Gegants vells de Sant Roc de la Plaça Nova

Vells Plaça Nova

Fitxa tècnica

Descripció

Roc

Construït el 1906 per
El Arte Cristiano

 • Alçada

  3.00
  m.
 • Pes

  40.00
  kg.

Descripció

Eulàlia

Construïda el 1906 per
El Arte Cristiano

 • Alçada

  2.95
  m.
 • Pes

  30.00
  kg.

En Roc i la Laia, els Gegants vells de Sant Roc de la Plaça Nova, són diferents dels gegants que avui dia solem veure: són de figuració romana, tradicionals i clàssics. Representen senyors de la muralla romana de Barcelona i figura que són nats a Montpeller, la ciutat occitana on va néixer sant Roc.

En les festes de la Plaça Nova, que se celebren a prop del dia de Sant Roc (16 d'agost), hi actuen d'amfitrions. La tradició d'aquestes festes es remunta al 1589 i d'aleshores ençà no s'han interromput cap any.

El 1905 la Comissió de Festes de Sant Roc de la Plaça Nova, que havia llogat gegants cada any durant el darrer terç del segle XIX, va decidir que en faria fer uns de propis. Els encarregaren al taller imatger El Arte Cristiano, d'Olot, que els féu inspirant-se en els gegants d’aquella ciutat. S’estrenaren l'any 1906 per Sant Roc i des de llavors actuaren a les festes del barri fins a la Guerra Civil espanyola, quan s’interrompé l’activitat. Es va reprendre el 1939 i ha arribat fins avui; per això podem dir que són els gegants en actiu més vells de Barcelona. Des del 1952 també surten a ballar per les festes de la Mercè.

Fins el 1982 no van ser batejats amb els noms dels patrons del barri, Roc i Eulàlia (popularment anomenada Laia o Laieta).

En Roc i la Laia tenen ball propi des del 1984: el ball de Santa Eulàlia. És una melodia del segle XVIII, anònima. Tot i que abans sortien juntament amb un flabioler i un timbaler, avui dia van acompanyats dels grallers de la Pessigolla.

Les figures que solen sortir actualment són una rèplica força més gran que se’n féu als anys noranta amb l’objectiu de conservar els vells, que des d’aleshores són a la Casa dels Entremesos guardats dins una vitrina per tal de conservar-los en condicions òptimes a causa de la seva antiguitat. Les peces originals només surten per Sant Roc i la geganta, a més, a la processó de les Laies, el 12 de febrer.

Els Gegants de la Plaça Nova són unes figures amb un aspecte clàssic i seriós. D'aquí ve que els puguem trobar a qualsevol cercavila, processó o seguici. Des que foren creats han fet actuacions de tota mena, tant a la ciutat com a la resta del Principat, a Catalunya Nord, al País Valencià, a Andorra, a Occitània, a França o fins i tot al Japó.

Barcelona Gegantera

Barcelona gegantera és molt més que un llibre: és un projecte multimèdia que posa al dia l’activitat de les colles geganteres de Barcelona. Aquest treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la nostra ciutat, des del 1424 fins avui.