Esbart Folklòric d'Horta

El 4 de febrer de 1946 es va fundar l'Esbart Folklòric d'Horta, a iniciativa de Josep M. Castells, amb la finalitat de fer promoció del folklore català. L'esbart forma part dels Lluïsos d'Horta, entitat creada l'any 1866 amb el nom de Centre Moral Instructiu, on treballen també seccions dedicades al cinema, l'excursionisme, la fotografia, les manualitats, el teatre, el tennis taula i l'animació infantil. La colla de balladors s'organitza en quatre seccions: el grup preparatori, l'infantil, el cos de dansa i el grup de pares.

Entre totes les actuacions de l'esbart n’hi ha dues de fixes al barri d'Horta: una al mes de març i una altra durant la festa major, al setembre. A més, el grup infantil i el grup de pares també actuen anualment en la Roda d'Esbarts Catalònia que recorre la geografia catalana.

L'Esbart Folklòric d'Horta va participar el 1992 en les cerimònies inaugurals dels Jocs Olímpics i dels Jocs Paralímpics de Barcelona, i el 2004 en el Fòrum de les Cultures, amb l'espectacle Dansant l'Imaginari.

L'Esbart Folklòric d'Horta, en col·laboració amb l'Ajuntament de Platja d'Aro i el Patronat de Turisme local, va organitzar a la vila durant quatre anys un festival folklòric internacional que aplegava grups de dansa provinents de diversos punts de Catalunya i d'Europa. El grup ha dut els seus balls a diversos indrets del continent, amb ballades a ciutats com Bergen (Noruega), Hannover (Alemanya), Saint Gemmes-sur-Loire (França), Càceres, Eibar o Vigo. Gràcies a un programa d'intercanvi cultural, l'any 2006 els dansaires d'Horta van fer una estada a La Laguna, Tenerife; l'any anterior l'esbart havia acollit el grup navarrès de danses d'Ochagavía.