Gegants Reis de la Pedrera

Reis Pedrera

Fitxa tècnica

Descripció

Gaudí

Construït el 1998 per
Toni Mujal

 • Alçada

  4.20
  m.
 • Pes

  65.00
  kg.

Descripció

Pedrera

Construïda el 1998 per
Toni Mujal

 • Alçada

  4.05
  m.
 • Pes

  56.00
  kg.

El rei Gaudí i la reina Pedrera són els gegants que encapçalen la comparsa de la Casa Milà. Tenen aparença gaudiniana i porten vestits elegants, amb elements naturals –de terra i de mar–, com ara cloïsses o fruites, complementats amb trencadís i més elements simbòlics de l’obra del mestre.

Per saber la història d'aquests gegants hem de recular fins l'any 1998, quan l’Obra Social de la Caixa de Catalunya va voler encarregar la construcció d'un conjunt de figures que representessin la Casa Milà, edifici que havia acabat de reconstruir.

I tal dit, tal fet. La comparsa, formada pels reis, els guerrers i dos capgrossos, va ser construïda pel mestre geganter Toni Mujal. El 1998 mateix, amb motiu de la festa de restauració de la Pedrera, es va poder estrenar el conjunt. Les figures, aleshores, van començar a participar en cercaviles i trobades, tant del barri com de tota la ciutat, sobretot les festes de la Mercè i les de Santa Eulàlia.

L’any 2011, després d’estar tancats més de sis anys, els gegants tornen a veure la llum restaurats també per Toni Mujal, que els repinta, els canvia de vestit i els fa més portables. Tot plegat és gràcies a la Coordinadora de Geganters, qui n'assumí les despeses. Aleshores, la Fundació Catalunya Caixa els cedeix a la pròpia Coordinadora de Geganters de Barcelona, que s'encarregaria de treure’ls i fer-los ballar en festes populars, de custodiar-los i de fer-ne el manteniment. Quan no surten, es troben exposats permanentment a la seu del Districte Municipal de l’Eixample.

Des del 2019 els gegants i nans de la Pedrera tenen colla pròpia, i ja no estan cedits a la Coordinadora sinó que la Fundació Catalunya Caixa els té dipositats en aquesta nova entitat.

Els Gegants de la Pedrera tenen ball propi. En va fer la música Joan Amargós i la coreografia, Abel Plana, Maurici Arias, Josep Maria Blanes, Miquel Burgès i Nicolás Alonso, membres de la junta de la Coordinadora de Geganters de Barcelona.

Material multimèdia relacionat

ImagenImagen