Bestiari de foc

El bestiari de foc és el grup de figures, carcasses o elements corporis i protèsics de formes zoomòrfiques que fan ús d’artefactes pirotècnics.

Generalment, aquestes figures tenen una fesomia fantàstica, i la més representada és el drac. Tot amb tot, avui dia veiem creacions de més figures de l’imaginari que tenen a veure amb la identitat d’un barri o del territori o associació a què pertanyen.

L’origen d’aquest bestiari cal cercar-lo en la processó de Corpus, on, de primer, formava part d’escenes de l’hagiografia o de la història sagrada i, més endavant, va participar en solitari en les processons.

Acabada la dictadura franquista, la recuperació del carrer com a espai lúdic va propiciar la creació de noves figures arreu del país, un fenomen que encara dura. Cal remarcar que, a banda la recuperació dels bestiaris considerats tradicionals, aquest àmbit festiu ha impulsat processos de creació molt interessants que s’han materialitzat en la construcció de figures d’un alt nivell preciosista i imaginatiu.

A Barcelona, l'activitat del bestiari de foc és àmplia i intensa. Les figures participen en cercaviles, correfocs, processons, etc. i les colles corresponents són molt diverses. Poden ser entitats, seccions d’entitats, grups associats a una colla de diables, etc. L’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya és l’entitat federativa de referència, i té una territorial al Barcelonès.

Totes les categories de foc