Atzeries de la Vella de Gràcia

Fitxa tècnica

Descripció

Atzeries

Construït el 2016 per Dolors Sans

 • Alçada

  275.00
  m.
 • Amplada

  170.00
  m.
 • Pes

  45.00
  kg.

Per les festes de Gràcia de l’any 2016 es va presentar una nova bèstia foguera a l’antiga vila: l’Atzeries. Pertany a la colla de diables la Vella de Gràcia i té aspecte d’una figura del diable zoomòrfica. Per això és tan esfereïdora: té cap de boc, amb les banyes ben caragolades; cos d’home, ales, cua i, per accentuar l’actitud provocativa, alça el tercer dit de la mà dreta. De la construcció, se’n va encarregar l’artista vilafranquina Dolors Sans i la peça és portada com un gegant. Té onze punts de foc distribuïts per un dit, la mà, el cap, les ales i la cua.

Tres anys abans del naixement de l’Atzeries, la Vella de Gràcia va cercar inspiració en diverses llegendes del barri per crear la seva bèstia foguera. Al final es van decantar per la Casa del Dimoni, un edifici situat al carrer de Josep Torres. La llegenda explica que al segle XIX hi vivia l’empresari Agustí Atzeries, que es va arruïnar reformant aquesta casa. Per enllestir les obres, Atzeries va vendre l’ànima al diable i, per aquest motiu, va guanyar la loteria; com a agraïment, va dedicar la casa al dimoni.

La bèstia té tant un caràcter protocol·lari com foguer. Això vol dir que pot participar en cercaviles i, ben carregada de pólvora, pot sortir en correfocs. Té diversos balls: ‘L’Atzeries’, obra de Guillem Roma; ‘L’Infern’ de Daniel Tort, i ‘Los Garrochos’ de Rosa Dies. Si el voleu veure en acció, algunes de les sortides més habituals que fa durant l’any són per la festa major, la diada de la colla, les festes de la Mercè i els foguerons de Sant Antoni de la Pobla que es fan a Gràcia.