Banda Municipal de Barcelona

L'any 1837 es va intentar formar una institució musical municipal independent a Barcelona, però no reeixí fins l'any 1886, quan es fundà la Banda Municipal de Barcelona amb la finalitat d'acostar al públic la música dels grans autors. En certa manera, la banda és hereva dels grups de músics que des de l'edat mitjana formaven part dels seguicis de l'autoritat municipal.

L'any 1915 deixa de dependre de l'antiga Escola de Música de la ciutat –actualment, Conservatori Municipal de Música de Barcelona– i es va convertint en una institució musical de referència. És un moment de gran activitat i de concerts de qualitat, als quals van arribar a assistir grans compositors: Maurice Ravel, Igor Stravinski i Richard Strauss, entre més. Strauss fins i tot va dirigir la banda municipal l'any 1925, a petició pròpia, després d'haver-ne escoltat la interpretació d'una versió del seu poema simfònic Mort i transfiguració. Més endavant, l'any 1927, Richard Strauss convidà la banda a fer un seguit de concerts a Alemanya.

L'activitat de la Banda Municipal de Barcelona va molt lligada al món festiu, i participa en els grans esdeveniments de la ciutat, com ara les festes de la Mercè o les de Santa Eulàlia. És present habitualment en els concerts del festival Grec i fa actuacions per tot Catalunya. D'ençà de l'any 2007 resideix a l’Auditori, on té temporada estable. La seva activitat concertística inclou estrenes, programes temàtics, col·laboracions amb artistes nacionals i internacionals, etc. És integrada per una cinquantena d'intèrprets d'instruments de vent i percussió, i a partir del setembre de 2018 començà una nova etapa amb José R. Pascual-Vilaplana com a director titular.

Avui dia continua amb la seva tasca inicial d'apropar els grans compositors a la ciutadania i oferir actuacions de gran qualitat. A més, s'ha adaptat als temps actuals motivant la difusió de repertori original per a banda, encarregant estrenes a compositors catalans o col·laborant amb agents artístics heterogenis. Tot plegat fa que la Banda Municipal de Barcelona sigui una agrupació compromesa amb la ciutat i protagonista de l'escena musical barcelonina.