Gegants del Guinardó

Gegants del Guinardó

Fitxa tècnica

Descripció

Joan el Portuguès

Figura original: 1982 (Montserrat Cuxart i Alícia Gascón)

Rèplica: 1995 (Montserrat Cuxart i Alícia Gascón)

 • Alçada

  3.70
  m.
 • Pes

  49.00
  kg.

Descripció

Marieta de la Font del Cuento

Figura original: 1982 (Montserrat Cuxart i Alícia Gascón)

Rèplica: 1995 (Montserrat Cuxart i Alícia Gascón)

 • Alçada

  3.70
  m.
 • Pes

  54.00
  kg.

En Joan el Portuguès i la Marieta de la Font del Cuento, més coneguts com els Gegants del Guinardó, representen una parella d’antics vilatans, vestits a l’estil pagès, lligats a la història i al costumari del barri.

El gegant recorda un pagès que vivia a prop del carrer de la Garrotxa i que, segons que diuen, fabricava duros de plata falsos; per això en porta un a la mà. La geganta, en canvi, era la pubilla d’una masia de la zona que explicava contes a la mainada a la font del Cuento del parc del Guinardó.

L’origen d’aquestes figures el trobem en un concurs de dibuix obert a les escoles i entitats del Guinardó, amb el propòsit de triar personatges representatius del barri que servissin de model per a construir uns gegants. Per votació popular, es van seleccionar en Joan el Portuguès i la Marieta de la Font del Cuento i, tot seguit, s’encarregà la tasca de fer-los realitat a Montserrat Cuxart i a Alícia Gascón.

El 1982 s’enllestí el gegant, que s’estrenà per la festa major del Guinardó d'aquell mateix any. I, just un any més tard, a la mateixa festa, es presentà la geganta i ballaren junts per primera vegada. Les figures que surten actualment són unes rèpliques, més grans i amb l'escultura millorada, que les mateixes creadores feren el 1995. Dels originals no se'n conserva res.

Els Gegants del Guinardó, que tenen ball propi amb una coreografia de Glòria Mestre, són els amfitrions d’una trobada gegantera anual que es fa per la festa major del barri, la primera quinzena de maig. També surten a dansar i passejar a més cercaviles i trobades de la ciutat, sempre portats per la Colla de Geganters del Guinardó.

Material multimèdia relacionat

Imagen