Gegantons i gegants de motxilla

Els gegantons comparteixen un origen comú amb els gegants. De fet, en són una evolució. No se'n sap amb precisió la causa de l'origen. Hi ha qui sosté que van néixer per poder participar en saraus palauencs i en més llocs a cobert, on la presència dels gegants hauria estat impossible.

Definir amb exactitud què és un gegantó no és pas fàcil. Hi intervenen moltes variables, algunes de molt subjectives. Per això ens remetem a la definició aprovada en el segon congrés de Cultura Popular i Tradicional Catalana, que diu que el gegantó és un gegant de dimensions superiors a la figura humana, però marcadament més reduïdes que les de la mitjana dels gegants. Sigui com sigui, és conduït per persones d'alçada adulta. Malgrat ser un gegant, serà anomenat gegantó només quan es faci en relació amb altres gegants.

A Barcelona n'hi ha una presència força nombrosa. Moltes colles han ampliat el ventall de geganters gràcies a aquests elements que no requereixen les habilitats ni les condicions físiques necessàries per a fer ballar els gegants. Alhora és una figura de pas intermedi que permet la introducció de nous geganters a les colles.

Totes les categories d'imatgeria festiva