Trabucaires de Sant Andreu de Palomar

La colla de Trabucaires de Sant Andreu de Palomar és una de les tres seccions de la Germandat de Trabucaires, Geganters i Grallers de Sant Andreu. Aquesta associació fou fundada l'any 1982 per promoure la participació en la festa major del districte i també en més celebracions i festes, de Sant Andreu i d'arreu. La secció de trabucaires de l’agrupació és, de bon tros, la més antiga de la ciutat.

La vestimenta dels trabucaires consta de camisa de màniga llarga blanca, armilla i pantalons negres de pana, mitjons blancs i faixa negra. Porten també espardenyes amb vetes negres, i els homes duen barretina vermella.

Per la festa major de Sant Andreu organitzen activitats pròpies de l'entitat:la Despertada Trabucaire, la mostra de cultura popular Esclat Andreuenc, les Matinades i lacercavila. També s'encarreguen de la celebració del Noi Baliarda, una recreació històrica centrada en la figura de l'andreuenc Francesc Baliarda. Els Trabucaires de Sant Andreu de Palomar han participat en trobades nacionals de trabucaires de Catalunya, en les festes de la Mercè i de Castelló de la Plana, en alguna festa del Club Súper 3 de TV3 i en el trofeu Gamper de futbol. Amb els gegants, van viatjar al Japó.  

L'any 2003, l'entitat va rebre la Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona.

Totes les categories de trabucaires