Gegantets de Sant Andreu de Palomar

Gegantets de Sant Andreu de Palomar

Fitxa tècnica

Descripció

Avi d'Orient

Figura original: 1999 (Francesc Jové i Ribera)

Rèplica: 2014 (Jordi Grau i Martí)

 • Alçada

  1.60
  m.
 • Pes

  9.00
  kg.

Descripció

Àvia Orfila

Figura original: 2000 (Francesc Jové i Ribera)

Rèplica: 2014 (Jordi Grau i Martí)

 • Alçada

  2.20
  m.
 • Pes

  16.00
  kg.

L’Avi d’Orient i l’Àvia Orfila són una parella de gegantets entranyables que representen un vellet fantàstic vingut de l’Orient llunyà, vestit de mag, i una velleta de l’antiga vila de Sant Andreu de Palomar. La llegenda explica que els reis de l’Orient van portar un avi a un nen de la colla gegantera i per això la figura masculina té aquest nom. La peça femenina l’anomenen Orfila en honor de la plaça del barri on hi ha l’antiga casa de la vila de Sant Andreu.

La parella de gegantets eren propietat de la família Jové Tarrida, que els cedí a la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar. Aquestes figures lleugeres escauen perfectament als més menuts de la colla. S’encarregaren a l’artista Francesc Jové, que els enllestí entre el 1999 i el 2000. De seguida es presentaren i des d’aleshores no han deixat de sortir en les dates assenyalades del barri, sobretot per la festa major —a final de novembre— i en més trobades de fora on són convidats.

Les figures es van haver de remodelar unes quantes vegades des que es van crear perquè els materials amb què havien estat construïdes primer es van anar degradant amb el pas dels anys i amb les nombroses eixides que han fet.

El 7 de desembre de l'any 2014, en el marc de la festa major de Sant Andreu, es van presentar les rèpliques dels Avis de Sant Andreu. Les noves figures són obra d'en Jordi Grau del taller el Drac Petit de Terrassa. Van ser construïdes gràcies a una campanya de micromecenatge, que va aconseguir els diners necessaris per fer la parella.

Els gegantons avis andreuencs tenen ball propi: «Sol solet», cançó popular arranjada per Enric Montsant. La coreografia que fan ha estat pensada per la mateixa Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar, que s’encarrega de portar-los.

Quan no surten, l’Avi d’Orient i l’Àvia Orfila són exposats permanentment al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu, a la plaça de Can Galta Cremat.

Material multimèdia relacionat