Gegants del Casc Antic

Fitxa tècnica

Descripció

Peret el Fanaler

Construït el 1995 per
Toni Mujal

 • Alçada

  3.65
  m.
 • Pes

  45.00
  kg.

Descripció

Marieta de l'Ull Viu

Construïda el 1995 per
Toni Mujal

 • Alçada

  3.55
  m.
 • Pes

  40.00
  kg.

En Peret el Fanaler i la Marieta de l’Ull Viu, els Gegants del Casc Antic, són unes figures que neixen de la voluntat de representar el barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, conegut popularment com a Casc Antic.

La figura del gegant representa un fanaler del final de segle xix, ofici molt característic de la zona a l’època. El van batejar amb el nom de Peret per homenatjar el patró del barri, Sant Pere. Té les mans ocupades amb un fanal i una torxa, que el relacionen directament amb la seva ocupació i que s’il·luminen quan és fosc.

La Marieta de l’Ull Viu representa un personatge real que vivia a la Ribera. La llegenda explica que solia anar a la Font del Gat de Montjuïc acompanyada d’un soldat, que més tard la va deixar embarassada i la va abandonar. Aquesta dissort la va fer fugir del barri i va motivar la cançó que ha arribat fins avui. Porta una indumentària ben típica de l’època, com en Peret, i té un cistell amb clavells a l'una mà i un mocador de puntes a l’altra.

La història dels Gegants del Casc Antic arrenca al principi dels noranta. Un grup de joves amants de la cultura popular va voler treure els gegants del barri, tancats de feia anys a les dependències parroquials de Sant Pere de les Puelles, però el rector s'hi va negar. Per això decidiren de crear-ne uns de nous que representessin tot el nucli antic i van encomanar-los a Toni Mujal.

Les figures es van estrenar dia 5 de febrer de 1995 en un acte ben singular, perquè tots els gegants de la Ciutat Vella en van voler ser els padrins. Amb ells es van estrenar dos capgrossos, en Siset i la Laieta, que representen els pares dels gegants. Un any més tard arribà el fill de la parella, el gegantet Tinet el graller.

En Peret el Fanaler i la Marieta de l’Ull Viu celebren la festa pels volts de Sant Pere, el 29 de juny, amb una trobada de gegants. Així mateix, participen sempre en les festes principals de la ciutat, les de la Mercè i les de Santa Eulàlia i, si s'escau, en les d’alguns altres barris de la Ciutat Vella i de les poblacions on són convidats.

L'any 2015, amb motiu del seu vintè aniversari, la Marieta de l'ull viu va estrenar vestuari. No seria fins el 2018 que en Peret el fanaler estrenaria nova imatge.

Durant l'any resten exposats a la Casa dels Entremesos.

Material multimèdia relacionat

ImagenImagenImagen

Barcelona Gegantera

Barcelona gegantera és molt més que un llibre: és un projecte multimèdia que posa al dia l’activitat de les colles geganteres de Barcelona. Aquest treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la nostra ciutat, des del 1424 fins avui.