Cos de Bastoners de l'Esbart Català de Dansaires

El Cos de Bastoners de l'Esbart Català de Dansaires és la formació bastonera més veterana de la ciutat. Ja en el moment de la fundació de l'esbart, l'any 1908, el primer director, Aureli Capmany, va compilar melodies tradicionals i en va refer coreografies perquè fossin ballades. L'Esbart Català de Dansaires és el grup de dansa actiu més antic de Catalunya, i es dedica a aplegar, estudiar i divulgar la dansa tradicional catalana i més matèries relacionades directament amb els balls i els costums populars.

L’Esbart Català de Dansaires té tres colles de bastoners, agrupats per edats: la colla infantil, amb nens de quatre a nou anys; la juvenil, amb bastoners de deu a catorze anys; i la colla gran, en què participen els més grans de catorze anys. En les actuacions, totes tres colles solen anar acompanyades per la música de flabiols, tenora i timbal.

Les colles de bastoners de l’Esbart Català de Dansaires participen activament en els actes festius del Barri Gòtic, de la Ciutat Vella i de més barris de la ciutat, i també són presents sovint en les festes generals de la ciutat, com ara les de Santa Eulàlia, la diada de Corpus i les de la Mercè. A més, els membres del Cos de Bastoners fan ballades en actes culturals i festius de poblacions de tot Catalunya.