Gegants Guerrers de la Pedrera

Guerrers

Fitxa tècnica

Descripció

Badalot

Construït el 1998 per
Toni Mujal

 • Alçada

  3.85
  m.
 • Pes

  48.00
  kg.

Descripció

Forjat

Construït el 1998 per
Toni Mujal

 • Alçada

  3.80
  m.
 • Pes

  48.00
  kg.

En Badalot i en Forjat són uns gegants que neixen per defensar el rei Gaudí i la reina Pedrera, les figures que encapçalen la comparsa de la Casa Milà. Per això representen guerrers preparats per a lluitar: en Badalot porta una porra llarga amb punxes i en Forjat té un drac alat en forma de ceptre que és a punt d’atacar. Són unes figures de fesomia gaudiniana que porten al·legories de la mar i la muntanya, com ara reixes de pescar, gotims de raïm o petxines.

La història d’aquests gegants comença el 1998, quan l’Obra Social de la Caixa de Catalunya, després d’haver restaurat la Casa Milà d’Antoni Gaudí, coneguda popularment amb el nom de la Pedrera, decideix de construir un conjunt de figures que representin l’edifici en esdeveniments culturals i festius.

La construcció de la comparsa, formada pels guerrers, els reis i dos capgrossos, s’encarregà al mestre geganter Toni Mujal, que l’enllestí el 1998 mateix i de seguida es pogué estrenar amb motiu de la festa de la restauració a fons de la Pedrera. A partir d’aquell moment, les figures comencen a participar en cercaviles i trobades del barri, com també en les festes de la Mercè i les de Santa Eulàlia.

L’any 2011, després d’estar tancats més de sis anys, els gegants tornen a veure la llum restaurats també per Toni Mujal, que els repinta, els canvia de vestit i els fa més portables. Tot plegat és gràcies a la Coordinadora de Geganters, qui n'assumí les despeses. Aleshores, la Fundació Catalunya Caixa els cedeix a la pròpia Coordinadora de Geganters de Barcelona, que s'encarregaria de treure’ls i fer-los ballar en festes populars, de custodiar-los i de fer-ne el manteniment. Quan no surten, es troben exposats permanentment a la seu del Districte Municipal de l’Eixample.

Des del 2019 els gegants i nans de la Pedrera tenen colla pròpia, i ja no estan cedits a la Coordinadora sinó que la Fundació Catalunya Caixa els té dipositats en aquesta nova entitat.

Els Gegants de la Pedrera tenen ball propi, amb una música que és obra de Joan Amargós i una coreografia ideada per Abel Plana, Maurici Arias, Josep Maria Blanes, Miquel Burgès i Nicolás Alonso, membres de la Coordinadora de Geganters de Barcelona.