Gegants vells o de les dues cares de Sarrià

Dues cares Sarrià

Fitxa tècnica

Descripció

Martí/Benet

Figura original: 1977 (Miguel Marcet)

Rèplica: 2010 (Jordi Grau)

 • Alçada

  3.90
  m.
 • Pes

  50.00
  kg.

Descripció

Elisenda/Roser

Figura original: 1977 (Miguel Marcet)

Rèplica: 2010 (Jordi Grau)

 • Alçada

  3.90
  m.
 • Pes

  50.00
  kg.

La particularitat dels Gegants vells o de les dues cares de Sarrià és que representen dues parelles diferents, l'una per davant i l’altra per darrere. Per l'una banda figuren dos senyors de Sarrià vestits de festa; ell porta una barretina vell i ella una diadema i un ventall a la mà. Per l’altra simbolitzen la classe obrera, ell amb vestit de feina i ella amb roba senzilla i un farcell a la mà.

Van néixer el 1977 amb la revifada de la cultura popular que portà l’arribada de la democràcia. En aquella etapa es va posar de moda que els barris barcelonins tinguessin uns gegants propis que els representessin, i Sarrià no va voler quedar-se enrere. Les figures són obra de Miguel Marcet, que va plasmar en les noves figures la burgesia i els menestrals; per això els gegants tenen dues cares.

Els gegants, dels més grossos i pesants de la ciutat, solien participar en cercaviles i celebracions diverses del barri, fins que van ser desats. L’any 2008, quan enderrocaven un edifici, en van trobar els caps i els van donar a la Colla Gegantera de Sarrià, que va decidir de tornar-los a donar vida.

L’octubre del 2010, per les Festes del Roser, es presentaren les còpies dels gegants de les dues cares, amb una adaptació dels originals que s’encarregà a l’escultor Jordi Grau, del Taller el Drac Petit. Tot i que els caps i les mans són idèntics, els canvià els vestits per donar-los una aparença més actual i els féu més amples i més baixets, perquè fossin de més bon portar.

El 2011, en la festa del barri, els sarrianencs van fer una votació popular per batejar els gegants. Els noms triats foren Martí i Elisenda per als burgesos pagesos i Benet i Roser per als menestrals.

Les còpies dels gegants es troben exposades permanentment a la seu del Districte de Sarrià – Sant Gervasi, juntament amb els gegants nous, el gegantó Blauet, el capgròs del barri i el gegant Trenot. Només en surten per participar en la festa major del barri i en més cercaviles i trobades de la ciutat on són convidats, sempre acompanyats de la Colla Gegantera de Sarrià.