Capgrossos de Gràcia

Fitxa tècnica

Els capgrossos de Gràcia són unes figures vinculades a la colla del barri que acompanyen els gegants i gegantons a totes les sortides. Representen una gran varietat de personatges, provinents de llocs ben diversos.

Els capgrossos de Gràcia tenen orígens molt variats i s’han anat incorporant a la comparsa amb el pas dels anys. L’Agustinet, la Fada, la Bruixa i el Dimoni foren cedits a la colla el 1992, provinents del carrer de Sant Agustí, i havien estat adquirits uns quants anys abans a l’obrador El Ingenio; el 1993 l’escola Reina Violant cedí el Músic i el mateix any els Lluïsos hi aportaren en Lluïset, que compraren també a El Ingenio per fer-lo participar en una obra de teatre. Així mateix, el Vellet i la Velleta, de propietat particular, foren donats a la colla, de la qual formen part del 2002 ençà.

A banda aquestes cessions, la colla va voler adquirir més peces i, a partir del 1998, hi anaren incorporant capgrossos: els follets Ge i Gant, la nimfa Ty i el drac Nus. Aquest darrer, juntament amb el dimoni Petit, són les figures més recents, estrenades el 2006.

Els capgrossos graciencs són portats per un grup de nens i nens de 4 anys a 12 de la Colla Gegantera de Gràcia, que els fan sortir a les trobades i cercaviles del barri i  de tota la ciutat. També són els encarregats de fer-los dansar per la festa major en el Toc de Gràcia, peça que representen amb els gegants i gegantons de la comparsa des del 2002.