Drac de Gràcia

Drac de Gràcia

Fitxa tècnica

Descripció

Drac de Gràcia

Construït el 1982 per
El Ingenio

 • Alçada

  2.50
  m.
 • Llargada

  3.00
  m.
 • Amplada

  1.20
  m.
 • Pes

  120.00
  kg.

El Drac de Gràcia és la peça més antiga del bestiari popular del barri, que trobem tant en cercaviles com en espectacles de foc en les dates assenyalades del calendari festiu gracienc. És una figura que ha estat catalogada de drac reptant i, pel pes i les dimensions que té, l’han de carregar dues persones.

L’origen del drac s'ha de cercar al principi de la dècada dels vuitanta, quan l’Àrea de Cultura de Gràcia va convocar un concurs de disseny per a construir-lo. El guanyà l’artista Néstor Pellicer i a partir del seu model els artesans d'El Ingenio Josep Cardona i Agustí Sevillano s’encarregaren de fer-lo realitat.

El Drac de Gràcia va aparèixer per primera vegada el dia de Sant Jordi de 1982 en una exposició al Centre Cívic l’Artesà, on es troba actualment el Centre Artesà Tradicionàrius. Així i tot, no va fer la primera sortida com a bèstia foguera fins el 15 d’agost d’aquell mateix any, dins els actes de la festa major del barri.

La figura és una de les més antigues de la ciutat; per això s’ha hagut de restaurar unes quantes vegades. La primera, amb motiu dels Jocs Olímpics del 1992, quan la pintaren de bell nou i li referen una part del cap; la segona, el 1999, quan en van reparar les parts malmeses del cartró pedra i reforçaren l’estructura de fusta que l’aguanta.

L’any 2004 l’artista Dolors Sans en va fer una còpia, una peça més lleugera feta de fibra de vidre que permet uns moviments més àgils i vistosos.