Comparsa Visca Picasso

Visca Picasso

Fitxa tècnica

La Comparsa Visca Picasso és un conjunt de vuit figures que representen elements coneguts de la carrera artística del pintor. Entre les peces que la formen, hi ha dos gegantons, la Menina i l’Arlequí, i una màscara que representa l’obra 'Els tres músics'. També hi ha tres gegantons de motxilla que representen obres del pintor malagueny: el Faune, la Dona de Boisgeloup i el Cavall del 'Guernica'. Finalment, la comparsa es complementa amb dos capgrossos: el del Bou del 'Guernica' i el de Pablo Picasso mateix, el portador del qual té les mans ocupades amb una paleta i un pinzell.

Tota la comparsa és fruit d'una reinvenció dels gegants, els capgrossos i el bestiari de la ciutat, amb un tipus de figura que representa un trencament amb els models habituals de la imatgeria festiva tradicional. Es va fer amb motiu del centenari del naixement de Pablo R. Picasso i s’estrenà a les festes de la Mercè de l’any 1981. L’artista Jordi Joan Guillén en va construir totes les peces per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona, en un procés de renovació dels elements festius de la ciutat.

Les figures es restauraren el 1997 perquè les estructures que les sostenien dificultaven molt de carregar-les i de ballar-hi. De llavors ençà, els membres més joves de l’Associació de Geganters de les Corts s’encarregaren de portar-les a tot arreu, tot i ser propietat de l’Institut de Cultura de Barcelona i de l’ajuntament. La Comparsa Visca Picasso va participar de manera activa en les festes de la Mercè, de Nou Barris i de les Corts durant molts anys, però ara ja en fa uns quants que no surt i només es pot veure a la Biblioteca de Nou Barris, on és exposada permanentment.