La Casa dels Entremesos

Segles enrere, a les festes cortesanes, hi participaven grups de malabars, joglars i actors, alguns amb elements figurats com ara bèsties i éssers fantàstics, que actuaven abans, durant i després dels àpats: eren els entremesos. Amb la proclamació de la festivitat del Corpus Christi, a l'inici del segle XIV, i de la seva processó a Barcelona el 1320, ràpidament es va estendre el costum de fer petites representacions itinerants d'episodis bíblics i també apologètics de les vides de sants. Aquestes representacions reberen el nom d'entremesos. Algun entremès comptava amb elements d'attrezzo que figuraven personatges i bèsties difícilment representables per éssers vius. Des de la fi del segle XIV es va fer habitual la seva utilització en els seguicis de rebuda de l'entrada de personalitats de la reialesa a la ciutat. Amb el temps, les figures (gegants, bestiari...) i els balls (diables, bastons...), integrants de les representacions, prengueren personalitat pròpia i se n'independitzaren, però van continuar sent coneguts com els entremesos. Per fer-se càrrec de la conservació i manteniment de les figures i dels balls, el Consell de la Ciutat (Ajuntament) va instituir, l'any 1439, la Casa dels Entremesos.

L'any 2009 la Casa dels Entremesos va "reobrir" les portes al cor de Ciutat Vella. En pocs anys ha esdevingut un actiu centre de difusió de la cultura popular de Barcelona i de Catalunya. Gestionat per la Federació d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de la Barcelona Vella, produeix i coprodueix festes, actes tradicionals, trobades, aplecs i mostres per arreu de la ciutat i del país, i també exposicions, xerrades, debats, tallers, presentacions de llibres i de música, visites especialitzades... que tenen lloc a la mateixa seu, la qual també alberga una exposició permanent d'imatgeria festiva barcelonina, d'una cinquantena de figures --gegants, capgrossos, bestiari...-.

A La Casa dels Entremesos hi tenen la seu l'Associació d'Amics dels Gegants del Pi, l'Associació de Festes de la Plaça Nova-Comissió de Festes de Sant Roc del Barri Gòtic, l'Associació d'Amics dels Gegants Ramon i Lola del Raval, l'Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta, l'Esbart Català de Dansaires, l'Associació Colla Gegantera del Casc Antic, l'Associació Colla de Gegants de la Parròquia de Sant Pere de les Puel·les, el Grup Sardanista Xaloc i Enxaneta: Colla Sardanista Mare Nostrum, el Grup Sardanista Iris: Aula de Sardanes, l'Associació dels Falcons de Barcelona, l'Associació de Trabucaires d'en Perot Rocaguinarda, l'Associació Colla Gegantera dels Gegants de Sant Jaume de Barcelona, l'Associació de Pessebristes de Ciutat Vella-Escola taller de Pessebres de Barcelona, la Moixiganga de Barcelona i la Coral Sant Jordi. Aquestes associacions representen àmbits de la cultura popular tan diversos com els gegants, els nans i els capgrossos, el bestiari festiu -de protocol, de foc i d'animació-, els diables i els malabars del foc, la pirotècnia, la dansa tradicional, els bastoners, les sardanes, els falcons, els trabucaires, la música -grallers, tabalers i música tradicional-, el pessebrisme, els jocs tradicionals i populars i les comissions de festes dels barris.

 

Obertura: 2009

Nombre d'aules: 2

Sala d'actes: Sí (90 persones)

Altres tipus de sales: 3 sales d'exposicions, 3 sales d'assaig (una insonoritzada) i 2 sales de reunions. Totes equipades amb equip de so, projectors, pantalles, DVD/TV i connexions (cable, ADSL, TV Imagenio i wifi)

Espai exterior: Sí. Pati de 40 metres quadrats per a assaig de castelleres i falconers, tallers i jocs tradicionals, sessions de titelles, recepcions i càterings

Superfície: 1.300 metres quadrats

Serveis que ofereix: Cessió i lloguer d'espais i d'equipaments, visites a mida per a escolars, turistes, famílies... Cursos, formació i tallers.

Tallers: Dansa tradicional, sardanes, gralles i tabals. Formació pirotècnica. Formació de portatge i ball de gegants i bestiari per a grups d'adults i d'infants

Accessibilitat:

Altres: Arxiu especialitzat consultable -de dansa tradicional dels Països Catalans, i festiu i de tradicions del barri gòtic- (horaris a convenir). Vestidors i dutxes.

Més detalls del centre

DADES D'AQUESTA CASA

Adreça: Pl. de les Beates, 2

Districte: Ciutat Vella

Població: Barcelona

CP: 08003

Telèfon: 932 683 531

E-mail: gestio@lacasadelsentremesos.cat

Web: http://www.lacasadelsentremesos.cat/