Pastorets del Centre Catòlic de Gràcia

El Centre Catòlic de Gràcia va estrenar l'any 1903 el drama líric L'estel de Natzaret, escrit el 1891 per Ramon Pàmies i amb música de mossèn Miquel Ferrer, una obra creada a final del segle XIX dins un moviment de renovació del gènere dels Pastorets. L'obra, organitzada en un pròleg i tres actes, parla de la lluita entre el bé i el mal. Hi té un lloc destacat la paràbola del fill pròdig, Naïm, en qui Satanàs i Sant Miquel dipositen la prova de si l'home pot canviar o no. Naïm és ple d'odi, remordiment, avarícia i enveja, però es reconcilia amb el pare i s'enfronta a Satanàs per adorar, finalment, el nen Jesús.

Des de l'any de l’estrena, el grup de teatre amateur de l'entitat l'ha representat ininterrompudament cada any per Nadal, tret del període del 1936 al 1939, durant el qual els locals del Cercle van estar en mans de les Joventuts Llibertàries.

El Teatre del Cercle fa aquestes representacions a la sala de l'entitat. De fet, n'és una de les seccions, juntament amb les de ball i cant, esport, billar i xapó. Fundat l'any 1903 per un grup d'antics socis del Centre Moral i Instructiu de Gràcia, el Cercle Catòlic de Gràcia és una associació sociocultural i esportiva privada, sense ànim de lucre, que ofereix als socis serveis i activitats per al temps lliure i la formació. Moltes d'aquestes activitats són obertes al públic en general.