Gegants de Sant Andreu

Gegants de Sant Andreu de Palomar

Fitxa tècnica

Descripció

Andreu

Construït el 1982 per
El Ingenio

 • Alçada

  3.61
  m.
 • Pes

  44.00
  kg.

Descripció

Coloma

Construïda el 1982 per
El Ingenio

 • Alçada

  3.39
  m.
 • Pes

  43.00
  kg.

L’Andreu i la Coloma són una parella de gegants que representen un pagès i una pubilla de l’antic poble de Sant Andreu.

Els Gegants de Sant Andreu foren construïts sobre unes figures de sèrie clàssiques de la botiga barcelonina El Ingenio. Per això tenen una fesomia que recorda uns altres gegants catalans. Es van fer per encàrrec del districte municipal andreuenc, que volia crear uns gegants representatius del barri. El 1982, bo i acabats, es presentaren a la festa major, amb uns noms que també s’identificaven amb la vila: Andreu, el patró que li donà el nom, i Coloma, pel topònim Palomar, que fa referència a l’abundància de colomars que hi havia a l’antic terme parroquial.

Tot i ser propietat del districte de Sant Andreu, sempre ha estat la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu de Palomar l’encarregada de portar els gegants i de fer-los ballar en trobades i celebracions tant de la ciutat com de fora, sovint juntament amb les altres figures del barri.

L’Andreu i la Coloma són els amfitrions de la gran cercavila de la festa major de Sant Andreu, que se celebra l’últim cap de setmana de novembre. I només durant aquestes dates es poden veure fer el Ball dels Moros, peça d’Enric Montsant composta expressament.

L'any 2015 van estrenar vestits nous, obra de Marc Udina.

Material multimèdia relacionat

ImagenImagen

Barcelona Gegantera

Barcelona gegantera és molt més que un llibre: és un projecte multimèdia que posa al dia l’activitat de les colles geganteres de Barcelona. Aquest treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la nostra ciutat, des del 1424 fins avui.