Gegants nous del Clot

Clot

Fitxa tècnica

Descripció

Clotus

Construït el 1996 per
Manel Casserras i Boix

 • Alçada

  3.55
  m.
 • Pes

  46.00
  kg.

Descripció

Melis

Construïda el 1996 per
Manel Casserras i Boix

 • Alçada

  3.37
  m.
 • Pes

  41.00
  kg.

En Clotus i la Melis, els Gegants nous del Clot, representen una parella de mags medievals. Van vestits amb túniques vermelles i a les mans hi duen motius vinculats a la màgia. La combinació dels noms recorda el Clot de la Mel (Clotus Melis), un dels nuclis més antics del districte de Sant Martí que ja existia a l’època medieval.

Els gegants neixen el 1996 per substituir els Gegants vells del Clot, unes figures de roba del 1979 que portava la colla gegantera del barri com a gegants de motxilla que, després de múltiples remodelacions, van acabar força malmesos. Els nous els féu per encàrrec l’imatger Manel Casserras i Boix i s’estrenaren el novembre d’aquell mateix any a la festa major del Clot – Camp de l’Arpa, on no han faltat mai des de llavors.

En Clotus i la Melis tenen ball propi, amb música de Xavier Muixenc i coreografia de Jordi Vallverdú. Es poden veure any rere any a la seva trobada, per Sant Martí, coincidint amb la festa del barri, on fan d’amfitrions juntament amb els Gegants de Sant Josep de Calassanç, els de Pineta i els de la Verneda.

L’any 2000 s'hi va incorporar un nou membre, en Martí, un aprenent de mag entremaliat fill d’en Clotus i la Melis. Aquest gegantó, obra de Manel Casserras i Solé, es va construir per ser portat pels més joves de la colla i participa sovint en les desfilades i balls dels seus pares.

Amb motiu del centenari de l'Orfeó Martinenc, la parella va ser restaurada l'any 2010 i es van canviar algunes parts malmeses dels vestits.

La Colla de Gegants del Clot, que pertany a la secció de cultura de l’Orfeó Martinenc, s’encarrega de portar i fer ballar les figures a les trobades i cercaviles de la ciutat. També treu el capgròs Charlie Rivel i té una colla de grallers que porten la música i el ritme de la festa.

Els gegants es troben exposats permanentment a l'Orfeó Martinenc.

Material multimèdia relacionat