Gegants

L'origen dels gegants festius l'hem de cercar en les primeres processons de Corpus. L'any 1424 tenim notícia de la participació d’un primer gegant Goliat a Barcelona. Malgrat aquests inicis documentats dins un context religiós, a poc a poc aquestes figures van anar guanyant un sentit totalment lúdic i festiu.

En el curs del segle XIX, els pobles i ciutats descobreixen en els gegants una expressió d'identitat local. Però és a partir del primer «Concurs de gegants nanos i monstros tipichs», organitzat per l'Ajuntament de Barcelona l'any 1902, quan els redescobreixen amb una força capaç d'actuar de símbol fora dels seus termes territorials.

Entrat el segle XX, molts dels gegants que havien sobreviscut a la guerra civil van reconvertir la personalitat en la dels reis Catòlics. La represa del Corpus des de l’òptica del nacionalcatolicisme va dur a la creació de nous gegants per a participar en les processons parroquials sota aspecte de reis, fàcilment identificables amb Isabel i Ferran.

Amb l'arribada de la democràcia, moltes poblacions retroben en els gegants els elements d'identitat local i festiva. Es recuperen les figures oblidades i el carrer reconquereix la dimensió festiva. Aquest darrer retrobament amb els gegants marca la diferència de la nova època del món geganter: esdevé un fenomen associatiu important, n'apareixen nous constructors, es recuperen figures oblidades i se'n creen en poblacions sense cap tradició anterior. 

D'una altra banda, les colles es consoliden com a associacions legalment constituïdes que en molts casos actuen de veritables dinamitzadors de la vida associativa i cultural dels pobles i ciutats.

Amb tot plegat, el fenomen geganter a Barcelona acaba essent un moviment humà de grans dimensions. La Coordinadora de Geganters de Barcelona esdevé una garantia de la pervivència d’aquesta tradició. Són moltes les trobades que es celebren durant l’any en barris i districtes, per bé que la Mercè es destaca en activitats geganteres: la Xambanga, el Matí Gegant, el seguici d’autoritats, la Cavalcada, el Toc a plegar, etc.

Totes les categories d'imatgeria festiva