Gegants del Poblenou

Gegants del Poblenou

Fitxa tècnica

Descripció

Bernat

Construït el 1953 per
Domènec Umbert - El Ingenio

 • Alçada

  3.80
  m.
 • Pes

  53.00
  kg.

Descripció

Maria

Construïda el 1953 per
Domènec Umbert - El Ingenio

 • Alçada

  3.80
  m.
 • Pes

  55.00
  kg.

En Bernat i la Maria, més coneguts com els Gegants del Poblenou, són unes figures clàssiques de sèrie que representen una parella de reis medievals.

La iniciativa de construir la parella gegant fou de tres parròquies del barri, que volien unes figures que participessin en la processó de Corpus. Fou així com el 1953 compraren uns gegants fets per l’imatger Domènec Umbert a la botiga barcelonina El Ingenio. Aquell mateix any ja van sortir per Corpus, i fins el 1965, quan la processó es va deixar de fer i els gegants es desaren al campanar de Santa Maria del Taulat.

L’any 1980 van ser recuperats i restaurats per Josep M. Carreras i van tornar a aparèixer a la festa major del Poblenou el 1981, quan també es va estrenar la colla de Gegants del Poblenou, encara avui responsable de les figures.

Després de la recuperació, l’any 1982, els gegants foren batejats amb els noms de Maria i Bernat, escollits en record de dues de les tres parròquies que els van comprar: Santa Maria del Taulat i Sant Bernat Calvó. D’aleshores ençà, la parella ha participat en trobades i cercaviles de tot Catalunya i fins i tot de fora.

El 1997 les figures es tornaren a restaurar, i aquesta vegada se n’encarregà Jordi Grau, del Taller el Drac Petit de Terrassa. L'any 2014 van estrenar vestits nous.

Els Gegants del Poblenou són protagonistes de la seva trobada, que fan per la festa major, al setembre, i també de les festes de Maig, quan els podeu veure encapçalar les cercaviles i representar el seu ball.