Pastorets de Sant Pere Apòstol

El Grup Escènic Sant Pere Apòstol (GESPA) inclou dins la seva temporada estable la representació d'Els Pastorets. Es fa cada mes de desembre, abans dels dies festius de Nadal, al teatre del Centre Sant Pere Apòstol, entitat a la qual pertany el grup escènic des que es va fundar. El centre és una entitat centenària situada al barri de Sant Pere del districte de Ciutat Vella.

Cada any el director de l’obra –que va variant– tria la versió d’aquesta història que més li agrada. Ara per ara, la més representada és l’obra de Josep Maria Folch i Torres, però en el decurs del temps també se n’hi han pogut veure d'altres, com l’escrita per Frederic Soler, Serafí Pitarra, o fins i tot de creades expressament per a l’ocasió. Sigui com sigui, totes les representacions de l’obra tenen un denominador comú: la lluita entre les forces del bé i del mal, representades per sant Miquel i Satanàs, respectivament, i sempre acaben amb el triomf del bé. També hi són presents els pastors, que aporten un toc terrenal i humorístic a la representació.

Amb més de cent membres, entre actors i tècnics, el GESPA és la secció de teatre amateur del centre sociocultural, fundat l'any 1892. Actualment, és un punt de trobada des d'on es promouen i es generen activitats obertes i de convivència per als barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. El Centre Sant Pere Apòstol allotja grups i entitats que fan un ampli ventall d’activitats, com ara sardanes, corals, associacions juvenils, bastoners, agrupaments escoltes tabalers, teatre infantil, juvenil i adult, concerts, conferències, excursionisme i esbart. L'any 2010 va rebre la Medalla d'Honor de Barcelona 'per la seva trajectòria més que centenària d'acció formativa, social i cultural, i pel seu ferm compromís amb la promoció de l'associacionisme', i enguany la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 'per la seva dedicació, des de fa 125 anys, a la integració de les persones, la solidaritat i el foment de projectes col·lectius'.