cultural i polític molt conegut al barri. Durant la festa major de Gràcia celebren la seva diada castellera i han establert la tradició de fer un pilar caminat des del carrer dels Xiquets de Valls fins a la plaça de la Vila. L'any 1999 van rebre la Medalla d'Honor de Barcelona.

D'ençà de l'any 2002, participa en el concurs de castells de Tarragona, on l'any 2010 va quedar en onzena posició. Els millors castells fets per la colla són el tres de nou amb folre, el quatre de vuit amb agulla, el cinc de vuit, el set de vuit i el dos de vuit amb folre.

Des de l'any 1998 emeten a Ràdio Gràcia el programa 'Terços amunt!', de contingut casteller, pel qual van ser guardonats amb el premi Vila de Gràcia 2010. També editen setmanalment el butlletí intern 'Si no aguantes… no t'hi fiquis', amb informació de les activitats.

La colla forma part de la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia i està molt implicada en la vida social del barri. Des de l'any 2001 s'encarrega de guarnir la plaça de la Vila durant la festa major de Gràcia, a mitjan mes d'agost. A més, ofereix la possibilitat d'assistir a assaigs guiats per entendre millor la cultura castellera.